Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Knjiga Julienne Bušić predstavljena Novigrađanima

Autor: Zvonko Čulina

19.12.2008. 23:00
Knjiga Julienne Bušić predstavljena Novigrađanima

Foto: Zvonko ČULINA



Nakon niza uspješnih predstavljanja po gradovima i knjižnicama diljem Lijepe naše, konačno je pred prepunim auditorijem predstavljena i druga knjiga Julienne Eden Bušić znakovitog naslova „Tvoja krv i moja” u novigradskoj Knjižnici i čitaonici. Ovo joj je, kao što je već mnogima dobro poznato, druga knjiga, nakon prve „Ljubavnici i luđaci”, koja, kako navodi Peter Y. Sussman, „počinje ondje gdje većina knjiga završava, a u nastojanju da objasni ljudske strasti u pozadini našeg razlomljenog, zamršenog svijeta.” Ovu drugu, na oko 250 stranica napisana, 13 godina nakon prve, predstavili su Jadranka Svaguša (nekadašnja ravnateljica zadarskog kazališta – čitala recenzije T. M. Bilosnića), Darija Juričić iz Posedarja (pročitala isječke iz dva pisma) te sam autoričin suprug Zvonko Bušić (koautor, epilog), dok je kroz program uspješno vodila ravnateljica Knjižnice i čitaonice Jagoda Ivčić.
Kao glazbena pratnja ili zvučna kulisa nastupio je Mandolinski orkestar OŠ Novigrad, pod voditeljstvom Miroslave Mandić.
U ovoj knjizi, koju je s engleskog prevela Mirna Čubranić, a popraćena je s fotografijama – ilustracijama iz ranog zajedničkog života supružnika Julienne i Zvonka, trinaest godina poslije prve „Ljubavnici i luđaci” i devetnaest godina nakon njenog izlaženja iz zatvora, autorica se hvata u koštac sa situacijom u kojoj se u vrijeme pisanja knjige nalazila: samoćom koja je sve više obuzimala i sve manjom nadom da će joj suprug Zvonko ikada biti pušten.
Pišući mu pisma Julienne Eden Bušić piše o sebi, načinu preživljavanja dugogodišnjeg čekanja, gubljenju i vraćanju vjere u konačno izbavljenje, ali i ljubavi koja sve te godine nimalo nije ugasnula.
Ove dramatične ispovijesti na kraju je (kako smo već naveli) nadahnuto svjedočio i sam gospodin Bušić koji je ostavio, kao i autorica knjige, izvanredan dojam i znatiželju kod ovdašnje publike.
Dodatna pitanja i ugodno druženje dogodilo se na kraju uz prikladan domjenak koji je bio prilika boljeg upoznavanja aktera ove fenomenalne i sretno okončane životne priče.