Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Grand prix Hrvoju Vukiću

Autor: Joško Gatara

19.12.2008. 23:00
Grand prix Hrvoju Vukiću


Ocjenjivački sud jednoglasno je odlučio da naslov pobjednika i grand Prix za 2008. godinu pripada Hrvoju Vukiću, za ulovljenog pauka teškog 2,40 kg, koji je tako osvojio rekordnih 2.000 bodova. Drugo mjesto pripalo je Šimi Vrkiću za zubaca od 12,60 kg i 1.780 bodova, dok je treće pripalo prošlogodišnjem najuspješnijem natjecatelju Alenu Nemariću za arbuna teškog 2,30 kg i vrijednog 1.643 boda
Evo, završio je i naš Četvrti natječaj Plodova zemlje i mora za Najulov 2008. Počeo je u siječnju i svakog tjedna u Plodovima zemlje i mora Zadarskog lista objavljivani su rekordni ulovi ribolovaca s područja Zadarske županije. Pored najvećeg ulova za Grand Prix, ribolovci su se natjecali i za ulov najvećeg zubaca, brancina, orade, gofa, hobotnice i lignje. Među 48 natjecatelja, koji su prijavili svoj ulov, a na temelju bodovne liste, Ocjenjivački sud Četvrtog natječaja Plodova zemlje i mora, odlučio je jednoglasno da naslov pobjednika pripada Hrvoju Vukiću (34) iz Zadra, koji je u vrlo jakoj konkurenciji osvojio maksimalan broj od 2.000 bodova za pauka od 2,40 kg.
– Izgledao je strašno- kaže Hrvoje, opisujući susret s velikim i vrlo opasnim predatorom morskih dubina, koji u svojim bodljama krije jak obrambeni otrov i koji prilikom uboda izaziva jake bolove, pripovijedao nam je ovogodišnji laureat i nosilac titule najuspješnijeg ribolovca za Najulov 2008.
Norma prebačena za 1.000 bodova
Ulovom pauka od 2.000 bodovnih vrijednosti, norma je prebačena za cijelih 1.000 bodova, čime je Vukić postavio rekord Natječaja. Za 220 bodova premašio je drugoplasiranog Šimu Vrkića, dok je Alena Nemarića, trećeg plasiranog, nadmašio za 357 bodova. Članovi Ocjenjivačkog suda, u sastavu: mr.sc. Tomislav Vodopija, mr. sc. Lav Bavčević, mr.sc. Neven Bosnić, Joško Radman, Slavko Štrkalj, Milenko Mićo Matak, prof. Joško Gatara i dipl. novinar Nedjeljko Jusup, analizirajući sve podatke utvrdili su redoslijed svih slavodobitnika.
Vijest o vrijednoj tituli vrlo brzo došla je i do Hrvoja Vukića, koji nimalo nije krio veliko zadovoljstvo.
– Do zadnjeg broja natječaja pratio sam prijave kandidata i osjećao da sam blizu vrijedne pobjede i nagrade. Sada sam jednostavno oduševljen i jako zadovoljan, a pogotovo moj trogodišnji sin Lovre, koji već sada prisvaja brodić.
Hrvoje inače radi u obiteljskoj trgovini u zadarskim Arbanasima i kada god smogne malo slobodnog vremena vikendom ili praznikom ili kada mu dopuštaju vremenske prilike, odlazi u ribolov, bilo s ocem ili prijateljem Anđelkom Županom-Đelom. – S Đelom sam krenuo u ribolov ispod Dugog otoka, u blizini uvale Tetovišnjice, gdje smo pored drugih načina ribolova, koristili i parangale nadivene friškim srdelama. Vrijeme i more bilo je vrlo povoljno pa smo očekivali i dobar ulov – kazuje Hrvoje opisujući, kako je s vanjske strane Dugog otoka u jutarnjim satima pred samo svitanje spustio 200 udica parangala, smatrajući da je to najbolje vrijeme za bacanje.
