Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Grad objavljuje natječaj za novu zgradu poduzetničkog inkubatora

20.11.2020. 16:24


Grad Zadar uskoro će objaviti natječaj za Projekt izgradnje nove zgrade poduzetničkog inkubatora koja bi trebala biti gotova u roku od dvije godine. Pročelnik Upravnog odjela za EU fondove, Ante Ćurković, napominje kako je riječ o projektu vrijednom vrijednosti 24.539.231 kuna u čiju je realizaciju Grad Zadar krenuo u partnerstvu s gradskom tvrtkom Inovativni Zadar koja ga je i prijavila.
– Projekt se provodi u sklopu ITU mehanizma, a nova zgrada poduzetničkog inkubatotra gradit će se na području Bilog briga, preciznije na parceli nekoliko stotina metara sjevernije od bivšeg Mercatora, sada Super Konzuma. Novi poduzetnički inkubator planiran je na dvije etaže s ukupno 2.000 metara četvornih te brojnim prostornim mogućnostima za buduće poduzetnike koji će koristiti prostorije inkubatora, poput velikog coworking prostora u prizemlju zgrade, kabina za neometane telefonske pozive, soba za sastanke, konferencijske dvorane kapaciteta 100 mjesta, caffe bara, te ukupno 100 radnih mjesta u uredskim i open space prostorima, ističe pročelnik, dodajući kako će svi navedeni sadržaji uskoro postati dom brojnim poduzetnicima i start-upima s područja našega grada.
 


Sredstva za još dva kapitalna projekta
– Uz pune kapacitete postojećeg poduzetničkog inkubatora InZad te COIN coworking prostora, svi će oni dobiti mogućnost za rast i razvoj kroz program novog specijaliziranog poduzetničkog inkubatora. Javni natječaj za izvođenje radova na izgradnji novog poduzetničkog inkubatora očekuje se do kraja godine, nakon čega se kroz 24 mjeseca očekuje dovršetak projekta, odnosno useljavanje korisnika, kaže pročelnik, napominjući kako su u sklopu već spomenutog ITU mehanizma osigurana i sredstva za još dva kapitalna projekta na području grada Zadra čija je realizacija započela ove godine, a dovršetak se očekuje kroz naredne dvije.
– Riječ je o projektu rekonstrukcije dijela zgrade bivše Tehničke škole čiji je nositelj Sveučilište u Zadru. Ukupna vrijednost projekta iznosi 34.348.000 kuna i odnosi se na revitalizaciju zgrade stare Tehničke škole kako bi se riješio problem nedostatnih prostornih mogućnosti Sveučilišta u Zadru namijenjenih visokom obrazovanju i znanstveno-istraživačkom radu. U sklopu specifičnog cilja 6c1 "Povećanje zapošljavanja i turističkih izdataka kroz unaprjeđenje kulturne baštine" financira se i projekt "Obnova kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole u Zadru" koji je vrijedan 29.985.487 kuna, od čega se na bespovratna sredstva odnosi 25.487.664 kuna, a nositelj projekta je Međunarodni centar za podvodnu arheologiju, ističe pročelnik.
Kada je riječ o poduzetništvu, Grad Zadar u ovom trenutku financira i strateški projekt pod nazivom "Izgradnja infrastrukture poduzetničke zone Crno – faza I" koji je, napominje Ćurković, vrijedan 35.307.363 kuna.
 


Strateški projekt PZ Crno
– Projektom je predviđena izgradnja i stavljanje u funkciju prve faze komunalne infrastrukture Poduzetničke zone Crno, što predstavlja prvi korak u realizaciji jednog od najznačajnijih gospodarskih strateških projekata Grada Zadra, koji ima za cilj potpunu gospodarsku afirmaciju šireg područja Zadra i Zadarske županije. Projekt će rezultirati izgrađenom komunalnom infrastrukturom Poduzetničke zone Crno, ukupne površine 41.521.21 metara četvornih, čime će se aktivirati ukupno 243.824,36 kvadrata površine zone te stvoriti i uvjeti za privlačenje investitora u zonu. Cilj je Poduzetničku zonu Crno učiniti prepoznatljivom u regiji i atraktivnom domaćim i stranim investitorima, što u konačnici treba rezultirati razvojem novih tehnologija i proizvoda, koncentracijom specijaliziranih znanja i vještina, povećanjem konkurentnosti i izvoza, smanjenjem nezaposlenosti i dinamičnim gospodarskim rastom urbanog prodručja Zadra, zaključuje pročelnik Odjela za EU fondove Grada Zadra.