»Velikima« niži računi, a »malima« veći računi?!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
Ususret izmjenama naplate odvoza otpada
Novim cjenikom će se trošak sakupljanja otpada ravnomjerno rasporediti na sve korisnike kućanstva bez obzira na broj članova u domaćinstvu, odnosno prema veličini gospodarskog subjekta
ZL
Čip se zavidava ispod ruba kante

Ovih dana privodi se kraju čipiranje kanti za komunalni otpad nakon čega bi, po svemu sudeći, trebala započeti i nova naplata odvoza opada.

Budući da nove izmjene u naplati komunalnog otpada izazivaju veliku pozornost javnosti, te je mnogima nejasno hoće li odvoz smeća poskupiti ili neće, o ovoj smo temi razgovarali s Draganom Maračićem, direktorom Čistoće.

On je pojasnio kako je nova izmjena Uredbe, koja je usvojena na sjednici Vlade u rujnu 2019. godine, ponovno donijela promjene na području formiranja cijene usluge. Prva Uredba, dodao je, stupila je na snagu 2017. godine. Prema izmijenjenoj Uredbi, rekao je, dobili su jasne smjernice.

Zbog nove uredbe mijenjaju cijenu

- Sada se propisuje uvođenje jedinstvene cijene (CMJU), fiksnog dijela računa, i to kako za korisnike kućanstva, tako i za ostale korisnike koji nisu kućanstva (gospodarstvo i obrtništvo). Po novim odredbama Uredbe, Čistoća će morati izmijeniti postojeći cjenik kojim će se trošak sakupljanja otpada ravnomjerno rasporediti na sve korisnike kućanstva bez obzira koliko članova živi u domaćinstvu, odnosno prema veličini gospodarskog subjekta. Za očekivati je da će se najveće povećanje CMJU dogoditi upravo tim »manjim« kategorijama korisnika dok će »velikima« pojeftiniti.


»Jednaku cijenu minimalne javne usluge plaćat će veliko turističko naselje, trgovački centar i mali hostel ili kiosk, odnosno domaćinstvo sa jednim članom i npr. deset članova«,

Dragan Maračić

Primjerice jednaku cijenu minimalne javne usluge plaćat će veliko turističko naselje, trgovački centar i mali hostel ili kiosk, odnosno domaćinstvo sa jednim članom i npr. deset članova, rekao nam je Dragan Maračić, direktor Čistoće Zadar. Objasnio je kako, prema važećem cjeniku, Čistoća obračunava CMJU prema pripadajućoj veličini spremnika, koja je ovisno o broju članova u domaćinstvu, odnosno o djelatnosti i veličini poslovnog objekta u gospodarstvu te da i se takav način mora izmijeniti.

Prigovorili kako bi zaštitili »male«

- Čistoća je u postupku savjetovanja, u srpnju ove godine, preko svog Udruženja u sklopu HKG skupa s ostalim komunalnim tvrtkama, te samostalno uputila primjedbe na ovakav način obračuna upravo iz razloga da se zaštite »mali« korisnici. U ovom trenutku radi se na izradi novog cjenika te je još rano pričati o konkretnim brojevima. Prema prvim analizama, teško da će doći do povećanja o kojima se nagađa u medijima posljednjih dana, spominje se poskupljenje od preko 1.000%, ali će sigurno na ovakav način »veliki« korisnici dobiti osjetno manje račune dok će se »malima« značajno povećati. I to većinom u segmentu obrtništva i gospodarstva. Cjenik ide u primjenu nakon što se na gradskom vijeću usvoji Izmjena Odluke o gospodarenju otpadom koju je potrebno uskladiti sa novom Uredbom, pojasnio je Maračić.

ZNAČAJNO POSKUPLJENJE

Neće doći do povećanja o kojima se nagađa u medijima od preko 1.000%, ali će "veliki" korisnici dobiti osjetno manje račune, dok će se "malima" značajno povećati.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)