Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Poskupljenja prijete građanima pet županija

19.12.2010. 23:00
Poskupljenja prijete  građanima pet županija


Problem je što se komunalna poduzeća u većini županija (njih 15) sve više zadužuju, a sve teže plaćaju svoje obveze. Tijekom prošle godine komunalna poduzeća u sedam županija imala su ukupne obaveze veće od njihovih ukupnih prihoda, a među takve spada i Zadarska županija


U Hrvatskoj  najuspješnije financijski posluju lokalna komunalna poduzeća u Varaždinskoj županiji, a  najgore Zagrebački holding.  Zbog toga Zagrepčanima od  Nove godine prijete poskupljenja vrtića, javnog prijevoza  i drugih komunalnih usluga.  No, slična povećanja cijene vode, odvodnje i odvoza otpada  prijete stanovnicima još najmanje četiriju hrvatskih županija, u kojima komunalna  društva najteže spajaju kraj s  krajem. 
– To se posebice odnosi na  društva u Koprivničko-križevačkoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Osječko-baranjskoj i Zadarskoj  županiji, procijenili su Ante  Bajo iz Instituta za javne financije i Marko Primorac sa  zagrebačkog Ekonomskog fakulteta u analizi “Financijsko  poslovanje lokalnih komunalnih trgovačkih društava”, objavljenoj prošlog tjedna na internetskoj stranici Instituta. To  je prva analiza te vrste u Hrvatskoj, u kojoj su autori koristili financijska izvješća 159  lokalnih komunalaca, poslanih  Fini tijekom 2008. i 2009. godine.
Problem je što se komunalna  poduzeća u većini županija  (njih 15) sve više zadužuju, a  sve teže plaćaju svoje obveze.  Tijekom prošle godine komunalna poduzeća u sedam županija, u koje se formalno ubraja i  grad Zagreb, imala su ukupne  obaveze veće od njihovih ukupnih prihoda.
Na ljestvici vodi Zagrebački  holding kojem su dugoročni i  kratkoročni dugovi oko 110 posto veći od ukupnih prihoda.  Slijede ga komunalci u Koprivničko-križevačkoj županiji s  obvezama 90 posto većim od  prihoda, oni u Dubrovačko-neretvanskoj sa 70 posto, Zadarskoj i Međumurskoj s 50, Osječko-baranjskoj sa 30 te Primorsko-goranskoj s obvezama  5 posto većim od prihoda, prema podacima iz 2009. godine.  Komunalcima u ostalim županijama dugovi su manji od  prihoda, pa u Istarskoj, primjerice, oni iznose oko 80 posto.
Zaduženost, naravno, nije  jedini kriterij uspješnosti financijskog poslovanja, pa su autori  uzeli i druga mjerila – recimo,  podmirivanje obaveza prema  dobavljačima. No, poredak  među prvih pet najlošijih nije  se bitno promijenio, pa stanovnici Zagreba i četiriju spomenutih županija imaju najviše  razloga strahovati od poskupljenja komunalnih usluga.
– Financijski najuspješnija su  komunalna društva u Varaždinskoj, Požeško-slavonskoj, Karlovačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Zagrebačkoj  županiji. U tim županijama  manja je vjerojatnost rasta cijena javnih usluga, zbog razboritog i kvalitetnog poslovanja te upravljanja financijama  komunalnih društava, tvrde  Bajo i Primorac.
Ukupni dug svih lokalnih komunalaca u Hrvatskoj lani je  povećan na 13,7 milijarda kuna, sa 12,3 milijarde tijekom  2008. godine. Najveći dio duga  su zajmovi, ali kad se izuzme  Zagrebački holding, slika zaduženosti  lokalnih poduzeća je  znatno je bolja. Bez Zagreba,  lokalna komunalna poduzeća  su smanjila dugove svojim dobavljačima, sa 790 milijuna kuna u 2008. na lanjskih 700 milijuna. Nevolja je, međutim, što  je riječ uglavnom o kratkoročnim dugovima. Da bi ih vratili, neki komunalci će zbog  nelikvidnosti vjerojatno nastojati povećati cijene svojih usluga. Stanovnici Primorsko-goranske županije zasad se ne  ubrajaju među najugroženije  poskupljenjima.
 


Županije s najuspješnijim komunalcima




1. Varaždinska
2. Požeško-slavonska
3. Karlovačka
4. Bjelovarsko-bilogorska
5. Zagrebačka


 


Županije kojima prijete poskupljenja


1. Koprivničko-križevačka
2. Dubrovačko-neretvanska
3. Osječko-baranjska
4. Zadarska
5. Grad Zagreb