Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Ražanački proračun “težak” 16 milijuna kuna

Autor: Velimir Brkić

19.12.2008. 23:00
Ražanački proračun “težak” 16 milijuna kuna

Foto: Velimir BRKIĆ



Radi se o maksimalno uravnoteženom proračunu kojim se vodi računa o svim segmentima života, rukovodeći se kriterijem razvojnosti, jer je upravo razvoj jamstvo boljeg životnog standarda svih općinskih žitelja, istaknuo je načelnik Dragutin Miočić
Općinski vijećnici na 24. sjednici Općinskog vijeća održanoj u četvrtak navečer jednoglasno su usvojili Proračun Općine Ražanac za 2009. godinu u visini od 15,957.000 kuna.
To je, kako je naglašeno, do sada najveći općinski proračun, a uz to ga odlikuje i ambicioznost. Po ocjeni načelnika Dragutina Miočića on je razvojni, socijalni te je okrenut prema boljoj i prosperitetnijoj sutrašnjici za sve žitelje u osam općinskih naselja (Jovići, Krneza, Ljubač, Ljubački Stanovi, Podrvšje, Radovin, Ražanac, Rtina).
Uravnotežen proračun
– Radi se o maksimalno uravnoteženom proračunu kojim se vodi računa o svim segmentima života rukovodeći se kriterijem razvojnosti, jer je upravo razvoj jamstvo boljeg životnog standarda svih općinskih žitelja, istaknuo je načelnik Miočić obrazlažući proračun.
S obzirom na ovogodišnji proračun koji bi se rebalansom trebao ostvariti u iznosu od 12,3 milijuna kuna za sljedeću godinu predviđeno je povećanje od 3,7 milijuna kuna, odnosno od čak 30 posto. Najveći prihod u iznosu od 5,5 milijuna kuna očekuje se od tekućih i kapitalnih potpora od subjekta u RH. Od navedenog iznosa tekuću pomoć od 2,6 milijuna ostvarit će se od Hrvatskih voda dok je iz državnog proračuna predviđen iznos od dva milijuna kuna. Dakako da u toj proračunskoj stavci nisu uvršteni komunalno infrastrukturni projekti u tijeku, poput podzemnog kabliranja južnog dijela općine, točnije mjesta Ljubač, Ljubačkih Stanova, Radovina, Krneze i Podvršja koje provodi HEP. Zaista dobrim lobiranjem općinskog čelništva u Zadarskoj županiji i resornim ministarstvima osigurana su, odnosno obećana su sredstva za projekt produžetka lukobrana i uređenje obale u Ražancu, odvodnju, poslovnu zonu Vukovac, dječji vrtić, sportsku dvoranu…
Četiri milijuna kuna prihoda očekuje se od uplate građana u svezi s novom katastarskom izmjerom i sređivanjem zemljišnih knjiga u k.o. Ražanac.
Od poreza i prireza trebalo bi se uprihoditi 2,7 milijuna kuna, a od prodaje građevinskog zemljišta 1,5 milijuna kuna. Istovremeno od komunalnih doprinosa i naknada predviđen je iznos od 800.000 kuna.
Sportu samo 85.000 kuna
Kod rashoda planirani iznos od 3,9 milijuna kuna predviđen je za redovno poslovanje općinske uprave. Od navedenog iznosa za reprezentaciju bi se trebalo potrošiti maksimalno 173.000 kuna.
Najveća stavka rashoda u iznosu od 11,1 milijun kuna predviđena je za komunalnu djelatnost. Socijalna zaštita je “teška” 335.000 kuna, donacija kulturi 163.000 kuna, knjižnica će se sufinancirati s 150.000 kuna, vjerske zajednice sa 70.000 kune, političkim strankama ide 30.000 kuna, dok je za sport predviđeno skromnih 85.000 kuna.
Donošenje financijskih potreba knjižnice “Juraj Baraković” uz suglasnost nazočne ravnateljice Meri Hilje prolongirano je za prvu sljedeću sjednicu. Na početku sjednice vijećničku prisegu dao je novi vijećnik Mladen Žagar (HDZ), zamijenivši stranačkog kolegu Josipa Lilića, koji je već prije dao neopozivu ostavku na vijećničku dužnost.
Jednoglasno je podržan Čolakov prijedlog da se pomorskom junaku, kapetanu Mati Beretinu iz Radovina, dobitniku Vjesnikove Plave vrpce za spašavanje 26 kineskih mornara s broda Jinshan kod filipinskih otoka, dodijeli općinsko priznanje i nagrada.
Zanimljivo je spomenuti da je unatoč dobroj pripremljenosti načelnika Miočića za odgovore na brojna vijećnička pitanja sjednica, na kojoj su nazočili i članovi Općinskog poglavarstva, trajala gotovo 2,5 sata, utješno, točno upola manje od one kad se u Hrvatskom saboru odlučivalo o državnom proračunu za 2009. godinu.


