Šerić: Moj klijent nije zviždač, već žrtva za obračun sa zviždačima

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
Odvjetnik supendiranog zadarskog policajca poručio
Ovaj policajac suspendiran je zbog sumnje da je medijima dostavio snimku prebrze vožnje bivšeg zamjenika ravnatelja policije Josipa Ćelića. Šerić će sutra u vezi ovog slučaja održati konferenciju za medije
Marko PRPIĆ/PIXSELL
Josip Ćelić, smijenjeni zamjenik ravnatelja policije

Branko Šerić, odvjetnik zadarskog policajaca suspendiranog zbog sumnje da je medijima dostavio snimku prebrze vožnje bivšeg zamjenika ravnatelja policije Josipa Ćelića, ustvrdio je u srijedu kako njegov klijent nije zviždač nego žrtva preko koje se sustav želi razračunati sa svim budućim zviždačima.

Šerić je najavio da će se njegov klijent u petak na konferenciji za novinare obratiti javnosti, ne zato što je otkrio Ćelića, nego zato što je za to neosnovano optužen. Odvjetnik je dodao da će o predmetu govoriti on, a ne njegov klijent koji se nalazi pod suspenzijom.

»Dakle, tvrdimo da on nije zviždač nego najranjivija ciljana žrtva unutar sustava koji se želi razračunati sa svim budućim zviždačima«, rekao je Šerić Hini.

Odavanje službene tajne

Odvjetnik je dodao da je njegov klijent osumnjičen da je otkrio sporne informacije te da su protiv njega, na temelju ničega, pokrenuti izvidi zbog odavanja službene tajne.

Po neslužbenim podacima policajac je povezan s odavanjem podataka jer navodno nije prošao poligraf kojem je bilo podvrgnuto dvadesetak policajaca. No, razlog zbog kojeg nije prošao detektor navodno leži u činjenici da je bio pod terapijom i srčani je bolesnik.

Ravnateljstvo policije potvrdilo je da je nakon provedenog izvanrednog nadzora utvrđena sumnja da je »snimka prekršaja počinjenog tijekom ožujka ove godine učinjena dostupnom neovlaštenoj osobi od strane policijskog službenika ustrojstvene jedinice koja je utvrdila prekršaj«.

Slijedom navedenog, poduzete su radnje iz kojih proizlazi sumnja da su ostvarena obilježja teže povrede službene dužnosti odavanjem podataka, pa je policajac 8. studenog udaljen iz službe i protiv njega je nadležni rukovoditelj podnio zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka.

Ravnateljstvo policije potvrdilo je također da se u tom slučaju, a radi utvrđivanja svih relevantnih okolnosti, provodi kriminalističko istraživanje u suradnji s nadležnim Državnim odvjetništvom. Protiv suspendiranog policajca pokrenut je i interni stegovni postupak.

Detaljne podatke o tom slučaju, prema pisanju Jutarnjeg lista, zatražila je od MUP-a pučka pravobraniteljica Lora Vidović. Sabor je, naime, prošle godine donio Zakon o zaštiti zviždača, a za njegovu provedbu je zadužen Ured pučke pravobraniteljice.

»Smisao donošenja Zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti (zviždača) upravo i jest da se od stavljanja u nepovoljan položaj na radnom mjestu zaštite oni koji prijavljuju nepravilnosti«, rekla je Lora Vidović. »Budući da je upravo pravobranitelj institucija nadležna za zaštitu zviždača u kontekstu obavljanja poslova kod poslodavca, od MUP-a smo zatražili da nam dostavi više podataka kako bismo ovaj slučaj pratili. Također pozivamo i policijskog službenika o kojem je riječ da nam se obrati«, izjavila je Vidović za Jutarnji list.

Vozio 114 km/h prebrzo

Ćelića je 13. ožujka u Briševu u zadarskom zaleđu zaustavila prometna policija jer je kroz naseljeno mjesto vozio 164 kilometra na sat trostruko brže od maksimalne brzine. Kako ni sedam mjeseci od incidenta prijava protiv Ćelića nije podignuta, vijest o zataškavanju prometnog prekršaja drugog čovjeka policije i snimka njegove jurnjave osvanula je u Vijestima RTL-a 23. listopada.

Nakon objave snimke Ćelić je podnio ostavku na funkciju zamjenika ravnatelja policije, ali tvrdio je kako nije zataškao prekršaj nakon kojega je ostao raditi u policiji. Istog dana, a zbog sumnje u zataškivanje Ćelićeva i prekršaja Darka Cara, načelnika Policijske uprave krapinsko-zagorske, zahtjev za razrješenjem s dužnosti podnijeli su i Luzarijo Kulaš, načelnik Postaje prometne policije Zadar, te Darko Car. Učinili su to nakon što je policijski stručni tim obavio izvanredni nadzor u PU zadarskoj te podnio Izvješće o utvrđenom činjeničnom stanju koje je potvrdilo medijske objave o zataškavanju i nekažnjavanju visokopozicioniranih policijskih službenika Ćelića i Cara.

O podnesenim zahtjevima za razrješenje priopćenjem za javnost izvjestili su iz Ministarstva unutarnjih poslova navodeći kako je stručni tim u izvanredni nadzor uputio glavni ravnatelj policije Nikola Milina. Načelnik Policijske uprave zadarske Anton Dražina zaprimio je tada Izvješće o izvanrednom nadzoru te će poduzeti mjere iz svoje nadležnosti. On je zatražio od glavnog ravnatelja policije da načelnika Kulaša, sukladno zvanju i stručnoj spremi, premjesti na drugo radno mjesto. Premještaji ovih policijskih dužnosnika na druga radna mjesta su prihvaćeni. Kako će proći četvorica nižerangiranih zadarskih policajaca upletenih u zataškavanja ostaje za vidjeti.

POLICAJAC NAVODNO NIJE PROŠAO POLIGRAF

Po neslužbenim podacima policajac je povezan s odavanjem podataka jer navodno nije prošao poligraf kojem je bilo podvrgnuto dvadesetak policajaca. No, razlog zbog kojeg nije prošao detektor navodno leži u činjenici da je bio pod terapijom i srčani je bolesnik

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)