Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Čak 60 posto srednjoškolaca seksta!

21.11.2019. 08:45


U okviru projekta Volonterskog centra Zadar »Edukacija – prvi korak prema prevenciji nasilja na internetu« jučer je u Kneževoj palači prof. dr. sc. Gordana Buljan-Flander, poznata hrvatska klinička psihologinja i psihoterapeutkinja, te ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba održala predavanje za učenike škola sudionika projekta. Predavanje na kojem je prof. dr. sc. Buljan-Flander osnovce upoznala s opasnostima koje proizlaze iz korištenja modernih tehnologija i o načinima zaštite, završni je dio projekta koji Volonterski Centar Zadar od svibnja ove godine provodi u suradnji s partnerima – Centrom za socijalnu skrb Zadar, Gradom Zadrom i Zadarskom županijom.
Cilj ovog prvog ovakvog projekta na području Zadarske županije, u kojem sudjeluju zadarske osnovne škole Šimuna Kožičića Benje, Šime Budinića, Petra Preradovića i Bartula Kašića, te OŠ Zemunik i OŠ Stjepana Radića Bibinje, jest educirati učitelje i stručne službe u školama, te učenike i njihove roditelje o načinima zaštite djece na internetu, sve učestalijem problemu nasilja nad i među djecom i mladima.


Važnost prepoznavanja simptoma cyberbullinga
Kroz ovaj se projekt, doznajemo od Josipa Vidova, voditelja Volonterskog centra Zadar, djelatnci škola, učenici i roditelji educiraju o važnosti prepoznavanja simptoma cyberbullinga, kao i o tome kome prijaviti takvo nasilje, te kako se nositi s njegovim posljedicama. Naglasak je na osvještavanju problema i senzibilizaciji javnosti po pitanju prijave cyberbullinga, jednako od strane djece kao i od strane odraslih osoba, odnosno roditelja, učitelja i stručne školske službe.
Jučerašnje predavanje drugo je sudjelovanje psihologinje Buljan-Flander u sklopu ovog projekta, jer je iznimno uspješno predavanje za odrasle koji rade s djecom održala i 17. listopada u zadarskoj Gradskoj knjižnici.
Na jučerašnjoj, također vrlo posjećenoj radionici u Koncertnoj dvorani Kneževe palače, održanoj na jučerašnji Međunarodni dan djeteta, prof. dr. sc. Gordana Buljan-Flander upoznala je osnovnoškolsku djecu o opasnostima koje proizlaze iz suvremenih tehnologija, prije svega sudjelovanjem na društvenim mrežama.
– Predavanje je usmjereno na djecu i upoznavanje s načinima zaštite od neželjenog i neugodnog internetskog sadržaja. Djeci smo dali alate, ali moramo ih naučiti kako se njima pravilno i sigurno koristiti, kazala je prof. dr. sc. Buljan-Flander ističući da mnogi roditelji odustaju od nadzora svoje djece na društvenim mrežama pod izgovorom da se ne razumiju u moderne tehnologije u dovoljnoj mjeri da bi mogli kontrolirati što njihovo dijete radi na internetu.


Roditelji moraju biti dio online života djece
– To je pogrešno jer roditelji moraju biti dio online života svoje djece, kazala je psihologinja Buljan-Flander i navela alarmantne rezultate najnovijih istraživanja predstavljenih prošlog tjedna o tome koliko djeca na internetu primaju ili šalju poruke, članke, fotografije, videa i druge materijale seksualnog sadržaja, popularno nazivano sekstanje.
– Ispitivani su učenici prvih i trećih razreda srednje škole o tome koliko šalju seksualni sadržaj putem interneta, a rezultati su porazni. Dok je 2015. bilo 40 posto djece koja su dobivala ili slala takav sadržaj, 2019. godine 60 posto mladih seksta. Uz to, mnoga djeca su zbog toga izložena ucjenama i prijetnjama o javnom objavljivanju tog sadržaja zbog čega se boje prekinuti sekstanje, upozorila je psihologinja Buljan-Flander.
– Prevencija cyberbullinga uključuje edukaciju i to od najranije vrtićke dobi jer već tako mala djeca, pokazuju istraživanja, pred malim ekranima provode oko dva i pol sata dnevno. Stoga je već od najranijih godina života djecu potrebno educirati da bi znala moderne tehnologije koristiti umjereno i na pravi način, istaknula je još prof. dr. sc. Gordana Buljan-Flander.
Nakon održane radionice učenicima su podijeljene i zaštite za web kamere, kao i nagrade najuspješnijm sudionicima nagradne igre organizirane u sklopu projekta »Edukacija – prvi korak prema prevenciji nasilja na internetu« u kojoj su učenici sudjelovali svojim radovima na temu e-nasilja.




SEKSTANJE
Prošli tjedan su predstavljeni rezultati straživanja o tome koliko djeca na internetu primaju ili šalju poruke, članke, fotografije, videa i druge materijale seksualnog sadržaja, popularno nazivano sekstanje. Provedeno je među učenicima 1. i 3. razreda srednje škole i pokazalo je da za razliku od 2015. godine, sada 20 posto više učenika prima i šalje seksualne sadržaje.