Umjesto u Zadar, Alibaba je svoju “e-pećinu” preselila u Belgiju

Slika korisnika mkvanja
Kineski internetski div odabrao svoje europsko središte
Europska baza Alibabe je belgijski Leige. Gradonačelnik Liegea Willy Demeyer kazao je kako očekuje na tisuće novih radnih mjesta. Dok je zadarska Gospodarska zona Crno još uvijek neuredna ledina, dotle u Liegeu grade 380.000 m2 skladišta, veličine 50 nogometnih igrališta
Alibaba tek treba izgraditi svoja skladišta u Liegeu

Unatoč najavama najveći internetski trgovac Alibaba ipak  ne dolazi u Zadar. Glavni europski manager Alibabe Terry von Bibra potvrdio je da je kineski e-trgovački div za svoje vodeće europsko središte  odabrao belgijski Liege. Vijest je u medijima potvrdio i gradonačelnik  Liegea Willy Demeyer dodajući kako očekuje na tisuće novih radnih  mjesta. Liege je, uz Hong Kong, Dubai, Kuala Lumpur i Moskvu, određen  kao novo središte globalne mreže Cainiao, imače logističke podružnice  Alibabe.

Stigao prvi let iz Kine

Dolazak kineske tvrtke uz velike fanfare najavio je i belgijski premijer  Charles Michel. Međutim, Nizozemska je nedugo nakon toga predložila  da se mogu iskoristiti prednosti tog poteza pa se očekuje proširenje logističkih središta ove tvrtke na Maastricht i Weert. Posljedica je to dugotrajnog lobiranja u kojem su sudjelovali najviši belgijski dužnosnici i nizozemska kraljevska kuća. Prvi letovi iz Kine već su prispjeli u Belgiju, iako Alibaba još uvijek nije izgradila velika skladišta. Plan je sagraditi  380.000 metara četvrnih skladišta veličine 50 nogometnih igrališta, u blizini zračne luke u Liegeu. O kakvom se poslu radi svjedoči podatak da je  samo jedan dan kineskog Festivala Samaca ove godine uprihodio Alibabi  27 milijardi eura. Neki od naloga za prodaju odmah su poletjeli do novog  europskog čvora.

Istina, nije bilo niti za očekivati da Alibaba, u investicijskom rašomonu  koji vlada u Hrvatskoj, svoje logističko sjedište smjesti na neurednu zadarsku ledinu kraj Crnog. Dok su Srbi za nedavna posjeta Kini potpisali  unosan ugovor s Huaweijem, istovremeno je hrvatska delegacija izgledala kao turisti na studijskom putovanju. Nije objavljen iti jedan sklopljeni  posao. Čak ni oni koje je najavljivala arapska TV kuća AL Jazeera.

Jedan od najvećih zagovornika dolaska Alibabe u Zadar, David Lekaj,  rekao je kako ovakva odluka uprave Alibabe nije iznenađenje za njega.

 - Naša pozicija je bila znatno teža, s obzirom na to da hrvatska Vlada  nije bila uključena u proces lobiranja. Razgovarao sam još prije godinu  dana s najbližim suradnicima premijera Plenkovića i osim deklarativne  podrške nije bilo daljnjih koraka, a takvu investiciju je teško privući bez  uključivanja samog vrha Vlade. S druge strane, Belgija je aktivno lobirala  do te mjere da se uključio i sam belgijski kralj Filip. U svakom slučaju  šteta je to za Zadar, ali i za cijelu Hrvatsku, no nadam se da ćemo barem  izvući pouku iz ovog primjera koji jasno pokazuje razliku između kod  nas standardiziranog reaktivnog pristupa "čekati investitore da se pojave" i proaktivnog pristupa kada se ciljano ide prema investitorima i  snažno lobira za investicije koje donose kreativne industrije i dobro  plaćena radna mjesta. Nama kao maloj državi trebaju četiri ili pet takvih  većih investicija i riješili bismo problem odljeva stanovništva, kao što su  uspjeli i Irci. Ključni preduvjet je suradnja javnog i privatnog sektora jer  takve inicijative uglavnom dolaze iz privatnog sektora, dakle odozdo  prema gore, ističe Lekaj dodajući kako   se država uglavnom bavi procesima, a privatni sektor projektima.

Proaktivni pristup

Lekaj je kao osnivač Euroazijskog poslovnog koncepta, 2014. godine  na jednom neformalnom ručku s bivšim predsjednikom Mesićem u Zagrebu prezentirao koncept suradnje s Kinom. Već nakon nekoliko dana  je uslijedio poziv za posjet NR Kini na najvišoj razini uz predsjednički  protokol i osiguranje.
- U sjedištu Alibabe održao sam prezentaciju zadarskih infrastrukturnih potencijala. Na toj prezentaciji bio je, uz članove uprave Alibabe, nazočan i izvršni dopredsjednik moćnog koncerna i to je zapravo početak  priče o hrvatsko-kineskoj suradnji glede eventualnog angažmana ove  najveće e-trgovine u Hrvatskoj, odnosno na zadarskom području. Ja, kao  Zadranin, naravno, zagovaram i zalažem se kroz kontakte s kineskim sugovornicima da se to jednom dogodi upravo u našem gradu. Međutim,  za realizaciju jedne takve investicije kao što je otvaranje Alibabina centra  u bilo kojoj europskoj destinaciji, nužan je proaktivni angažman Vlade,  bez čega se ne možemo nadati ostvarenju tako velikog poslovnog pothvata, kaže Lekaj dodajući kako je, za razliku od države, lokalna zadarska  razina na čelu s Kalmetom odlično odradila svoj dio posla.
Koliko je to bio odličan posao posvjedočit će budućnost jer Lekaj naglašava kako ne odustaje od dovođenja Alibabe u Zadar.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)