Ercegović: Mala kina prikazuju filmove koji se ne mogu vidjeti nigdje drugo

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
Multimedijalna dvorana Kneževe palače ugostila filmoljupce
- Naša uloga je educirati građane i omogućiti im da vide fim koji neće prikazati ni jedno veliko kino, poručio je voditelj splitske kinoteke
Marin GOSPIĆ
Mario Županović, moderator i Vlado Ercegović, predavač

Predavanje Vlade Ercegovića na temu "Kako očuvati gradsku kinoteku?" u Multimedijalnoj dvorani Kneževe palače, privuklo je veliki interes mladih ljubitelja art-filmova.

Kroz zanimljivo izlaganje dugogodišnjeg voditelja splitske kinoteke "Zlatna vrata" doznalo se kako su mala nezavisna kina bitna, jer pričaju priče koje autori šalju sa svih strana svijeta.

- Art-filmovi nam donose priče koje su socijano angažirane i one na neki način obrazuju ljude te im omogućuju usporedbu života gledatelja i onog sa kino platna, objasnio je Ercegović, ističući kino kao značajan medij preko kojeg gledatelj može komunicirati sa platnom i doživjeti se u slici koja se prikazuje u datom trenutku.

Posebnost malih art-kina

Kazao je kako je ono što pružaju mala art-kina sasvim druga priča u odnosu na sustav multipleksa, koji u glavnom emitira komercijano visokobudžetne filmove te da je zadatak nezavisnih art-kina prikazivati one filmove koji se ni u jednom drugom kinu ne mogu vidjeti.


- U Zadru postoji veliki interes za projekciju art-filmova, ali je potreban stalni prostor koji će omogućiti kontinuitet gledanja takve vrste filmova.

Vlado Ercegović

- Naša uloga je educirati građane i omogućiti im da vide fim koji neće prikazati ni jedno veliko kino, poručio je voditelj splitske kinoteke, istaknuvši kako u Zadru postoji veliki interes za projekciju art-filmova, ali i da Zadru treba jedan stalni prostor koji će omogućiti kontinuitet gledanja takve vrste filmova.

Ercegović se osvrnuo i na značenje prikazivanja dokumentarnih filmova, koja neće prikazivati velika kina, jer im to nije komercijano isplativo.

Potrebna potpora društva

- Dokumentarnu scenu se nikako ne smije izostaviti, pogotovo jer Hrvatska ima sjajne dokumentariste i filmove koji pričaju drugačiju priču, podsjetio je predavač, ali i naglasio kako bez potpore društva mala kinoteka ne može opstati, te da je bitno da grad omogući financijsku potporu bez koje nije moguće opstati.

- Posebno raduje što Zadar ima predispoziciju za razvoj art-filma i da su dosadašnje projekcije okupljale i po nekoliko desetaka gledatelja, što je zavidna brojka s kojom se često puta ne mogu pohvaliti velika kina, rečeno je na predavanju uz optimističan stav da će se ta brojka povećavati. - Dosadit će ljudima kokice i oni koji idu u multipleks kina. Počet će dolaziti u mala art-kina u kojima nema foršpana, ali ni glazbe prije i poslije fima, zaključio je Ercegović, koji je predstavljen kao meštar struke, dugogodišnji voditelj splitske kinoteke Zlatnih vrata, ali i novinar te filmski kritičar sa puno utakmica u nogama.

POTREBNA POTPORA

Bez potpore društva mala kinoteka ne može opstati. No ne može niti bez financijske potpore lokalne zajednice, odnosno u zadarskom slučaju Grada Zadra.

Važni originalnost i dobar ambijent

U najavi predavanja Vlade Ercegovića kao bitna stvar vezana uz mala kina naglašena je nezavisnost te da postoji povjerenje u voditelje kina. Također, istaknuta je i važnost lokacije, standardnog termina i tehničkih detalja koji uz dobar film čine kompletnu projekciju, a pod tim pojmom podrazumijevaju se stolice, zvuk, slike, grijanje i hlađenje. Ukazano je i na važnost komunikacije sa publikom, ona neposredna i verbalna, a ne virtualna.

U nizu bitnih stvari navedene su i odrednice odabira repertoara koje za cilj imaju razlikovati se od konkurencije te kombiniranje art-naslova na način da se prikazuju filmovi iz nezavisne američke produkcije, europski i ostali ne-američki filmovi i dokumentarni naslovi, ali i klasika i revije.

Nikolina MOJIĆ

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno