Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Lavdarski kamen – ljepota ili sigurnost?

Autor: Teuta Babajko Jamičić

19.12.2009. 23:00
Lavdarski kamen – ljepota ili sigurnost?

Foto: Adam VIDAS



Nakon dugih kišnih dana, a sada i snijega koji je zabijelio Zadar, ponovo se aktualiziralo pitanje popločavanja ulica u staroj gradskoj jezgri na Poluotoku. Zadarske ulice, uglavnom su popločane starim lavdarskim kamenom, koji je posljednjih godina, na pojedinim lokacijama u staroj gradskoj jezgri, zamijenjen istarskim kanfanarom. Riječ je o postojanom kamenu, koji bojom nije toliko različit od lavdarskog, ali definitivno ima bolja svojstva: tvrđi je, manje se haba i slabije upija vlagu, što su važni parametri za dugotrajnost gradskih pločnika.
Unatoč tome, prilikom obnove ulica u staroj gradskoj jezgri, nastoji se sačuvati lavdarski kamen gdje god je to moguće. Nakon uređenja, lavdarskim kamenom se iznova popločavaju ulice, za što je najfriškiji primjer novouređeni dio Kalelarge u blizini Trga svete Stošije. Tamo su se obnovile i uredile postojeće ploče, dok su one puknute zamijenjene lavdarskim kamenom iz susjedne Ulice Mate Karamana. Spomenuta ulica, naknadno je popločana istarskim kanfanarom jer se lavdarski kamen, nakon zatvaranja kamenoloma na otocima, više ne može naći na tržištu.
U polemiku oko lavdarskog kamena i istarskog kanfanara, nedavno se uključio i zadarski gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić. Istaknuo je kako je osobno nezadovoljan poslom učinjenim na Kalelargi uz katedralu Sv. Stošije, zbog čega se i zapitao mora li Zadar i dalje robovati lavdarskom kamenu.
– Mišljenje konzervatora je kako se svaka ploča lavdarskog kamena treba sačuvati i iskoristiti, no ja kao građanin ne vidim kakve su promjene nakon radova nastale. Za šetače veće sigurnosti nema jer je kamen i dalje sklizak za razliku od onoga u ulici Mate Karamana, gdje je postavljen novi istarski kamen kanfanar, naveo je dr. Vrančić, koji je svojim nastupom pokrenuo aktualizirao polemiku o lavdarskom kamenu i istarskom kanfanaru jer se do ljeta očekuje uređenje još nekoliko ulica na Poluotoku.
Također, dr. Vrančić je naveo i primjer Ulice Špire Brusine gdje prolaznici za kišnih, a sada i snježnih dana, radije šetaju onim dijelim ulice gdje je postavljen novi kamen. Lavdarski kamen šetači izbjegavaju jer zbog svoje glatkoće izuzetno je slizak. Stanje se pogoršava nakon nekoliko kapi kiše, a osobito pahulja snijega u što su se Zadrani ovih dana imali i prilike uvjeriti. Iako je većina Zadrana sentimentalno vezana za sliske, grbave i dotrajale ploče od lavdarskog kamena, o koje prolaznici nerijetko zapinju i padaju tijekom kišnih dana, glas razuma govori kako bi ga iz sigurnosih razloga trebalo zamijeniti čvrstim i postojanim istarskim kanfanarom.
Kao lijepi primjer, Zadrani navode Ulicu Zore Dalmatinske, koja je prva obnovljena u kanfanaru, prije godinu i pol dana. Ulica Zore Dalmatinske je sigurna za šetnju, kao i Kalelarga, popločana bijelom kamenom, bračkim veseljem. Možda brački i istarski kamen, nemaju boju i toplinu lavdarskog kamena, pa čak ni specifičan ambijent starih zadarskih ulica, no Zadranima koji se ovih dana kližu ulicama Poluotoka, sigurnost je na prvom mjestu.