Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Bunja: Plin u Zadar stiže 2011.

Autor: Nives Rogoznica

19.12.2008. 23:00
Bunja: Plin u Zadar stiže 2011.

Foto: Adam VIDAS



Najuočljivija novost ponovljenog natječaja je uvođenje ugovorne obveze koncesionara da nakon pet godina podnese zahtjev za dodjelu koncesije za izgradnju distribucijskog sustava i distribuciju plina na preostalom kopnenom dijelu Zadarske županije uključujući otoke Pag i Vir. Prema nacrtu ugovora koncesionar će biti dužan u roku od deset godina taj posao i okončati
Prvi potrošači u Zadru će priključak na plinovod dobiti za tri godine, kazao je zamjenik župana Đani Bunja za Zadarski list, nekoliko dana pred donošenje odluke o raspisivanju ponovljenog javnog natječaja za davanje koncesije za izgradnju distribucijskog sustava i distribuciju plina na dijelu Zadarske županije. Odluka o raspisivanju natječaja pred vijećnicima će se naći u ponedjeljak, na posljednjoj sjednici Županijske skupštine u ovoj godini. Riječ je o distribucijskom sustavu koji obuhvaća gradove Zadar, Biograd na moru i dio benkovačkog područja u koji, uz grad Benkovac, ulaze još Šopot, Podlug, Perušić Benkovački i poslovne zone Šopot i Benkovačko selo.
Do 2019. plin do Vira Paga
Pripreme za dovođenje plina na područje Zadarske županije teku od 2003. godine kada je, nakon što je Zakonom o tržištu plina iz 2001. godine opskrba plinom izdvojena iz komunalnog sustava i prešla u nadležnost županija, Zadarska županija u suradnji s Energetskim institutom „Hrvoje Požar” izradila Studiju idejnog projekta opskrbe plinom Zadarske županije. Tri godine potom, u prosincu 2006., je pored četiri ranije predviđene, projektnim rješenjem Plinskog sustava Bosljevo (Vrbovsko) – Split predviđena još jedna mjerno-regulacijska stanica – MRS Biograd. Potrebne lokacijske dozvole ishođene su tijekom 2007. i 2008., te je prvi postupak javnog nadmetanja započeo u veljači ove godine.
Natječaj je poništen u listopadu uz obrazloženje kako su ponude svih ponuditelja imale nedostatke, odnosno nisu bila u skladu s natječajnom i ponudbenom dokumentacijom, te kako se poništenjem otklanja mogućnost da odbijeni ponuđači pokrenu upravni spor.
Ljetos je međutim, prije službene objave rezultata natječaja, u javnost „procurila” bodovna lista osam tvrtki koje su uputile ponudu, a prema kojoj je najuspješnija bila tvrtka Gruppo Societa’ Gas Rimini. Ova je tvrtka, kako je objavljeno kasnije bila ta koja je Stručno povjerenstvo ocijenilo najboljim ponuđačem. Istodobno je izaslanstvo županijskih vijećnika na čelu s dožupanom Đanijem Bunjom boljom ocijenilo ponudu austrijske tvrtke EVN Ag iz Graza.
Prema službenom obrazloženju župana Stipe Zrilića nova, dorađena, natječajna dokumentacija omogućit će preciznije ocjenjivanje ponuda budući da je usvojen zaključak Povjerenstva za plinofikaciju Zadarske županije koje je imalo primjedbu na premali udio cijene priključka kućanstva u ukupnom bodovanju, te na nepostojanje bodovne cijene za gospodarske subjekte prilikom prvog natječaja. Iz obrazloženja mjerila za izbor najpovoljnije ponude u novom natječaju vidljiva je razrada bodovnih kategorija kad je u pitanju broj potrošača, ali i drugih pokazatelja koji se odnose na ekonomski uspjeh ponuditelja.
Najuočljivija novost, međutim, predstavlja uvođenje ugovorne obveze koncesionara da nakon pet godina podnese zahtjev za dodjelu koncesije za izgradnju distribucijskog sustava i distribuciju plina na preostalom kopnenom dijelu Zadarske županije uključujući otoke Pag i Vir. Prema nacrtu ugovora koncesionar će biti dužan u roku od deset godina taj posao i okončati. To bi značilo kako će kompletno kopneno područje županije plin „iz pipe” imati do 2019.
Zamjenik župana Đani Bunja pojašnjava kako i ovakvo preciziranje ugovornih obveza s koncesionarom predstavlja jednu od točki poboljšanja u novom natječaju. Prvi natječaj, naime, nije na ovakav način obvezivao budućeg koncesionara.
Otocima stanice za plin
– Naš je cilj dovesti plin do svakog potrošača u županiji, ističe Bunja navodeći kako se, kad je u pitanju dovođenja plina na otoke, razmatra prijedlog izgradnje plinskih stanica što je značajno jeftinije u odnosu na opciju dovođenja plinovoda na otoke. Plin iz ovakvih stanica bio bi kapilarnim plinovodom doveden do potrošača.
Novi natječaj raspisat će se, odmah po prihvaćanju u Skupštini, još ove godine, a ponuđačima je ostavljen rok od 90 dana za slanje ponuda koje će biti otvorene u roku od trideset dana od završetka roka prijave ili najvjerojatnije u travnju sljedeće godine. Odluku o davanju koncesije treba očekivati do konca rujna. Koncesija se daje na trideset godina tijekom kojih će koncesionar uz 10.000 kuna stalne naknade godišnje u županijski proračun uplaćivati i 0.5 posto ostvarenog prihoda.
Ukupno procijenjena vrijednost plinofikacije Zadarske županije, koja se provodi kao dio nacionalnog energetskog programa PLINCRO je 900 milijuna kuna. Kad je riječ o samoj izgradnji distribucijskog sustava ona je procijenjena na 21,1 milijun eura što je preko 156 milijuna kuna. Podnositelji ponuda morat će u natječajnoj dokumentaciji priložiti i podatke o raspolaganju sredstvima potrebnim za izgradnju.
Predviđeni kapacitet distribucijskog sustava iznosi 48,3 milijuna metara kubičnih plina godišnje koje će biti usmjerene prema 25.000 potrošača.