Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Luki Tokiću i Karli Bobanović nagrada za najoriginalniji par

19.12.2010. 23:00
Luki Tokiću i Karli Bobanović  nagrada za najoriginalniji par


Na 4.  međužupanijskoj smotri Benkovac ususret Božiću, koja je  održana u subotu u Domu kulture u Benkovcu, predstavljen je  hrvatski folklor u svoj svojoj različitosti i ljepoti. Sudjelovala su  hrvatska udruženja iz raznih  krajeva, od Istre do Bosne i  Hercegovine, a proglašen je i  najoriginalniji par u narodnoj  nošnji.
Program je vodio Mihovil Mijo Brkić, a smotru su otvorili  domaćini i organizatori smotre,  KUD Branimir iz Benkovca,  pjesmom “Radujte se narodi”.  Okupljene je potom pozdravio  Branko Kutija, gradonačelnik  Benkovca.
– Neobično mi je drago što  mogu otvoriti ovu smotru, dobrodošli gosti osjećajte se ugodno. Ovim putem smo se povezali s Medulinom, Neumom,  Podhumom, što nam je veliko  zadovoljstvo, rekao je Kutija.  Inače, Grad Benkovac i Turistička zajednica Grada Benkovca  bili su pokrovitelji smotre.
Na prigodno uređenoj pozornici počeli su se izmijenjivati  KUD Branimir iz Benkovca,  HKUD Humski glas iz Neuma,  KUD Primorski dolac, KUD Sv.  Kuzman i Damjan, Kumpanija  Kosirići iz Tinjana, KUD Gradina iz Polače i KUD Kamešnica  iz Livna.
Publiku su nasmijali humoristični narodni napjevi u izvedbi  KUD-a Branimir, a dodatno ju  je zagijrao veseli linđo u izvedbi  KUD-a Humski glas. Opanci i  nazupci, vuštani i pregače,  bećarac i biračko kolo, lijerica i  gusle, različiti običaji jednog naroda spojili su se u lijepu priču, a  narodni božićni napjevi bili su  prava uvertira u nadolazeće  blagdane.
Sve se to svidjelo i prosudbenom povjerenstvu u kojem su  sjedili Dragica Rogić, koreografkinja i voditeljica, Miro Matijević, menadžer i organizator  kulturnih manifestacija i Marin  Ćurković, ravnatelj Zavičajnog  muzeja Benkovac. Nisu birali  pobjednika, već pratili odigrava  li se sve po pravilima.
Posebno zabavan dio programa bio je izbor najoriginalnijeg  para u nošnji. Natjecalo se šest  parova koje su kandidirali  KUD-ovi sudionici smotre. Parovi su opisivali svoje nošnje,  nabrajali njihove dijelove i prepričavali njihovu povijest. Najsimpatičnija su ipak bila djeca,  Luka Tokić i Karla Bobanović iz  KUD-a Gradina iz Polače, koje  je povjerenstvo i proglasilo pobjednicima.
Uz to što su simpatični, na  odluku povjerenstva zasigurno  je prevagnula i izuzetno bogata i  stara narodna nošnja Luke i  Karle iz Polače.
Karla je u KUD-u već osam  godina, a Luka godinu dana.  Kažu da im je od svega najdraže  nastupati, a nagrada za najoriginalniji par ih je iznenadila i  jako usrećila.
U posebnom povjerenstvu za  izbor para sjedili su Vanja Čvrljak, Marina Ninčević i Mile Marić.
Za kraj članovi svih KUD-ova  popeli su se na pozornicu i zajedno s cijelom dvoranom zapjevali pjesmu “Jedna je Hrvatska”.
Na kraju svega zadovoljna je  bila i Milivoja Marini, predsjednica KUD-a Branimir.
– Čini mi se da je naša smotra  Benkovac ususret Božiću jedna  od raznovrsnijih u županiji jer  prikazuje kulturu svih Hrvata,  čak i onih koji ne žive u Hrvatskoj. Pozivajući društva iz različitih krajeva pokušavamo izbjeći monotoniju. Nakon dugotrajne i temeljite organizacije u  koju je uloženo puno truda, kad  se sve ovako lijepo izvede, jako  smo zadovoljni i osjećamo da se  trud isplatio, rekla je Marini.