Parangal počeo plesati
Nakon što su parangal u moru ostavili oko 3 sata, odlučili su da je vrijeme dizanja, jer ako se ostavi duže, prijeti gubitak riba ili mogućnost da je pojedu druge. Bili su gliserom s motorom od 200 KS, što im je omogućavalo brzo prebacivanje s jedne na drugu poštu. – Koristili smo parangale od 2 mm debljine osnovice s Mustad udicama br. 8 na picevima debljine 0,60 mm. Kada smo počeli s izvlačenjem, osjetio sam da se na udicama nalazi dobar ulov. Prve udice donijele su nekoliko ugora od 6, 7 i 10 kg a onda su naišli zubaci od 2,5 i 3 kg. Bilo ih je četiri, kazuje Hrvoje. Polagano izvlačenje pomalo je uljulalo i Hrvoja i Đelu, a onda je parangal počeo plesati, doslovno plesati, jer dok je izvlačio, osjećao je jake udarce i naglo povlačenje sa strane. Nije znao što je. To je saznao tek kada ga je dovukao do površine i kada je ugledao golemog pauka.
Kao prikopčan na struju
– Vukao je brzo i snažno kao da je prikopčan na struju, kazuje Hrvoje i dodaje: – Kada sam ga dovukao do broda i vidio kojeg sam vraga ulovio, moj prijatelj Đele odmah je priskočio u pomoć i ubacio ga u lumpraru pa u veliku kantu, kako ne bi stvarao probleme. Bilo je zastrašujuće gledati. Leđne bodlje bile su toliko velike da sam ga nekoliko puta „istriskao” i tako primirio, kako mu ne bi pale kakve gluposti na pamet – dodaje Hrvoje u šali.
– Pravi pravcati ulov, dopunio je Đele. Pravi ulov za dobru lešadu s krumpirima i moram kazati da je lešada ispala odlično i bio je pravi gušt poslužiti se njegovim ukusnim mesom.
Dodajmo svemu ovome i vrlo važan podatak. Pauk mrkulj, kojeg je ulovio Hrvoje Vukić, premašuje sve podatke koje susrećemo u knjigama o ribama Jadranskog mora. U skoro svakoj knjizi naći ćemo podatak da ta vrsta naraste do 60 cm i postigne težinu od 1,5 kg. Ovaj je premašio i visinu i težinu, i što na kraju kazati nego: Bravo meštre, i sve čestitke Hrvoju. Bravo i čestitke svakako zaslužuju i drugoplasirani Šime Vrkić za zubaca od 12,60 i 1.780 bodova te trećeplasirani Alen Nemarić za ulov arbuna od 2,30 kg i 1.643 boda. Čestitke i svim ostalim sudionicima naše akcije Najulov 2008.
 


 VUKIĆU BRODICA ZADARSKOG LISTA


Hrvoju Vukiću je, pored titule grand Prix pobjednika Najulova 2008. i osvajača najvećeg broja plasmanskih bodova (2.000), pripala i plastična brodica vrijedna 30.000 kuna, dar Zadarskog lista.




 


PRVIH DESET


1. Hrvoje Vukić – pauk, 2,40 kg, 2.000 bodova
2. Šime Vrkić – zubatac, 12,60 kg, 1.780 bodova
3. Alen Nemarić – arbun, 2,30 kg, 1.643 boda
4. Gracijela Lovrin – zubatac, 11,00 kg, 1.571 bod
5. Miroslav Nekić – gof, 44,40 kg, 1.480 bodova
6. Zoran Anić – brancin, 8,45 kg, 1.408,3 boda
7. Davor Strenja – smokva, 1,05 kg, 1.400 bodova
8. Martin Čučina – brancin, 8,00 kg, 1.333,5 bodova
9. Renato Barešič – orada, 6,00 kg, 1.333,2 boda
10. Đani Perkušić-Željko Pilipović – romb, 11,80 kg, 1.311,1 bod