Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Najjači hrvatski šahovski par osvojio Zadar

19.12.2010. 23:00
Najjači hrvatski šahovski par osvojio Zadar


U Zadru se osjećam kao doma. Ovdje sam dugo godina bio i član ŠK Casper s kojim sam prvi put i igrao prvu ligu, odigrao brojne turnire i stekao mnogo poznanstva – kaže Ivan Šarić, pobjednik A turnira


Supružnici Ivan  Šarić i Zrinka Deur osvojili  su sedamnaesti po redu  Međunarodni šahovski turnir  Zadar Open 2010 koji je  završio u subotu. Velemajstor  Ivan Šarić prvi je na A turniru  sa 7,5 osvojenih bodova, čak  jedan bod više od drugoplasiranog Austrijanca Davida Shengelia. Zrinka Deur  osvojila je prvo mjesto na B  turniru sa sedam bodova,  koliko imaju i drugoplasirana  Kristina Šolić i treći Darko  Popović, ali su dodatni kriteriji bili na strani Deurove.
Na ovogodišnjem zadarskom openu sudjelovao je  131 šahist, od čega čak devetnaest velemajstora zbog  čega su mnogi sudionici ovaj  turnir proglasili najjačim odigranim u Hrvatskoj za ovu  godinu. U takvoj konkurenciji pobjednik Ivan Šarić ostvario je impresivan rezultat  koji se rijetko viđa na A  turnirima. Ovaj veliki prijatelj zadarskih šahista najavio je svoje sudjelovanje i na  sljedećim turnirima u Zadru.
Šarić kao kod kuće
– Nikada u životu nisam  igrao tako dobro kao na  ovom turniru. U Zadru se  osjećam kao doma. Ovdje  sam dugo godina bio i član  ŠK Casper s kojim sam prvi  put i igrao prvu ligu, odigrao  brojne turnire i stekao mnogo  poznanstva, kaže Šarić.
Šarić je inače aktualni seniorski prvak Hrvatske, iza  sebe ima već titulu juniorskog  svjetskog i europskog prvaka.  Redovni je student druge  godine studija informatike na  Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Splitu i  otac jednog djeteta.
Saša Režan i Ivan Jakić  turnir su završili s 4,5, odnosno 4 boda. Jakiću je u  zadnjem kolu bio u prilici za  osvajanje norme za međunarodnog majstora, ali nije uspio pobijediti velemajstora  Mišu Cebalu. Vjekoslav Biliškov, član Gorana, osvojio  je normu za međunarodonog  majstora. Biliškov je bio 13,  prvi nenagrađen, s 5,5 osvojenih bodova. Biliškov bi  vjerojatno osvojio nagradu da  je Saša Martinović, kojeg je  on pobijedio u prvom kolu,  ostao na turniru jer bi tada  imao bolji buholc i u najmanju ruku prestigao velemajstora Marina Bosiočića,  ako ne i Roberta Zelčića.
Četiri nagrade za Deur
Na B turniru dugo je u  vodstvu bila Riječanka Kristina Šolić, ali se u završnicu  upustila u remizersku taktiku  što je vješto iskoristila Zrinka  Deur koja ju je prestigla  pobjedama. Još jednom se  pokazalo kako se u Zadru B  turnir ne može osvojiti remijima. Zrinka Deur je za  upornost nagrađena s čak  četiri nagrade: prvo mjesto u  ukupnom poretku, među  ženama, najbolji natjecatelj  do 20 godina i s rejtingom od  2001 do 2200 bodova. Inače,  vrh B turnira bio je rezerviran  za žene. Od prva četiri mjesta  one su osvojile tri. Četvrta je  bila međunarodna majstorica  Borka Frančišković.
Ovogodišnji zadarski turnir  doživio je pohvale svih sudionika. Svi su bili oduševljeni hotelskim smještajem, organizacijom turnira, dostupnošću informacija i  suđenjem. Šahovski savez Zadarske županije, uz pokroviteljstvo Grada Zadra i Zadarske županije te pomoći  drugih sponzora, organizacijom turnira postavlja visoko  ljestvicu i po mnogima bi  trebao biti ogledni primjer


Dunatov: Važan sportski događaj za Zadar




Zadarski turnir će i dalje imati podršku Grada Zadra. Potvrdio je to Radovan Dunatov, pročelnik Upravnog odjela za kulturu i sport.
– Grad će i dalje podržavati ovaj turnir. Ovo je važan sportski događaj u Zadru na kojem je ove godine sudjelovalo stotrideset i jedan šahist, od čega devetnaest velemajstora. S obzirom na to, mi smo na neki način i obavezni stati iza turnira. Nadamo se da će proračunske mogućnosti dopustiti da se i on dogodine održi na ovoj razini.


 


Martinović: Otišao sam jer sam se osjećao slabo


Najveći šok na turniru bio je kada je Saša Martinović, od kojeg se očekivalo osvajanje norme za velemajstora, napustio turnir nakon drugog kola sa samo pola osvojenih bodova. Napuštanje turnira nam je po njegovu završetku komentirao Saša Martinović:
– Turnir sam napustio jer sam se osjećao slabo. Nije istina da sam ga napustio zbog slabog rezultata. Imao sam na turnirima i lošijih početaka pa bi ih do kraja spasio.


 


Iz Zadarske županije 38 predstavnika


Županijski predstavnici, koji su bili predstavljeni iz šest klubova, isticali su se ne toliko kvalitetom koliko svojom masovnošću. Iz županijskih sredina je nastupilo čak 37 šahista i 1 šahistica. Najviše ih je bilo iz drugoligaša Zadra (14, dvojica u A, 12 u B skupini), Goran (8 – 3 u A, 5 u B), Sveti Vid (7 – 1 u A, 6 u B skupini), Casper (4 – 1 u A, 3 u B), NOŠK i Pakoštane 3 predstavnika (svi u B).
Najbolji igrač iz Zadarske županije bio je Damir Kljako koji je sedmi sa šest osvojenih bodova. Isto toliko ima i junior ŠK Casper Toni Petrušić. Petrušić je pokazao kako je on najperspektivniji zadarski junior čije vrijeme dolazi i čiji šahovski napredak traži da se podrži. Obveza je svih koji su povezani sa šahom da mu to osiguraju. Od ostalih igrača iz Zadarske županije treba istaknuti kako je član ŠK Pakoštane Ante Krpeta s pet bodova bio najuspješniji pojedinac s rejtingom između 1600 i 1800.
P. R./A.V.