Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Poluotok dobiva »Gradsku čitaonicu«

20.11.2020. 16:17


Gradska knjižnica Zadar dobit će od grada Zadra na korištenje novi prostor unutar Providurove palače, impozantne građevine u staroj gradskoj jezgri koja se trenutno obnavlja. Radi se o nekih 200 metara kvadratnih u obliku slova L u prizemlju građevine u njezinom kutu koji gleda prema »Koloni«.


Zavičajna zbirka
– Dobivamo vrlo lijepi prostor na vrlo dobroj lokaciji. Na ovom projektu radimo već neko vrijeme te znamo što želimo napraviti. Preselit ćemo našu Zavičajnu zbirku koja je trenutno izložena u sklopu studijske čitaonice te je zbog prostornih ograničenja nedovoljno vidljiva, odnosno nije ju moguće dobro prezentirati, govori nam Doroteja Kamber-Kontić, ravnateljica Gradske knjižnice Zadar dodajući kako je građa trenutno smještena na nekolicini polica tako da neće doći do oslobađanja nekog većeg prostora unutar središnje zgrade knjižnice.
– Zavičajna zbirka trenutno se sastoji od oko 3.400 jedinica građe, a procjenili smo da će se u sljedećih dvadesetak godina broj jedinica proširiti na nekih pet, šest tisuća. Prema Zakonu o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti svaki nakladnik u Zadarskoj županiji obvezan je primjerak svojih tiskovina dostaviti Matičnoj knjižnici. Izbor građe definiran je Smjernicama za nabavu knjižnične građe u Gradskoj knjižnici Zadar pa naša Zavičajna zbirka sadrži prozna djela, poeziju, stručnu literaturu, nešto časopisa te djela s područja povijesti umjetnosti. Ova građa se ne posuđuje s obzirom da raspolažemo sa samo po jednim primjerkom tih djela, pojasnila nam je ravnateljica.


Gradska čitaonica
– Koliko nam je poznato, trebali bismo se useliti u novi prostor tijekom proljeća iduće godine. Radni naziv cijelog projekta je »Gradska čitaonica«. Želimo formirati čitaonicu tiska i novina namijenjenu svim korisničkim skupinama, a pogotovo ciljamo na najstarije i najmlađe. Planiramo u tom prostoru organizirati fond knjiga za odrasle koji će obuhvaćati najnovije naslove beletristike koji će biti dostupni za posudbu izvan knjižnice. Isto tako želja nam je formirati kutak za djecu sa slikovnicama i literaturom o odgoju namijenjenoj roditeljima. Izbor sadržan unutar iste će biti uži nego u središnjoj knjižnici, informira nas Kamber-Kontić.
Dodala je kako će u novom odjelu biti i nešto skromniji izbor multimedije te računala dostupnih korisnicima za pristup internetu i katalogu knjižnice te jasno računala namjenjena djelatnicima. Također, planiraju pojačati fond čitaonice tiska i novina te uključiti određen broj tiskovina i časopisa na stranim jezicima namjenjen prvenstveno strancima s obzirom da se ovaj novi prostor nalazi u turističkoj zoni.
– Radi se o dobrom projektu i veselimo se što Poluotok dobiva novi, izdvojeni odjel. Svakako nas drži optimizam jer dobivamo prostor za nove aktivnosti i programe. Bit će prostora za tihi i rad i učenje, ali i prostora za grupni rad i učenje. Tamo prolazi i puno studenata i srednjoškolaca. Na ovaj način ćemo im omogućiti da u prolazu zastanu, nešto pročitaju, uče, rade… Svakako ciljamo i na umirovljenike, mislimo da će ovaj novi odjel i njima biti od koristi, zaključuje Kamber-Kontić. (Krešimir RADOŠ)
 




Zovemo najširu populaciju


– Prošle godine smo proslavili 70 godina rada te 20 godina rada u novom prostoru. Provodimo kampanju "Mozak treba vježbati. Najbolje čitanjem." samo što u zadnje vrijeme ne uspijevamo čitati koliko bismo željeli. Koristimo se društvenim mrežama, a kad vremenski uvjeti to dopuštaju djeci čitamo u dvorištu knjižnice. Ideju da je važno vježbati mozak čitanjem namjeravamo kroz razne aktivnosti prenijeti i u novi prostor. Želja nam je knjižničnim fondom zadovoljiti potrebe korisnika, zovemo najširu populaciju, a najveći potencijal vidimo za srednjoškolce i starije osobe. Provodimo već par godina informatičko opismenjavanje srednjoškolaca pod nazivom "Googlaj, ali pametno", a dugogodišnji program tečajeva koje nudimo umirovljenicima bit će dostupan i u novom prostoru. Nudimo i edukaciju za sustav e-građanin. U biti, programe iz naše središnjice planiramo ponuditi i na Poluotoku, a postoji i mogućnost organizacije izložbi. Nadamo se i vjerujemo da ćemo surađivati s ostalim korisnicima prostora unutar palače, kaže Kamber Kontić.