Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Josipović: Crni kapital nedopustiv u medijima

19.12.2010. 23:00
Josipović: Crni kapital  nedopustiv u medijima


Stanje u hrvatskom novinarstvu i medijima  na najnižim je granama u novijoj povijesti, a kucnuo je zadnji čas da svi zajedno zaustavimo negativne trendove, poručio je predsjednik Hrvatskog  novinarskog društva Zdenko  Duka na  proslavi stote obljetnice te organizacije, koju je  1910. osnovala skupina od 30  novinara, a danas ima 3.100  članova.
– Sve je više uredničkog novinarstva, sloboda medija sve  više postaje samo sloboda za  vlasnike, a novinare degradiraju, otpuštaju i guše njihove  slobode, upozorio je Duka, napominjući da je stanje u privatnim medijima teže nego u  javnima, a u regionalnima gore  nego u nacionalnima. Novinari, kaže, moraju podizati razinu  svoje profesije u ravnopravnom i interesnom partnerstvu s  medijskim poslodavcima. Za  Dukinog govora, novinari u  dvorani solidarno su ustali i na  taj način tiho izrazili prosvjed  protiv stanja u medijima i cenzure.
Protiv pritisaka na novinare i  zabrana izjasnio se predsjednik  Republike Ivo Josipović, koji je  bio pokrovitelj proslave  HND-a, naglasivši kako sloboda novinarstva ne smije biti  ugrožena.
– Nedopustivo je da crni kapital, isisan iz javnih poduzeća,  ulazi u medije, radi pritisak na  njih i ugrožava njihove slobode, poručio je Josipović. Nakon  proslave objasnio je kako je  riječ o jednom mediju kojeg ne  želi imenovati, jer čeka da bude  provedena istraga. Josipović je  čestitao novinarima na “velikoj  ulozi u razotkrivanju loše politike i korupcije” u društvu.  Naglasio da je golema većina  novinara časna i etična, ali se  zabrinuo zbog sve više žutila,  požalivši se da je jedan medij za  njega napisao kako je zajedno s  mafijašima kupio Splitsku željezaru, što je neistina.
– Nemate obavezu da pišete  lijepo o bilo kome, ali obaveza  jest da se ne iznosi laž, kazao je  Josipović, u čemu ga je podržao predsjednik Sabora Luka Bebić koji je također čestitao novinarima na obljetnici  HND-a. Vaše je da iznosite  činjenice ali da poštujete svakog pojedinca i njegovu privatnost, kazao je Bebić,  osuđujući žutilo i senzacionalizam. Upozorio je kako se novinari suočavaju s nizom prepreka i fizičkim prijetnjama  dok istražuju korupciju, a  izloženi su pritiscima vlasnika  medija i krupnog kapitala,  čime se sužavaju slobode.Na  proslavi je predstavljena marka  koju je Hrvatska pošta izdala u  povodu stote obljetnice  HND-a, a svečanost je uveličao  i Zagrebački kvartet izvodeći  ozbiljnu glazbu.