Maroja svojom kritikom pokušava popraviti svijet koji ga okružuje

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Prikazana knjiga Stanislava Maroje Aforizmi 3 u Matici hrvatskoj
Autor: 
Ovi moji aforizmi nastajali su u trenutcima kada intuitivni način rezoniranja nadvlada ono razumsko, kada se rađaju nove ideje kao iznenadni neočekivani bljeskovi duhovne dovitljivosti, domišljatosti i nadahnuća, kazao je Maroja dodavši da se nada da će pobuditi pozornost svih onih čitatelja koje, kako on kaže, krasi intelektuala radoznalost i duhovitost, odnosno smisao za humor, ironiju i smijeh što, dodaje, čini život podnošljivijim
Vedran SITNICA
Stanislav Maroja, predvodnik zadarskog aforističkog kruga

U dvorani Ogranka Matice hrvatske u Zadru prikazana je knjiga Stanislava Maroje: »Aforizmi 3, naličje hrvatske politike«.
O knjizi su govorili recenzent Mladen Vuković i sam autor, Stanislav Maroja. Voditeljica programa predstavljanja, Anica Serdarević pročitala je tom prigodom osvrt na »Aforizme« koji je napisao književnik Miro Gavran. I ovom, trećom knjigom svojih Aforizama Maroja je oštrom strijelom pogađao u središte današnje aktualne društvene problematike.

Stanislav Maroja aforizme piše još od studentskih dana, a prisjetio se i svog prvog aforizma: »Na društvenom vlasništvu ne ostaje otisak prstiju«.
- Ovi moji aforizmi nastajali su u onim trenutcima kada intuitivni način rezoniranja nadvlada ono razumsko, kada se rađaju nove ideje kao iznenadni neočekivani bljeskovi duhovne dovitljivosti, domišljatosti i nadahnuća, kazao je Maroja dodavši da se nada da će pobuditi pozornost svih onih čitatelja, koje, kako on kaže, krasi intelektualna radoznalost i duhovitost, odnosno smisao za humor, ironiju i smijeh što, dodaje, čini život podnošljivijim.

Svake pete godine

Recezent Mladen Vuković istaknuo je da se u proteklom desetljeću svake pete godine, kako ga naziva, predvodnik zadarskog aforističkog kruga Stanislav Maroja oglasio novim dozama »aforističkog cjepiva«.
- U škrinjama duhovnog blaga, zbirci aforizama kakvu nam iznova nudi Stanislav Maroja za svoj osamdeseti rođendan pronaći ćemo zbiljske osmišljaje, istinske pravorijeke i bisere mudrosti, rekao je o ovoj knjizi Vuković.
Vuković je Marojino pero usporedio sa stalaktitima s kojih se cijedio lapidarni i lakonski izričaj, oštra mikrostrukturna bravura kojoj ne mogu, kaže Mladen Vuković, odbiti ni pera jer na njemu nije bilo dlake.
Književnik Miro Gavran u svom je osvrtu napisao da Maroja razotkriva našu suvremenost koristeći u svojim aforizmima igru riječi, ironiju, sarkazam, hiperbolu, a sve u želji, istaknuo je Gavran, da svojom kritikom popravi ovaj svijet koji ga okružuje.
- Stanislav Maroja u svojim knjigama aforizama, poput vještog komediografa, često piše o ljudima koji su lošiji od prosjeka, o društvenim i političkim anomalijama, o osobama kojima nije stalo do općeg dobra, nego samo do osobnog probitka, naveo je Miro Gavran.

Autorovi najdraži aforizmi

Kako je dodao Maroja, neki od njemu najdražih aforizama su: »Kad trubači postanu domoljubi, za njih domovina postaje truba«, zatim »Što je u Zadru više Šale, to je manje razloga za smijeh«. Dodao je i »Najskuplju carinu plaćaju oni koji prelaze granicu vlastitog razuma«.
S obzirom na epidemiološku situaciju, Maroja je itekako zadovoljan odazivom na predstavljanje svoje knjige.
Sav prihod od prodaje knjige namijenjen je Ligi protiv raka Zadar, za kupnju popratnih aparata za dijagnostiku i terapiju onkoloških bolesnika u Općoj bolnici Zadar.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 4 (1 glasova)