Originalna radionica »Kulinarstvo antičke Grčke i Rima« na kojoj se moglo pojesti malo povijesti

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Suradnja Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru, Udruge studenata povijesti ISHA Zadar i Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar
Autor: 
Imali smo priliku kušati jela koja su inspirirana antičkim receptima, a za koje su zaslužni učenici Hoteljersko-turističke i ugostiteljske škole koje su predvodili profesori, chefovi Renato Kraljev i Mirko Poljak. Osim toga, imali smo i predavanja koja su bila podijeljena u pet dijelova, otkriva predsjednica Udruge ISHA Ivana Protrka
Luka PERIĆ/SVEUČILIŠTE U ZADRU
Za red i mir su se brinuli rimski stražari

Kako su kuhali stari Rimljani i Grci? Što su najviše voljeli jesti? Kako im je izgledao život? Koliko su dugo spavali? Na ta, ali i druga pitanja, odgovore su u srijedu mogli saznati studenti u prostorijama Studentskog kluba »Božo Lerotić« koji su posjetili radionicu »Kulinarstvo antičke Grčke i Rima«. Radionica je proizašla kao jedna hvalevrijedna suradnja Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru, točnije udruge studenata povijesti ISHA Zadar i srednje Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar, a kako je sve izgledalo i što se jelo, priupitali smo Ivanu Protrka, predsjednicu Udruge ISHA.

Doživljaj antičkog svijeta

- Naša je Udruga prije pandemije bilježila brojne suradnje, što domaće, što međunarodne i sada, kada nam se pružila mogućnost, odlučili smo se ponovno na suradnju, ovoga puta s već spomenutom školom. S obzirom na to da smo imali priliku polagali kolegij »Društva antičke Grčke i Rima«, željeli smo naučeno znanje prikazati u stvarnosti pa se iz toga i izrodila ovakva radionica koja je inače u sklopu projekta »Veliki povijesni tjedan«, organiziran od strane naše udruge, u koji ulazi predstavljanje časopisa Rostra (časopis studenata povijesti Sveučilišta u Zadru), ova radionica i terenska nastava (obilazak grada Nina), objašnjava na početku Ivana. Radionica je dala društvenu povijesnu perspektivu starih Rimljana i Grka, a studenti su na ovoj radionici prikazali njihovu svakodnevicu, što su jeli i pili, kada su se budili i išli spavati, što su radili i kako su provodili svoje slobodno vrijeme.
- Još važnije, i naša su nepca uživala jer smo, zahvaljujući divnoj suradnji sa chefom Renatom Kraljevom i njegovim učenicima, okusili jela inspirirana antičkim receptima. Naši su se studenti, u suradnji s profesoricama dr.sc. Anamarijom Kurilić, doc. dr. sc. Zrinkom Serventi i profesorom, mag. hist. Rokom Svenom Suraćem potrudili u što boljem i realnijem svjetlu dočarati antički svijet pa su se čak neki i odjenuli u rimske legionare, rekla je Ivana dodavši da je, s obzirom na epidemiološke mjere, ulaz je bio ograničen, ali su pohvale stizale sa svih strana, a iz Udruge kažu kako su ponosni na svoj rad.
 

