Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

“Liječenje od ovisnosti je liječenje kao i od svake druge kronične bolesti”

21.11.2019. 11:15


 Još 1989. godine sam se počeo baviti i raditi s ljudima koji imaju probleme s ovisnošću. No, nikad u svom dugogodišnjem radu nisam pravio razliku između ovisnika i ne-ovisnika. Svi smo mi ljudi i ovisnici su nečija djeca. Vjerujte, imam više problema s nervoznim umirovljenicima, nego s ovisnicima. S obzirom na to da se njihovo liječenje provodi u centrima za prevenciju i izvanbolničko liječenje, na neki se način stvorila "fama" oko toga. Liječenje od ovisnosti je liječenje kao i od svake druge kronične bolesti. Već se godinama također, raspravlja i o nadomjesnoj terapiji liječenja metadonom, pričao je svoja iskustva dr. Leonardo Bressan, liječnik obiteljske medicine i predsjednik Koordinacije obiteljske medicine Primorsko-goranske županije, koji je na poziv zadarske Udruge udruge za suzbijanje zlouporabe droga i pomoć obitelji ovisnika Nada, gostovao na tribini pod nazivom "Kako zakonito skrbiti o ovisnicima i osloboditi ih stigme", koja se održala u utorak poslijepodne u Multimedijalnoj dvorani zadarske Gradske knjižnice.


Jača je psihička ovisnost
Dr. Bressan poučen upravo svojim dugogodišnjim radom s ovisnicima, mišljenja je kako bi ovisnici trebali svoju zamjensku terapiju dobivati u ljekarnama kako je to i predviđeno zakonom, a ne u ordinacijama obiteljske medicine. Osvrnuo se i na dugogodišnje prijepore i struke i javnosti oko liječenja metadonom.


"Metadon je supstitucijska terapija, ali smo od jedne ovisnosti, stvorili drugu. Metadon je zamjena za heroin s kojeg se puno teže i bolnije "skida" nego s heroina.
Leonardo Bressan




– Metadon je supstitucijska terapija, ali smo od jedne ovisnosti, stvorili drugu. Metadon je zamjena za heroin, ali se puno teže i bolnije "skinuti" s metadona nego s heroina. Riječ je o tome da ovisnik ne osjeća samo fizičku, već i psihičku ovisnost koja je puno jača. Primjer snage psihičke ovisnosti jest i moj pacijent Saša. Na početku "skidanja" bio je na deset tableta metadona dnevno. Svaki je dan dolazio i ja sam mu to miješao s prahom cedevite kako se to i čini. No, skrivećki sam mu malo, pomalo svaki dan smanjivao dozu metadona da bi na kraju on ustvari bio mjesec dana "čist". Bio je samo na cedeviti. Nakon mjesec dana, odlučio sam mu reći da mu više ne dam metadon. Pred mojim je očima pao u apstinencijsku krizu. Problijedio je, počeo se tresti, znojiti… Onda sam mu otkrio da je već mjesec dana – čist. Nije mogao vjerovati. Eto, što je psihička ovisnost – zaključio je dr. Bressan.


Angažman kroz javne radove
Govorio je i resocijalizaciji ovisnika te je iznio stav kako bi se u Hrvatskoj danas trebao više primjenjivati – institut rada za opće dobro. Ovisnici bi na taj način imali prilike raditi u skupinama, družiti se i trebalo bi ih što više angažirati na javnim radovima – uređenju parkova, okoliša, vrtova…
Moderatorica ove zanimljive tribine bile je socijalna pedagoginja Marta Klobučar, a nazočila je i predsjednica zadarske udruge Nada Ivanka Matulić.


LIJEČENJE OD OVISNOSTI
S obzirom na to da se liječenje ovisnika provodi u centrima za prevenciju i izvanbolničko liječenje, stvorila se "fama" oko toga. Liječenje od ovisnosti je liječenje kao i od svake druge kronične bolesti.


U vrhu ljestvice po broju ovisnika
Zadarska županija već je godinama u samom vrhu po broju ovisnika u odnosu na broj stanovnika. Jedno je vrijeme tu neslavnu titulu preuzela Istarska, no prije tri godine Zadarska se ponovno vratila na prvo mjesto. U Centru za izvanbolničko liječenje ovisnosti te brojke ne vide kao nešto što je negativno i nužno istinito iz razloga što se radi o ovisnicima koji se liječe, koji su evidentirani i pod kontrolom. Smatraju kako je moguće da je u drugim sredinama broj onih neprijavljenih ovisnika koji se ne liječe veći. Naime, smatra se kako je broj neliječenih ovisnika i do četiri puta veći od broja liječenih. (S.B.)