Ljepota, raznolikost i vrijednost sakralne kulturne baštine Pakoštana

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
Maškovića hanu izložba s 2. Međunarodne likovne kolonije – Župa Pakoštane 2019
Slike predstavljaju stari dio Pakoštana Bužak, te sakralne teme i likove iz župne crkve Uzašašća Gospodinova, kazala je Verica Kovač, predsjednica HUKU-e, istaknuvši kako duhovno ozračje u kojem kolonija djeluje slikare nadahnjuje i daje im radost i slobodu stvaranja
Velimir BRKIĆ
Sudionici likovne kolonije u Maškovića hanu

U Maškovića hanu u Vrani, monumentalnom i reprezentativnom spomeniku islamske arhitekture iz 17. stoljeća, prigodnim programom otvorena je izložba slike s 2. Međunarodne likovne kolonije – Župa Pakoštane 2019., na kojoj je sudjelovalo 30 umjetnika iz Hrvatske i Njemačke, te 12 učenika Osnovne škole Pakoštane.

Izložba slika ostat će za razgled sve do 15. siječnja 2020., a potom će se preseliti u Zavičajni muzej Biograd na Moru gdje će se otvoriti 31. siječnja 2020., u sklopu 15. po redu Noći muzeja.

- Hvala svim sudionicima likovne kolonije i svima koji su zaslužni da se uspješno nastavio projekt likovne kolonije, kazao je dr. sc. don Jerolim Jere Lenkić, župnik Pakoštana, organizator likovne kolonije uz pomoć Marije Balen, umjetničke voditeljice likovne kolonije i Verice Kovač, predsjednice Hrvatske udruge kreativnih amatera (HUKA).

Umjetnički događaj u župi Uzašašće Gospodinovo u Pakoštanima doista je, kaže župnik, ostao prepoznatljiv u ljudima za koje je održana 2. Međunarodne likovne kolonija – Župa Pakoštane 2019., tri dana, od 14. do 16. listopada.

Sasvim posebna i neobična kolonija

- Nastavili smo sinergijski podržavajući umjetnički rad prethodnog župnika Pakoštana don Jure Zubovića. Umjetnica i voditeljica Marija Balen kreirala je umjetnički program u suradnji Verice Kovač. Naime, umjetnost slikara iz Zagreba i okolnih župa izražavaju posebice umjetnički radovi koji potvrđuju originalnost ideja i umjetničkog stvaralaštva. U likovnu koloniju su uključeni učenici predmetne nastave OŠ Pakoštane, uz veliku potporu ravnatelja Andrije Vanjaka i umjetnice Tine Rogić. Umjetnička kreativnost umjetnika pridonosi duhovnosti i tradiciji u promicanju sakralne kulturne baštine u oazi prirode i mirisa Jadranskog mora.

U kulturno-umjetničkom programu nastupio je Župni zbor župe Uzašačšća Gospodinova te Ante Sikirić Krivin, legendarni bibinjski pjesnik koji je između ostalog napisao pjesmu "Croatio, iz duše te ljubim" koju izvodi Tomislav Bralić i klapa Intrade.

- Ovom izložbom slika nastalih na likovnoj koloniji htjela se skrenuti pažnja na ljepotu, raznolikost i vrijednost sakralne kulturne baštine Pakoštana koja seže od starokršćanskog doba do kraja 20. stoljeća, kazala je Anamarija Gorenc iz Zavičajnog muzeja Biograd na Moru.

Trebala je to biti jedna klasična likovna kolonija ali spletom okolnosti, odnosno rađanjem neke posebne sinergije i emocije u odnosima domaćina i umjetnika stvorila se jedna sasvim posebna i neobična likovna kolonija.

Duhovno ozračje u kojem djeluje kolonija

- Kao što je neodvojiva kulturna baština od prirodne baštine tako ti ambijenti, kako u Pakoštanima i drugdje, moraju biti neodvojivi dio našega gledanja grada i mjesta u kojem živimo, naglasila je Gorenc, koja je fotografski slikala likovne radove za katalog izložbe, dok ga je dizajnirao Boris Žuža, predsjednik likovne udruge Art Forum Zada​r.Sudionici, organizatori, pokrovitelji Organizatori i pokrovitelji su Župa Pakoštane, Općina i Turistička zajednica Pakoštane, Maškovića han, HUKA Zagreb, Grad Biograd na Moru, Park prirode Vransko jezero i Zavičajni muzej Biograd, a suorganizatori umjetnička voditeljica Marija Balen, Ivan Knez, biogradski gradonačelnik, i Draženko Samardžić, ravnatelj biogradskog Zavičajnog muzeja.

Sve bitno oko kolonije odvijalo se prema zacrtanom planu i dogovoru sa Marijom Balen i 30 slikara: 13 iz Zagreba, 16 iz Zadra, Bibinja, Turnja, Sv. Filip i Jakova, Draga i Pakoštana, te Darkko Lingo iz Njemačke. Naslikane su 42 slike ulja ili akrila na platnu. Na izložbi je izloženo samo 30 slika zbog veličine prostora. Slike predstavljaju stari dio Pakoštana Bužak, te sakralne teme i likove iz župne crkve Uzašašća Gospodinova, istaknula je Verica Kovač, te je nastavila:

- Duhovno ozračje u kojem kolonija djeluje slikare nadahnjuje i daje im radost i slobodu stvaranja, a ponavljanje kolonije stvara poticajno raspoloženje i međusobnu suradnju. To se na slikama vidi i osjeća. Nadamo se da će publika cijeniti stvaralaštvo, zaključila je Verica Kovač, predsjednica HUKU-e.

Pakoškim župljanima besplatne slike

- Treba naglasiti da su radovi, odnosno slike, nastale na koloniji bez ikakve naknade poklonjeni župljanima Pakoštana, te da smo lani na zamolbu don Jure Zubovića mimo tih slika naslikali i portrete 66 ljudi iz Pakoštana. Radi se o mahom starijim osobama od kojih već petero više nije među nama, ali na taj način su ostali memorirani. Portreti su u njihovom, odnosno obiteljskom vlasništvu, podsjetila je Verica Kovač.

IZLOŽBE ĆE PRESELITI U BIOGRAD

Izložba slika ostat će za razgled sve do 15. siječnja 2020., a potom će se preseliti u Zavičajni muzej Biograd na Moru gdje će se otvoriti 31. siječnja 2020., u sklopu 15. po redu Noći muzeja.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)