Rituali i običaji

- Naša je Udruga iznimno ponosna i zahvalna na ovakvoj radionici pa bih ovim putem pozdravila i zahvalila našem Odjelu, konkretnije pročelniku doc. dr. sc. Zlatku Begonji i Sveučilištu u Zadru na podršci i posebice zahvaljujem ravnateljici srednje hotelijersko turističke i ugostiteljske škole, Diani Radić Škara na susretljivosti i suradnji. Uz to, veliko hvala i Arheološkom muzeju Zadar i Zavičajnom muzeju Benkovac na posudbi odjeće i opreme za rimske legionare. Također, ne smijem izostaviti i moje kolege, članove naše vrijedne studentske udruge koji su izdvojili svoje slobodno vrijeme i potrudili se da ovaj dan bude što pristupačniji i realniji u prikazu široj publici, kazala je Protrka dodavši kako svakako neće stati samo na ovoj radionici već će nastaviti u ovom smjeru i nadati se i drugim suradnjama i studentskim projektima. Na radionici su posjetitelji imali prilike kušati zanimljiva jela, a održala su se i predavanja o životu Rimljana i Grka, njihovim ritualima i običajima.
- Imali smo priliku kušati jela koja su inspirirana antičkim receptima, a za koje su zaslužni učenici koje su predvodili profesori, chefovi Renato Kraljev i Mirko Poljak. Osim toga, imali smo i predavanja koja su bila podijeljena u pet dijelova, pa je tako uvodno predavanje držala prof. doc. dr. sc. Zrinka Serventi o podjeli dana, kako bi se bolje razumjeli obroci tijekom dana i o njihovom računanju vremena. Zatim je prof. dr. sc. Anamarija Kurilić govorila o ritualima i obredima koji su se obavljali prije konzumacije jela, dok je prof. mag. hist. Roko Sven Surać dao povijesnu perspektivu o robovima, njihovoj ishrani, pripremanju i serviranju hrane. Publika je zahvaljujući studenticama Tei Miše i Karli Genda saznala brojne povijesne zanimljivosti o antičkom kulinarstvu te rimskom stolnom posuđu koje se koristilo kao pribor za jelo, objašnjava Protrka, koja nam je i predstavila jedan antički menu.
 

Pribor isti, kuhinja različita

- Imali smo priliku kušati nekoliko recepata kao npr., začinjene dagnje (in mitulis), pečenu teletinu na antički način (vitellina fricta), sufle od malih riba (patina de pisciculis), Isicia omentata i kuhana jaja s umakom od kikirikija (Ova cocta et condimentum eros). Vjerujem da bi se antički kuhari ponosili na naše mlade kuhare koji su odlično skuhali ovakve delicije, kazala je dodavši kako se antička kuhinja dosta razlikuje od današnje.
- Barem što se tiče namirnica jer u antičko doba nije postojao šećer, niti bilo koje druge rafinirane namirnice. Također, nisu postojale namirnice koje su došle tek kasnije, iz Novog svijeta, poput krumpira, rajčice ili kukuruza. Njihova se kuhinja temeljila na umaku Garum, koji se radio od fermentirane ribe, nešto poput današnjih slanih srdela. Nisu imali slatkih, kremastih kolača kao mi danas, već im se desert najčešće radio od brašna pomiješanog s datuljama ili medom, koji je inače bio glavni slatki sastojak za mnoga jela, govori Protrka.
- Što se tiče pribora za jelo i posuđa, ono je gotovo pa isto kao i danas, dok je kuhinja bila znatno siromašnija, s obzirom na današnja postignuća u bijeloj tehnici pa se usuđujem reći da bi se antički kuhari sigurno dobro snašli u našim, moderno opremljenim kuhinjama, štoviše, bilo bi im sigurno znatno lakše kuhati, zaključila je na kraju Ivana Protrka.

Začinjene dagnje IN MITULIS (morske školjke)

Evo nekih recepata koji su ponešto i prilagođeni našim namirnicama, a koje su nekoć jeli Rimljani i Grci. Dobar Vam tek želimo!

Sastojci:

40 – 50 dagnji

1 žlica kima

100 ml ribljeg umaka

pola šalice vina

pola šalice soka od grožđa (ili mladog vina), kuhanog s dodatkom malo meda

1 poriluk, nasjeckan

prstohvat kima i mljevenog vrijeska

Opis: Oprati školjke. Kuhati ih u sa svim sastojcima tako da budu pokrivene vodom.

Specijalitet antičke kuhinje - Pullus Fusilis-punjeno pile

Sastojci:

1 pile od 1 – 1,5 kg

300 g mljevenog mesa (pola svinjetina, pola govedina)

100g griza

2 jaja

250 ml bijelog vina

1 žlica ulja

1 žlica sjeckanog korijena celera

četvrt čajne žlice mljevenog đumbira

četvrt čajne žlice mljevenog papra

čajna žlica zelenog papra u zrnu

50 g pinjola

sol

Opis:

Mljeveni papar, celer, đumbir, mljeveno meso i kuhani griz pomiješati. Dodati jaja i miješati dok se ne dobije mekana masa. Začiniti solju, dodati ulje, zeleni papar u zrnu i pinjole. S tom smjesom napuniti pile. Kuhati u pećnici oko sat vremena na 220°C.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)