Vi ste ovdje
Početna › Zadar › Originalna radionica »Kulinarstvo antičke Grčke i Rima« na kojoj se moglo pojesti malo povijestiOriginalna radionica »Kulinarstvo antičke Grčke i Rima« na kojoj se moglo pojesti malo povijesti
Poruka greške
Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).

Kako su kuhali stari Rimljani i Grci? Što su najviše voljeli jesti? Kako im je izgledao život? Koliko su dugo spavali? Na ta, ali i druga pitanja, odgovore su u srijedu mogli saznati studenti u prostorijama Studentskog kluba »Božo Lerotić« koji su posjetili radionicu »Kulinarstvo antičke Grčke i Rima«. Radionica je proizašla kao jedna hvalevrijedna suradnja Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru, točnije udruge studenata povijesti ISHA Zadar i srednje Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar, a kako je sve izgledalo i što se jelo, priupitali smo Ivanu Protrka, predsjednicu Udruge ISHA.
Doživljaj antičkog svijeta
Rituali i običaji
Pribor isti, kuhinja različita
- Imali smo priliku kušati nekoliko recepata kao npr., začinjene dagnje (in mitulis), pečenu teletinu na antički način (vitellina fricta), sufle od malih riba (patina de pisciculis), Isicia omentata i kuhana jaja s umakom od kikirikija (Ova cocta et condimentum eros). Vjerujem da bi se antički kuhari ponosili na naše mlade kuhare koji su odlično skuhali ovakve delicije, kazala je dodavši kako se antička kuhinja dosta razlikuje od današnje.
- Barem što se tiče namirnica jer u antičko doba nije postojao šećer, niti bilo koje druge rafinirane namirnice. Također, nisu postojale namirnice koje su došle tek kasnije, iz Novog svijeta, poput krumpira, rajčice ili kukuruza. Njihova se kuhinja temeljila na umaku Garum, koji se radio od fermentirane ribe, nešto poput današnjih slanih srdela. Nisu imali slatkih, kremastih kolača kao mi danas, već im se desert najčešće radio od brašna pomiješanog s datuljama ili medom, koji je inače bio glavni slatki sastojak za mnoga jela, govori Protrka.
- Što se tiče pribora za jelo i posuđa, ono je gotovo pa isto kao i danas, dok je kuhinja bila znatno siromašnija, s obzirom na današnja postignuća u bijeloj tehnici pa se usuđujem reći da bi se antički kuhari sigurno dobro snašli u našim, moderno opremljenim kuhinjama, štoviše, bilo bi im sigurno znatno lakše kuhati, zaključila je na kraju Ivana Protrka.
Začinjene dagnje IN MITULIS (morske školjke)
Evo nekih recepata koji su ponešto i prilagođeni našim namirnicama, a koje su nekoć jeli Rimljani i Grci. Dobar Vam tek želimo!
Sastojci:
40 – 50 dagnji
1 žlica kima
100 ml ribljeg umaka
pola šalice vina
pola šalice soka od grožđa (ili mladog vina), kuhanog s dodatkom malo meda
1 poriluk, nasjeckan
prstohvat kima i mljevenog vrijeska
Opis: Oprati školjke. Kuhati ih u sa svim sastojcima tako da budu pokrivene vodom.
Specijalitet antičke kuhinje - Pullus Fusilis-punjeno pile
Sastojci:
1 pile od 1 – 1,5 kg
300 g mljevenog mesa (pola svinjetina, pola govedina)
100g griza
2 jaja
250 ml bijelog vina
1 žlica ulja
1 žlica sjeckanog korijena celera
četvrt čajne žlice mljevenog đumbira
četvrt čajne žlice mljevenog papra
čajna žlica zelenog papra u zrnu
50 g pinjola
sol
Opis:
Mljeveni papar, celer, đumbir, mljeveno meso i kuhani griz pomiješati. Dodati jaja i miješati dok se ne dobije mekana masa. Začiniti solju, dodati ulje, zeleni papar u zrnu i pinjole. S tom smjesom napuniti pile. Kuhati u pećnici oko sat vremena na 220°C.
- Prijavite se ili registrirajte za slanje komentara
- 425 čitanja
Na današnji dan prije 81 godinu Pavelić je Talijanima poklonio Zadar
DNK analiza potvrdila: Mladić čije je tijelo pronađeno u Dunavu je Matej Periš
Kourtney Kardashian se po treći put vjenčala. Sad je svadba totalno u điru ove raskošne obitelji
Obilježavamo mjesec masturbacije: Evo nekoliko savjeta kako ga najbolje iskoristiti