Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Jedno je sigurno – ne žele »politiku u svoju butigu!«

20.11.2019. 10:26


Jedinstven stav odnosno, odgovor svih naših ispitanika bio je onaj koji se odnosio na pitanje – Tko treba upravljati budućim Centrom za mlade? Većina je odgovorila da najviše povjerenja imaju u udruge i stručnjake u radu s mladima te umjetničko-stručne aktere, a vrlo nisko povjerenje imaju u političko-menadžerski model upravljanja – Grad Zadar, Zadarsku županiju, mladeži političkih stranaka.Cilj ovog istraživanja je bio da vidimo kakve su kulturne potrebe mladih i kakve su njihove preferencije. Istraživanjem je bilo obuhvaćeno preko dvije tisuće ispitanika – učenici srednjih škola, studenti i šira populacija mladih od 18 do 35 godina, a preko 50 posto ispitanika sa završenim fakultetom jako je zainteresirano za Centar za mlade – otkrila je doc.dr.sc. Željka Tonković sa Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru na jučer održanoj prezentaciji o kulturnim potrebama mladih u Zadru koja je upriličena u Kneževoj palači. Istraživanje je provedeno u razdoblju od travnja do srpnja 2019. godine na reprezentativnom uzorku srednjoškolske i studentske populacije te šire populacije mladih u Zadru.


Srednjoškolci – nezainteresirani
– Što dakle, mladi žele u tom prostoru? Kada smo planirali ovo istraživanje, planirali smo jednu veliku skalu sa čak 32 različita sadržaja, ali smo koristili skalu od jedan do pet i naravno, dali smo priliku ispitanicima da sami navedu u jednom otvorenom pitanju – što bi oni da u Centru bude ili da daju neki svoj komentar i dobili smo cijeli niz zanimljivih odgovora, prijedloga i sugestija. Što se tiče učenika, temeljno se pokazalo u usporedbi s ostala dva uzorka, da su učenici u većini – nezainteresirani. Njih ne zanimaju toliko sadržaji koji im se nude, oni bi najviše voljeli pasivni oblik provođenja slobodnog vremena u usporedbi i sa studentima i sa širom populacijom. U skali od deset sadržaja koje smo im ponudili na prvom mjestu je – kafić, zatim klub, na trećem mjestu su koncerti, pa filmske projekcije, dnevni boravak za slobodno korištenje… Dosta visoko se pokazalo u sva tri poduzorka ispitanika da mladi žele savjetovalište za mlade. Iako ti sadržaji već postoje u Zadru, očito postoji potreba za tim – rekla je među ostalim u svom dijelu prezentacije ovog zanimljivog istraživanja, ugledna sociologinja Željka Tonković. Dodala je kako je istraživanje pokazalo i da učenici ponajprije ne žele nikakve radionice. Dakle, zaključak bi bio da mladi ne žele »tamo nešto sami stvarati, raditi i da bilo kakve radionice loše prolaze«. Čak njih 62 posto ne želi pogledati niti – izložbu.


Zanima ih popularna kultura
Kad je u pitanju posjećivanje kulturnih sadržaja, srednjoškolce ne zanima kultura u užem smislu, već ih više zanima tzv. popularna kultura kao što su koncerti, festivali i slično i sportski sadržaji. Kad je riječ o studentima, njima je na prvom mjestu Gradska knjižnica, pa potom Studentski klub, sportsko rekreacijski centar na Baninama i kino.
O glazbenim preferencijama koje su također, bile obuhvaćene istraživanjem govorio je i poznati sociolog Krešimir Krolo koji je objasnio kako je na skali od 22 ponuđena glazbena žanra, učenicima na prvom mjestu elektonska, potom domaća glazba domoljubne tematike, rock’n ‘roll starijeg datuma i stara pop glazba.
– Kad su studenti u pitanju, njima je na prvom mjestu rock’n’ roll starijeg datuma, stari pop, domaća glazba starijeg datuma i alternativa. I široj populaciji mladih od 18 do 25 godina je na prvom mjestu rock, dok je na drugom domaća glazba starijeg datuma – rekao je Krešimir Krolo.
Inače, ova prezentacija organizirala je platforma za suradnju i razvoj nezavisne kulture Grada Zadra ZadrugArt. Ovaj je projekt odabran za sufinanciranje na natječaju Ministarstva kulture »Kultura u centru – potpora razvoju javnog civilnog partnerstva u kulturi«, u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. te Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 1.867.528,51 kn, od čega je 1.587.399,23 kn sufinancirano iz Operativnog programa »Učinkoviti ljudski potencijali« koji je dio Europskog socijalnog fonda. Preostalih 280.129,75 kn osigurava Ministarstvo kulture iz Državnog proračuna Republike Hrvatske. Nositelj projekta je Zajednica udruga Centar nezavisne kulture Zadar u partnerstvu s Gradom Zadrom, Gradskom knjižnicom Zadar i Koncertnim uredom Zadar.




Što biste vi voljeli da bude u budućem Centru?
Na otvoreno pitanje – što bi oni voljeli da bude u budućem zadarskom Centru za mlade učenici odnosno srednjoškolci su pokazali veliku nezainteresiranost tako da velika većina njih nije uopće odgovorila na to pitanje. A, oni koji su odgovorili su na prvo mjesto stavili noćni klub, a bilo je i onih koji su odgovorili – MacDonalds.
Studenti su pokazali veći interes i oni su odgovorili također, kako bi voljeli da u centru bude kafić, ali što se tiče sadržaja voljeli bi koncerte, filmske premijere,kvizove, predavanja, kazališne predstave… Studenti bi voljeli da bude kulturno- umjetničkih sadržaja i prostora za učenje. Najzainteresiraniji za sadržaje budućeg Centra su mladi u dobi od 24 do 29 godina što se tiče participacije i angažiranosti u radu samog Centra. Oni bi voljeli da tamo bude koncerata, fimlskih premijera, glazbenih slušaonica, ali svakako i – kafić.