Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Nova elektronika jača od neugodnih mirisa?!

19.12.2010. 23:00
Nova elektronika jača  od neugodnih mirisa?!


Naime, u ovom razdoblju se slažu recepture preporučene od Nijemaca, a koje mi sada uvrštavamo u nove stvari, jer one stare su davno riješene i testirane, pojasnio je Grgo Peronja, istaknuvši kako u ovom trenutku Odvodnja promatra funkcioniraju li preporučene recepture, a sve to radi njihovo osoblje kako bi razumijelo potrebe uređaja u pojedinim vremenskim uvjetima


Iako je Grgo Peronja, direktor zadarske Odvodnje, najavio da će nakon sastanka sa svim stranama uključenima u izgradnju zadarskog mehaničko-biološkog pročišćivača Centar, održanog prije nekoliko dana, biti spremna sva izvješća i kompletna dokumentacija nakon čega će biti moguće dogovoriti i konačno preuzimanje uređaja, isprobavanje njegova rada još uvijek traje, a datum preuzimanja je zasad teško predvidjeti.
Naime, posljednji sastanak s predstavnicima Odvodnje te predstavnicima investitora – Hrvatskih voda i Jadranskog projekta, Nadzorne službe IGH te projektanatima iz njemačkog konzorcija Passavant-Roediger, održan je prije nekoliko dana, a kako navodi Peronja, na ovom su sastanku konstantirani svi glavni elementi rada uređaja, nakon čega je započelo prikupljanje atesta te priprema za primopredaju.
Poznato je da svi dosadašnji rezultati provedenih ispitivanja mahom udovoljavaju zakonskim okvirima, ali Odvodnja je bila nezadovoljna povremenim oscilacijama. Riječ je, naime, o povremenim emisijama neugodnih mirisa zbog kojih stanari negoduju, a koje Odvodnja želi potpuno anulirati prije nego preuzme uređaj.
– Preuzimanje uređaja je zapravo završetak jednog procesa koji traje dugo. Ono što nam je prije preuzimanja ostalo za napraviti je isprobavanje optimalnih varijanti kako bismo utvrdili najbolji način rada i dobili izvanredne rezultate. Naime, u ovom razdoblju se slažu recepture preporučene od Nijemaca, a koje mi sada uvrštavamo u nove stvari, jer one stare su davno riješene i testirane, pojasnio je Peronja, istaknuvši kako u ovom trenutku Odvodnja promatra funkcioniraju li preporučene recepture, a sve to radi njihovo osoblje kako bi razumijelo potrebe uređaja u pojedinim vremenskim uvjetima te kako bi u budućnosti moglo pravilno reagirati.
Kako je naglasio, nakon ovih završnih testiranja te prikupljanja svih potrebnih izvještaja i garancijske dokumentacije, uslijedit će i ono konačno preuzimanje.
– Što se tiče neugodnih mirisa zbog kojih su građani najviše negodovali, mogu reći da je sva elektronika isporučena i montirana te sad samo čekamo da i to profunkcionira. S obzirom da bi to trebao biti automatizirani sustav, potrebno je sve uskladiti kako bi funkcioniralo besprijekorno, istaknuo je Peronja, naglasivši da će preuzimanje uslijediti u razumnom roku.
Kako je do sada poznato, svi dosadašnji rezultati mjerenja kvalitete zraka, razine buke, količine plinova u zraku te kvalitete ulaznih i izlaznih otpadnih voda na uređaju za pročišćavanje otpadnih voda Centar, koji su iz njemačkog konzorcija Passavant-Roediger pristigla u Odvodnju, su pozitivni, zadovoljavajući, a rezultati svih mjerenja su daleko ispod granice dopuštenog.
Kako je naglasio Peronja, riječ je o granicama koje su jednake u cijelom svijetu, što znači da je uređaj Centar usklađen s najvišim svjetskim standardima.