Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Svi su dali svoj doprinos

19.12.2010. 23:00
Svi su dali svoj doprinos


Konačno nam se malo vratilo. Dosta smo sličnih utakmica izgubili u završnicama. Izgleda da smo sada ipak malo zreliji. Mislim da smo ovoga puta imali mirnoću, koja nam je bila potrebna, a prije nam je nedostajala – kaže Jusup


Nakon dvije vezane pobjede krajem listopada (Nymburk kod kuće, Zvezda u gostima), Zadrani su na  treću pobjedu u NLB ligi morali čekati 44 dana. Niz od pet  uzastopnih poraza prekinuli  su velikom domaćom pobjedom protiv Partizana, a prekjučer su priredili veliko iznenađenje i drugi put ove sezone uzeli bodove na gostovanju. Malo tko je očekivao da  Zadar može pobijediti Hemofarma u Vršcu, no igrači i  trener su vjerovali i to im se  napokon isplatilo.
– Konačno nam se malo  vratilo. Dosta smo sličnih  utakmica izgubili u završnicama. Izgleda da smo sada  ipak malo zreliji. Mislim da  smo ovoga puta imali mirnoću, koja nam je bila potrebna, a prije nam je nedostajala – kaže Danijel Jusup.
Tko je mogao zamisliti takav kraj, nakon onakvog  početka. Minus 14 u 18. minuti.
– Ušli smo u utakmicu malo  dekoncentrirano. Nismo ispoštovali neke stvari u obrani  koje smo dogovorili. Hemofarm je ušao s dosta energije i  zato su nas na početku pretrčali i zabili neke šuteve na  naše defanzivne greške. Tako  su napravili razliku, međutim,  čim smo malo koncentriranije  odigrali u obrani, presjekli par  lopti, zabili par šuteva, par  tranzicija, vratili smo se u igru.  Mislim da je to bilo ključno –  ističe trener Zadra posljednje  tri minute prvog poluvremena, kada je njegova momčad  napravila seriju 13-0.
Koncentracija i  mirnoća
Drugo poluvrijeme bilo je  najbolje koje je Zadar odigrao  ove sezone. Bez gubljenja glave u završnici, čak i onda kada  je Hemofarm, nakon zaostatka 61:68, uspio izjednačiti.
– Oni su nas početkom posljednje četvrtine stisnuli i sve  je dalo naslutiti da će se ponoviti ono što nam se događalo u prijašnjim utakmicama. Međutim, zadržali smo  koncentraciju i obrambeno i  napadački. Baš smo odigrali  kako treba, svak je dao svoj  doprinos i moram reći da me  baš veseli ova pobjeda.
Još je nešto Jusup istaknuo.
– Drago mi je što smo imali  veći broj osvojenih nego izgubljenih lopti. To pokazuje  da imamo veliku želju za pobjedom, a onda nam je lakše  pogoditi i šuteve iz vana, koji  su nam u posljednjoj četvrtini  donijeli prevagu.
Pojedinačno, pohvale najprije idu na račun Marka Cara i Jakova Vladovića. Kada  oni igraju ovako kako su igrali u Vršcu, Zadar može pobijediti svakoga.
– Točno tako. Bitno je da  zadrže tu mirnoću i da ne  žure. Onda možemo puno.
Činilo nam se da je Vladović imao više svježine u završnici nego inače.
– Mislim da je. Ništa posebno nismo promijenili u radu. Jednostavno ga pokušavamo odmoriti kroz treninge,  koliko je to moguće, da bude  što svježiji.
Vratio se Dundović
Marčinković i Brown su polako počeli dobivati određenu  konstantu u igri, što je vrlo  važno. Dokazali su to i u  Vršcu. Ipak, treba istaknuti  učinak još dvojice igrača, koji  u posljednje vrijeme nisu bili  pravi. Prije svih Maria Dundovića koji je nakon drugog  kola i utakmice s Olimpijom,  kada je Zadar izgubio dijelom  i zbog njegove pogreške u završnici (ali ne samo zato),  potpuno nestao. Već smo nekoliko puta istaknuli da on  nije igrač, koji će rješavati ili  sam pobjeđivati utakmice, ali  Zadar od njega treba upravo  ovo što je napravio u Vršcu.  Bilo bi odlično za momčad  kada bi mogao takav doprinos  davati u kontinuitetu.
– Mario je odigrao baš  važnu ulogu. Pogodio je neke  šuteve, uzeo nekoliko važnih  lopti i dao još jedan dodatan  impuls suigračima. Zadovoljan sam kako je reagirao.
I Miro Bilan, koji je zabio  12 poena, od čega 8 u trećoj  četvrtini.
– Bilan je s distance stvarno  solidan, iako bih ja htio da on  malo više uđe unutra. To je  ono što nam više treba.
 


Hemofarm u problemima




Željko Lukajić, trener Hemofarma, preuzeo je odgovornost za šesti  ovosezonski poraz u NLB ligi.
– Utakmicu smo izgubili dvije minute prije kraja prvog poluvremena,  kada smo imali +14, ali smo napravili seriju pogrešaka i na poluvrijeme  otišli u egalu. Naš problem je što ne znamo kako dotući protivnika kada  smo u naletu, nego baš u tim trenucima psihološki padamo i gubimo.  Preuzimam odgovornost za ovaj poraz, ali sada moramo vidjeti što  ćemo dalje – izjavio je Lukajić pa prokomentirao odlazak Mačvana:
– Ostali smo bez igrača, koji je bio nositelj naše igre. Drago mi je zbog  uspjeha Mačvana, svi mu želimo sreću. Bilo je lijepo vidjeti s kakvim se  emocijama oprostio od kluba. Ponosni smo.


 


Etha odmorna stiže u Zadar


I dok su Zadrani odigrali tri  utakmice u tjedan dana, te četiri  dana proveli na putu, njihov protivnik u posljednjem kolu Eurochallenge kupa, Etha na Višnjik će  stići odmorna. Odlučujuća utakmica za prolaz u drugi krug igra se  sutra u 18 sati, a Etha je posljednju  utakmicu odigrala 14. prosinca, na  gostovanju u Izmiru kod Pinar Karsiyake (poraz 85:67). Inače, u  ciparskom prvenstvu, gdje je  prošlo kolo bila slobodna, trenutačno drži 4. mjesto, s po četiri  pobjede i poraza, iza Keravnosa  (7-1), Apollona i Apoela (7-2).