Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

RADNA SNAGA Nedostaje domaćih radnika za deficitarna zanimanja, među imigrantima se ne traže

20.11.2018. 18:30
RADNA SNAGA Nedostaje  domaćih  radnika za  deficitarna  zanimanja,  među  imigrantima se  ne traže


Po nekim istraživanjima Hrvatska je na dnu tablice EU po  tome koliko osoba starije životne dobi radi. Kakva je situacija po tom pitanju u Zadru u odnosu na ostatak zemlje i što se konkretno poduzima  po tom pitanju doznajemo u zadarskom Područnom uredu Hrvatskog  zavoda za zapošljavanje.


1.425 nezaposlenih osoba starijih od 50 godina
– Krajem listopada 2018. godine u evidenciji Područnog ureda Zadar  bilo je 1.425 nezaposlenih osoba starijih od 50 godina s tim da je prosječan broj nezaposlenih osoba na nivou cijele 2018. godine, starijih od 50  godina, iznosio 1.551 osobu. Prema obrazovnoj strukturi to su većinom  osobe sa završenom srednjom školom, konkretno 765 osoba te 453 osobe s osnovnom školom. S VŠS i VSS Zavod je registrirao 141 nezaposlenu  osobu dok je onih bez škole bilo 86. Što se tiče spola, od ukupnog broja  nezaposlenih osoba starijih od 50 godina u evidenciji Područnog ureda  Zadar krajem listopada 2018. godine evidentirao je 667 žena i 758  muškaraca.
Nezaposlenim osobama starijim od 50 godina u evidenciji HZZ-a pomaže se pri zapošljavanju preko Mjera aktivne politike zapošljavanja odnosno sufinanciranjem njihovog zapošljavanja sufinanciranjem samozapošljavanja nezaposlenih osoba te uključivanjem nezaposlenih osoba  u programe obrazovanja za zanimanja koja su tražena na tržištu rada,  informiraju nas iz Zavoda.
Doznajemo i to da su, shodno njihovoj evidenciji, kada govorimo  općenito o potražnji radne snage, najtraženiji radnici u građevinskim zanimanjima, diplomirani arhitekti, diplomirani inženjeri građevine, geodeti, zidari i tesari te farmaceuti i liječnici. Povećana je i potražnja za diplomiranim inženjerima strojarstva kao i diplomiranim inženjerima  elektrotehnike, no na pitanje mogu li se ti ljudi regrutirati među imigrantima, o čemu se puno polemizira u hrvatskom javnom prostoru, poduzima li zadarski Područni ured Hrvatskog zavoda za zapošljavanje nešto  konkretno po tom pitanju, traže li se deficitarna zanimanja u Zadarskoj  županiji među njima, dobijamo odgovor da potražnju za radnicima iskazuju poslodavci posredstvom Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te nas  upućuju direktno na poslodavce.
Što se tiče spomenutih Mjera aktivne politike zapošljavanja iz Zavoda  naglašavaju da je najveći interes za obrazovanje za uslužna zanimanja u  turizmu (učenje stranih jezika te obrazovanje za zanimanja: maser i  pomoćni kuhar).


Motivacijsko-aktivacijski programi
– Osim redovnih aktivnosti u smislu individualnih savjetovanja, provode se i grupni oblici savjetovanja (radionice) organizirani u Područnom  uredu Zadar, kao i u CISOK centru za nezaposlene osobe i buduće  tražitelje zaposlenja s ciljem unaprjeđivanja vještina aktivnog traženja  posla i osobnog predstavljanja, pripreme za tržište rada i razvoj karijere.  Također Područni ured Zadar provodi motivacijsko-aktivacijski program  za dugotrajno nezaposlene osobe. Radi se o usluzi Zavoda kojom se osobama prijavljenim u evidenciju dulje od 12 mjeseci pruža posebno organizirana individualizirana dodatna podrška, kako bi im se sustavno i  planski pomoglo pri njihovom ponovnom uključivanju u tržište rada.  Spomenuto, na raspolaganju su nam također i mjere aktivne politike zapošljavanja od kojih izdvajamo obrazovanje nezaposlenih. Radi se o  mjeri koja uključuje programe osposobljavanja, usavršavanja i prekvalifikacije za zanimanja i pomoćna zanimanja koja su utvrđena kao deficitarna na lokalnim tržištima rada te u ista uključuje nezaposlene osobe iz  evidencije sukladno iskazanom interesu i vodeći računa o preduvjetima  za uključivanje u isto. U 2018. godini u Područnom uredu Zadar provode  se programi učenja stranih jezika, program osposobljavanja za poslove  njegovatelja/njegovateljice starijih i nemoćnih osoba, program osposobljavanja za poslove gerontodomaćina/gerontodomaćice, program osposobljavanja za jednostavne poslove u zanimanju vrtlar, program usavršavanja za poslove računalnog programera/programerke internet aplikacija, program osposobljavanja za obavljanje jednostavnih poslova u  zanimanju kuhar, program osposobljavanja za pomoćnog konobara,  program osposobljavanja za obavljanje jednostavnih poslova u zanimanju slastičar, program osposobljavanja za pomoćnog pekara te program  osposobljavanja za masera, rezimiraju iz Zavoda i dodaju kako se program provodi u obrazovnim ustanovama s kojima područne službe  HZZ-a imaju potpisane ugovore o obrazovanju na temelju prethodno  obavljene javne nabave.