Brkan na tržnici

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
brkan1
Irena JURJEVIĆ
Brkanove fotografije postavljene su u Gradskoj loži

Nakon stanke od 5 godina Galerija umjetnina Narodnog muzeja Zadar postavila je još jednu izložbu iz dijela fundusa poznatog zadarskog fotografa Ante Brkana. 'Ante Brkan' - na tržnici' naziv je izložbe koja obuhvaća 46 Brkanovih dokumentarnih fotografija nastalih u razdoblju od 1953. do 1981. godine, a koje se mogu pogledati do 15. siječnja u Gradskoj loži.

-Tonči Brkan bio je jedan od stupova građanskog identiteta Zadra. Svakog je jutra svježe obrijan i uredno počešljan odlazio na tržnicu kako bi kupio kruh i mlijeko. Rijetko pored koga prošao je bez pozdrava, svi su ga poznavali i uvažavali. U ruci je nosio samo fotoaparat, bez ikakve druge opreme, opisao je na otvorenju poznatog zadarskog fotografa Abdulah Seferović, povlačeći pritom paralelu slobode i dostupnosti u Brkanovom pristupu zajedno sa slobodom i dostupnošću njegovih fotografija zadarskoj javnosti.

Fotografije izložene u Gradskoj loži samo su dio fundusa koji posjeduje Galerija umjetnina. Naime, 1995. godine Zbirka negativa Ante Brkana sačinjena od oko 30 tisuća srednjeformatnih negativa otkupljena je zahvaljujući razumijevanju Zadarske županije, a koje je Brkan snimio kao fotoreporter Narodnog lista.

46 fotografija dio je Brkanove dokumentarne fotografije stvorene u razdoblju od 1953. do 1981. godine, a radi se inače o digitalno obrađenim negativima, odnosno samo dijelu fundusa koji posjeduje Galerija umjetnina, pojasnila je jučer Ljubica Srhoj Čerina. Ona je dodala i to kako je na digitalnoj obradi fotografija radila kustosica Nevena Štokić, koja je ujedno i osmislila i koncepciju izložbe.

Čast otvorenja izložbe pripala je zadarskog županu Stipi Zriliću.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)