Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Ratni put 112. brigade kao putokaz spoznaje o Domovinskom ratu

20.11.2018. 17:15
Ratni put 112.  brigade  kao  putokaz  spoznaje o  Domovinskom  ratu


Zadarska Osnovna škola Šime Budinića ugostila je izložbu  pod nazivom „Fotografije i dokumenti 112. brigade Hrvatske vojske",  koju u školama diljem Zadarske županije već treću godinu organizira Zadarska županija i Državni arhiv Zadar. Riječ je o edukativnom projektu  kojim se putem slikovnog i pisanog materijala želi današnje generacije  osnovaca upoznati s velikom ulogom ove zadarske ratne postrojbe i njenim nemjerljivim doprinosom u obrani i oslobađanju zadarskog područja razaranog i velikim dijelom okupiranog od srbočetničkih snaga  tijekom Domovinskog rata.


Kroz brigadu prošlo više od 11 tisuća branitelja
Kako je učenicima objasnio prvi zapovjednik legendarne 112. brigade  pukovnik Marko Čulina radi se o jednoj od najbrojnijih brigada Hrvatske  vojske kroz koju je u četiri i pol godine postojanja prošlo više od 11 tisuća  branitelja, od kojih je 74 poginulo, a dvojica se i danas smatraju nestalima.
– Više stotina pripadnika 112. brigade bilo je ranjeno, mnogi s trajnim  posljedicama za svoje zdravlje, od invaliditeta do fizičkih i psihičkih bolesti, kazao je Čulina i ispričao učenicima koliko je brigada bila važna za  obranu Zadra koji je svoje najteže dane imao 4., 5. i 6. listopada 1991.,  zatim za oslobađanje brda Križ, a dala je veliki doprinos i u vojno-redarstvenim operacijama Maslenica i Oluja.
– Brigada je započela svoj ratni put danom osnivanja 28. lipnja 1991.  kada smo krenuli ni od čega. Branitelji su Zadar i zaleđe branili u trapericama i patikama, s lovačkim puškama. Bilo je to vrijeme kada je na tek  stvorenu hrvatsku državu dio građana srpske nacionalnosti podigao  oružje. Iako se hrvatskoj vojsci i policiji pridružila i nekolicina Srba, veliki  dio srpskog stanovništva se nažalost odlučio na oružanu pobunu, kazao  je prvi ratni zapovjednik čuvene postrojbe čiji su pripadnici uspjeli obraniti Zadar kako ne bi pao u ruke srbočetničkom agresoru.
Čulina je naglasio i zadovoljstvo što je izložba u OŠ Šime Budinića  upriličena upravo u danima tužnih obljetnica pada Vukovara i Škabrnje i  masakra u tim mjestima, ali istodobno i danima ponosa i slave zbog  obranjene države.


Autor izložbenog postava Marijan Maroja
Učenicima se obratio i autor izložbenog postava i arhivski savjetnik u  Državnom arhivu Zadar Marijan Maroja koji je naglasio kako je izložba  nastala povodom 25. obljetnice akcije Maslenica, a njenim gostovanjem  u školama organizator želi mladim naraštajima približiti ratne događaje  na zadarskom području.
– Željeli smo da današnjoj djeci kroz ratni put ove brigade približimo  što se tih godina događalo u Zadru i Zadarskoj županiji, a posebno mjesto u izložbenom postavu imaju poginuli pripadnici brigade i dvojica  nestalih branitelja, kazao je Maroja. U ime Grada Zadra otvorenju  izložbe prisustvovao je gradski pročelnik za školstvo Joso Nekić, a  izložbu je otvorila ravnateljica OŠ Šime Budinića Jagoda Galić.
Inače, izložba se godinama nadopunjavala materijalima, prvenstveno  fotografijama, ali i novinskim isječcima, te ostalim dokumentima vezanima uz 112. brigadu. Kako bi za ovaj dio zadarske povijesti još više zainteresirali učenike, organizatori izložbe u svakom mjestu izvan Zadra priređuju i poseban izložbeni pano posvećen lokalnim događajima i braniteljima iz toga mjesta.
Navedimo još kako osim izložbe, škole dobivaju i dokumentarni film o  112. brigadi u trajanju od 48 minuta, koji je snimio HTV, a koji učenici  imaju prilike vidjeti na satu povijesti.