Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Kazalište lutaka je kulturna institucija Grada Zadra

19.12.2010. 23:00
Kazalište lutaka je kulturna  institucija Grada Zadra


Grad Zadar sedam će godina s po 821.000 kuna otplaćivati polovicu kredita Kazališta lutaka Zadar, a zauzvrat će u vlasništvo dobiti staru zgradu KLZ


Pred Gradskim vijećem početkom sljedeće godine trebala bi se naći odluka o sufinanciranju polovice iznosa kredita potrebnog Kazalištu lutaka za Zadar za opremanje i uređenje. Najavio je to na sjednici Gradskog vijeća održanoj prošlog tjedna gradonačelnik Zvonimir Vrančić odgovarajući na pitanja vijećnica SDP-a Irene Dragić i Omerke Šarić koje su željele znati pojedinosti ugovora spomenutog u Prijedlogu javnih potreba u kulturi u 2011. godini.
“Daješ pare, a koga si pit’o?”
Naime, usvojivši proračun za 2011. godinu vijećnici su se načelno složili s izdvajanjem ukupno 5,6 milijuna kuna koliko iznosi udio Grada Zadra u vrijednosti sedmogodišnjeg kredita Kazališta lutaka Zadar, a u proračunu za 2011. za tu je svrhu planirano 821.000 kuna. Osnivač Kazališta lutaka Zadarska županija zauzvrat će u vlasništvo Grada Zadra prepustiti staru zgradu Kazališta lutaka.
– Kazalište lutaka je “vjekovna” kulturna institucija  Grada Zadra, a nekim preustrojem, jer se nije znalo što bi s regionalnom samoupravom, dano je na upravljanje jedinici regionalne samouprave. Bojim se da je krajnje vrijeme da napravimo ono što smo napravili i s HNK. Oni su upravljali i s HNK, pa su ga devastirali, poneki i pokrali, a onda je pripalo Gradu. Nemam ništa protiv toga, ali imam protiv da netko dugoročno devastira KLZ koje se počelo graditi samodoprinosom građana Zadra, a stalno se preprojektira, širi i ruši, a sad smo došli u situaciju da plaćamo da bi bilo naše ono što je oduvijek naše, kazala je u raspravi na sjednici Gradskog vijeća na kojoj se usvajao proračun Omerka Šarić pitajući hoće li, ukoliko propadne postojeći regionalni ustroj nova zgrada Kazališta lutaka, za koju se diže kredit, pripasti Splitu.
– U socijalizmu se govorilo “Druže Tito daješ pare, a koga si pit’o?”. Vi ste već preuzeli obvezu, a niste pitali Vijeće, pobunila se na sjednici Ingrid Antičević Marinović (SDP).
Odgovarajući na pitanje vijećnika Ive Gregova (HNS), gradonačelnik Vrančić je rekao kako bi se s opremanjem KLZ trebalo završiti u 2011. godini, a pojasnio je i zašto je, iako je prvotno smatrao da je sudjelovanje Grada s polovicom kreditnog iznosa puno, na kraju ipak prihvatio prijedlog ugovora sa Zadarskom županijom.
 Vrančić: Nije to kupoprodaja
– Prezentirano nam je da za završetak KLZ treba još 11 milijuna kuna i da se to uglavnom odnosi na opremu i očekujemo da će se to u 2011. završiti. Istina je da je Grad pomogao KLZ u prethodnim fazama s oko 7,5 milijuna kuna. Županija je od Grada tražila da sudjelujmo s 5,6, milijuna kuna. Istina je da sam ja otprve tražio da ta naša pomoć bude nešto malo manja. Do brojke od 5,6 milijuna se došlo procjenom vrijednosti stare zgrade KLZ. Nije bila upitna želja Grada da pomogne završetak KLZ, jer je to prvenstveno naša gradska institucija. Ne ulazim u raspodjelu i kako je KLZ završilo u Županiji, kazao je Vrančić dodajući kako smatra da bi bilo dobro da osnivač Kazališta lutaka bude Grad Zadar i kako je s tim suglasna i Županija.
– Ali, u ovim vremenima krize to bi bilo dodatno opterećenje i malo nam ga je teško preuzeti, jer iz tog proizlazi i obveza održavanja cijelog pogona, pogotovo nove zgrade. Ja sam na kraju popustio i pristao na 5,6,milijuna kuna procjenjujući da je prvenstveni interes da se zgrada stavi u funkciju, a da je manje važno hoćemo li dati milijun više ili manje. Nije to kupoprodaja, ne kupujemo mi od Županije staru zgradu, niti je zgrada razlog što pomažemo KLZ, ali zgrada će nam biti korisna za neke druge naše potrebe, udruge ili institucije koje će tamo moći raditi. Ugovor je pripremljen, a prije potpisivanja doć će pred Gradsko vijeće, rekao je Vrančić. 
Vijećnica Vesna Sabolić (HNS) iznijela je prijedlog po kojem bi stara zgrada Kazališta lutaka dobila namjenu koju je nekad imao Dom hrvatske mladeži.
– I KLZ i Omladinski dom izgrađeni su sredstvima samodoprinosa. Građani su znali da mladi trebaju prostor, pa neka sad stara zgrada KLZ pripadne Centru za mlade, predložila je Sabolić, no o tome se prijedlogu na proračunskoj sjednici održanoj prošlog tjedna nije dalje raspravljalo.