Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

ŠETNJA POVIJEŠĆU Novi život antičkog grada zaustavljenog u vremenu

20.11.2018. 11:19
ŠETNJA POVIJEŠĆU Novi život  antičkog grada  zaustavljenog u  vremenu


Najpoznatije talijansko i jedno od najpoznatijih svjetskih  antičkih arheoloških nalazišta – Pompeji, prošle su godine doživjeli svoj  procvat. Europska unija je osigurala preko 100 milijuna eura za njihovu  obnovu što je rezultiralo obnovljenim kućama, trgovinama, ulicama, vrtovima, mozaicima, freskama… Grad koji je uništen u erupciji vulkana  Vezuva 24. kolovoza 79. godine doslovno je procvjetao i danas, nakon  desetljeća i desetljeća zanemarivanja ponovo „diše“, gotovo kao u antičko vrijeme. Nalazištem više ne lutaju psi lutalice, što je bila česta pojava prije, građevine se ne ruše, a u kojoj mjeri je obnova uspjela svjedoči i  navala turista iz cijelog svijeta, uključujući i potpisnika ovih redaka.


Vlakom najjeftinije
Naravno, Pompeji su i prije bili atraktivni turistima no sada, nakon završetka nove faze obnove užitak hodanja ulicama, trgovima, javnim prostorima i kućama nekadašnjih stanovnika Pompeja doživljaj je koji ostaje trajno u sjećanju. Do Pompeja se iz Hrvatske može doći na više  načina, bilo organiziranim turističkim turama ili, pak, individualno, kao  što je to bio i moj slučaj. U arheološko nalazište sam otišao iz Napulja,  odlučivši se za vlak, svjestan da je to najjeftiniji način dolaska. Upoznat s  činjenicom da će vas spretni južnotalijanski turistički poduzetnici pokušati financijski orobiti nisam koristio usluge organiziranih tura kao ni  mnogostruko skuplje želježničke linije osmišljene da neupućenima naplate vožnju i nekoliko puta skuplje od cijene karte lokalne linije, uzeo  sam najobičniju kartu Napulj – Pompeji i spomenutu relaciju platio svega 2,5 eura.
Iskrcao sam se na centralnoj željezničkoj postaji u novim Pompejima i  lagano šetnjom uputio u pravcu nalazišta. Očekivano, na kolodvoru su  mi pokušali „utrapiti“ audio vodič, lažno me informirajući da se bez njega neću snaći, nudeći mi i plan grada, uvjeravajući me da bez plana i vodiča neću moći primjereno upoznati lokalitet. Naravno, to nije bila istina, mnogo iscrpniji i likovno bogatiji plan neizostavan je dodatak svakoj  ulaznici koja iznosi 15 eura za pojedinačni posjet, a audio plan se može  uzeti i na ulazu u lokalitet. Plan je podijeljen po zonama kojih ima 9, a na  poleđini su i predloženi itinerari što uvelike olakšava obilazak nalazišta  kao i sve servisne informacije uključujući i lokaciju Autogrilla ( op. a. talijanski lanac brze prehrane ) s obzirom da je riječ o velikom gradu koji je  nekada brojao oko 20 tisuća stanovnika i za čiji obilazak vam treba minimnalno 2-3 sata za vidjeti najvažnije stvari. Spomenuto, Pompeji su  uništeni erupcijom vulkana Vezuva i tako su ostali, na neki način konzervirani pod mekanim slojem blago otvrdnutog pepela i tako preko  1600 godina, prije nego što su otkriveni. Od tada do danas traje iskapanje, koje je pojačano 1860. godine kada ravnateljom arheološke lokacije  postaje Giuseppe Fiorelli koji značajnije mijenja način pristupa konzerviranju otkrića.


Nove tehnologije
Nove tehnologije 20. i 21. stoljeća omogućavaju očekivano nov i bolji  način čuvanja ovog neprocjenjivog svjetskog blaga pa Pompeji danas  broje ne samo ulice i trgove kao nekad već gotovo kompletne unutrašnjosti vila i kuća nekadašnjih stanovnika s pripadajući mozaicima,  freskama, impluvijima…. kao i javne prostore poput amfiteatra, koloseuma, rekonstruiranih maslinika i vinograda, kupališta, hramova, kazališta, a posjetitelji se mogu upoznati i s najstarijim zanatom na svijetu –  prostitucijom. U Pompejima je egzistirao i Lupanarij ( op. a. lat. lupa –  prostitutka), javna kuća čiji ostaci su očuvani i do dana današnjeg kao i  skamenjena trupla nekadašnjih stanovnika grada, raspoređena na nekoliko lokacija, zaštićena staklenom stijenom. Sačuvani su u položaju u kojem su umrli, kako oni stariji, tako i djeca, sklupčana uz svoje majke, kao  potresni prizori snage prirode i prolaznosti života.