 ČOLAK, KATIĆ I KOŽUL NAJPRIČLJIVIJI


Na aktualnom satu najviše pitanja, prijedloga i inicijative načelniku Miočiću, kako je već uobičajeno, uputio je njegov stranački kolega (HDZ), predsjednik OV-a Božo Čolak. U raspravi po točkama dnevnog reda najviše su sa svojim prijedlozima i primjedbama sudjelovali Ivica Katić (HSLS) i Jure Kožul (SDP). Katić je između ostalog zatražio financiranje boravka djece u dječjim vrtićima u općinskom okruženju jer istog nema u Općini Ražanac, a izgradnja se, kaže, zbog imovinskopravnih problema stalno prolongira. Po riječima načelnika Miočića usvajanje Katićeva prijedloga izazvalo bi lančanu reakciju te će se razmotriti prijedlog o jednokratnoj pomoći za roditelje koji odvoze svoju djecu u dječje vrtiće.
– Rješenje imovinskopravnih odnosa u svezi s dječjim vrtićem se nadzire te bi se već na proljeće iduće godine trebao raspisati natječaj za idejno rješenje, najavio je Miočić.




 VIJEĆNIČKE NAKNADE NEĆE SOCIJALI


Prijedlog Jure Kožula (SDP) da se svih 15 vijećnika u mjesecu darivanja odreknu vijećničke naknade za ovu posljednju ovogodišnju sjednicu u pojedinačnoj nadoknadi od 500 kuna, odnosno u sveukupnom iznosu od 9.000 kuna, u korist socijalno ugroženih obitelji, nije pao na plodno vijećničko tlo. Poneke je zatekla, a poneki vijećnici, poput Čolaka, već su, kažu, svoju naknadu od 500 kuna namijenili u dobrotvorne svrhe. Svojevrsni gordijski čvor razriješio je načelnik Miočić.
– Prijedlog je hvalevrijedan, human i nadasve prikladan predbožićnom vremenu. Međutim, vijećnička naknada je pojedinačna pa neka svaki vijećnik po svojoj savjesti odluči hoće li je nekom darovati ili ne, zaključio je Miočić.


 STAROSJEDIOCI I DOŠLJACI


Nezavisni vijećnik Božidar Miletić, osim što je zatražio da se prije raspodjele financijskih sredstava namijenjenih za sport izradi klasifikacija sportskih klubova i turnira, želio je znati je li Općinsko vijeće nadležno da ukine odluku po kojoj građani s najmanje desetogodišnjim boravištem u općini Ražanac plaćaju tek 20 posto od sveukupnog iznosa za komunalnu naknadu pri izgradnji stambenog objekta.
Izjednačavanje starosjedioca i “došljaka” razriješili su zajednički predsjednik Čolak i načelnik Miočić, kazavši da je to zakonska općinska odluka kako bi se poticao ostanak, a ne raseljavanje domicilnog pučanstva.