Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Kraljevski grad nada se mirnom Božiću

19.12.2010. 23:00
Kraljevski grad nada  se mirnom Božiću


Da se propisa i naputaka stvarno valja pridržavati doznali smo i u trgovini Trinaestica, jedinoj u Biogradu koja ovlašteno prodaje takvu vrstu robe. Kako ističe vlasnik trgovine Antun Bakija u prodaji ima i sredstva koja uslijed nestručnog rukovanja mogu izazvati teške posljedice na zdravlje rukovatelja i njegove okoline


Ove bi godine u Biogradu na Moru tijekom božićnih blagdana, kako to Božiću i dolikuje, trebalo biti mirno.
Barem što se eksplozivnih naprava tiče. Uz nove mjere koje su na snazi i koje se iz godine u godinu pooštravaju, pucnjava bez koje neki ne mogu zamisliti blagdane, a drugima, kojih je mnogo više, remeti mir i sigurnost iz godine u godinu lagano se sve više stavlja sa strane.
Ograničeno vrijeme za kupovinu, ali i upotrebu eksplozivnih sredstava, već je uzelo svoj danak trgovcima koji su neovlašteno i na svakom “kantunu” prodavali takvu robu. U nastojanju da se spriječi zlouporaba oružja i eksplozivnih sredstava tijekom Božića i Nove godine, Policijska uprava zadarska na svom području odgovornosti provodit će i ove godine redovitu operativnu akciju “Mir i dobro”.
Spriječiti zlouporabu
Provođenje akcije započelo je 13. prosinca i trajat će do 8. siječnja. Njezina osnovna namjena je sprječavanje zlouporabe oružja, eksplozivnih i rasprskavajućih sredstava, čija uporaba može rezultirati lakšim ili težim posljedicama za rukovatelje, pogotovo ako je riječ o nestručnom rukovanju što je do sada često bio slučaj. Jednako su opasna moguća propucavanja, primjerice stakala na obiteljskim kućama, automobilima ili pak na javnim prijevoznim sredstvima. Zlouporaba spomenutih sredstava posebice može biti opasna na mjestima okupljanja većeg broja ljudi te među najmlađima. Stoga akcija ima za cilj i preventivno-represivno djelovanje, kako bi se postigao najviši mogući stupanj sigurnosti, naglašavaju u PU zadarskoj.
Slijedom toga je prema službenim napucima i prodaja pirotehničkih sredstava drugog razreda dopuštena u vremenu od 15. prosinca do 1. siječnja, a uporaba istih od 26. prosinca do 1. siječnja. Prodaja je zabranjena za sredstva takozvanog drugog razreda osobama ispod 16 godina te trećeg razreda osobama ispod 18 godina.
Da se propisa i naputaka stvarno valja pridržavati doznali smo i u trgovini Trinaestica, jedinoj u Biogradu  koja ovlašteno prodaje takvu vrstu robe.
Kako ističe vlasnik trgovine Antun Bakija u prodaji ima i  sredstva koja uslijed nestručnog rukovanja mogu izazvati i teške posljedice na zdravlje rukovatelja i njegove okoline te se valja strogo pridržavati pravila i naputaka o uporabi.
 Prvi, drugi i treći razred
Spomenuta sredstva razvrstana su u tri razreda. U prvi razred spadaju ona najslabija, tipa manjih petardi, koje mogu kupovati osobe starije od 14 godina i to tijekom čitave godine pa i u nespecijaliziranim trgovinama. Dok primjerice sredstva iz drugog razreda imaju najrašireniji asortiman petardi, “box vatrometa” i raketa.
Treći razred su najjače petarde i rakete za koje još ne treba poseban ispit, no prilikom kupovine nužno je predočiti osobnu iskaznicu, čiji se podaci upisuju u poseban obrazac u trgovini. Sami prodavači pirotehničkih sredstava 2. i 3. razreda moraju biti ovlaštene osobe i imati iskaznicu o položenom ispitu osposobljenosti rukovanja te na isto upozoravati kupce.
– Uz to, svako prodajno mjesto ne smije imati na skladištu više od 150 kilograma neto pirotehničke mase, kazao nam je Antun Bakija te dodao da se cijene za petarde kreću od deset do 60 kuna, koliko približno i za slabije rakete dok se primjerice za takozvane setove treba izdvojiti između 110 i 300 kuna, a “box vatrometi” stoje između 40 i 900 kuna.
Prodaja još nije počela, a koliko će se prodati teško je predvidjeti, budući da je razdoblje dozvoljenog korištenja spomenutih sredstava znatno smanjeno. U gradu Biogradu uz spomenutu trgovinu slabija sredstva prodaju se i u nekima od trgovačkih centara dok se na kioscima i ulicama ove godine ona ne mogu kupiti. Svakako je najvažnije upozoriti na veliki oprez i način rukovanja, pogotovo kod djece koja bi morala biti pod strogom kontrolom roditelja. Valja naglasiti da postoji i sudska praksa prema kojoj se prekršiteljima izriču visoke novčane kazne.