Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Svi u državi bježe od odluka, tako se i ovo razvuklo

19.12.2010. 23:00
Svi u državi bježe od odluka,  tako se i ovo razvuklo


Potrebno je sanirati tunele. Ti radovi koštaju 3,8 milijuna kuna i potrebno je da dođe do dogovora između nas, Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi i Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa oko plaćanja radova. Izvođač neće raditi dok ne donesemo odluku, rekao je Vrančić


Za dovršetak Centra za odgoj, obrazovanje, rehabilitaciju i smještaj djece i mladih s posebnim potrebama “Mocire” Grad Zadar u proračunu za 2011. godinu planira izdvajanje u ukupnom iznosu od 2 milijuna i 760 tisuća kuna, od čega se 1.460,000 izdvaja za završetak radova i izgradnju trafostanice, a 1,3 milijuna za opremanje centra koji treba obuhvatiti dječji vrtić i osnovnu školu za djecu s teškoćama u razvoju, stacionar i ponuditi radionice prilagođene osobama s posebnim potrebama.
Centar Mocire, na što je na sjednici Gradskog vijeća održanoj prošlog tjedna podsjetila vijećnica Ingrid Antičević Marinović (SDP), trebao je biti dovršen u ovoj godini, te je u prvotnom proračunu bilo u tu svrhu planirano 4,7 milijuna kuna. U konačnici je potrošeno 3.360,000 tisuća, a razlika je prebačena u proračun za sljedeću godinu pri čemu je stavka narasla za još 120.000 kuna. 
– Pretvara li se projekt “Mocire” u Kazalište lutaka ili u školu na Bilom brigu, kad se toliko kasni i kad se sredstva prebacuju iz proračuna u proračun, pitala je tijekom sjednice na kojoj je donesen proračun Grada Zadra za 2011. vijećnica Sabina Glasovac (SDP), dok je njezinu stranačku kolegicu Irenu Dragić zanimalo hoće li u proračunu planirani novac zaista i biti dovoljan za useljenje u “Mocire”, na što je gradonačelnik Zvonimir Vrančić ponovio  kako je završetak radova zapeo zbog naknadnih radova.
– Tamo je cisterna JNA i potrebno je sanirati tunele. Ti radovi koštaju 3,8 milijuna kuna i potrebno je da dođe do dogovora između nas, Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi i Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa oko plaćanja radova. Izvođač neće raditi dok ne donesemo odluku o tome. Kako svi u državi bježe od odluka tako se i ovo razvuklo. Mi osiguravamo 19 % i nadam se da će se to riješiti, rekao je Vrančić. 
Centar “Mocire” počeo se graditi 2007. godine, a plaćanje ukupnog troška njegove izgradnje procijenjenog tada na 45 milijuna kuna raspodijeljeno je između Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi koje je na sebe preuzelo plaćanje polovice iznosa, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa koje sudjeluje s 31 posto, i Grada Zadra koji se obvezao na plaćanje 19 posto ukupnog iznosa. Izvođač radova je splitski Alkom d.o.o.
 


Dom za starije prije Centra za mlade




Projektna dokumentacija za Centar za mlade je pri kraju, predvidjeli  smo sredstva za plaćanje kompletne projektne dokumentacije. Kad su u  pitanju sredstva za izgradnju, nije bilo sredstava za sve, i ja sam osobno  bio u dilemi – ili Dom za starije osobe na Olibu ili Centar za mlade.  Opredijelili smo se za Dom za starije osobe na Olibu, jer očekujmo da će  u financiranju sudjelovati i udruga “Sv. Nikola” iz Oliba i Ministarstvo  mora, pa ćemo lakše namaknuti sredstva da tu investiciju završimo. Nije  bilo za jedno i drugo. Nadam se da će u 2011. doći na red i Centar za  mlade, rekao je gradonačelnik Vrančić.


 


15.000 Zadrana “na socijalnoj skrbi”


Rasprava o programu potreba  za socijalnu skrb i zdravstvo Grada Zadra u 2011., tim više što je  na dnevni red došla svega nekoliko sati nakon usvajanja rebalansa kojim je proračun za socijalnu skrb i zdravstvo smanjen  za 3,8 milijuna kuna, to jest s 30,4  na 26,6 milijuna kuna, nije prošla  bez podsjećanja iz opozicijskih  redova na to kako je 2010. donijela smanjenja naknada za novorođenčad i stipendije, na nedostatak domova za starije osobe  i nepostojanje palijativne skrbi. Iz  opozicijskih je redova zamjereno i  skidanje 236.000 kuna sa stavke  za pomoć i njegu u kući starijim  osobama, to jest izostajanje organiziranja takve pomoći na Molatu u Silbi.
– Nemojmo se igrati sa stipendijama. Ako je roditelj planirao  da će s 1.000 kuna platiti studentu  stan, a ima studenata koji plaćaju  stanarinu od stipendije, to znači  da on sad, kad ima 700 kuna,  mora naći još 300 kuna ili će  prekinuti školovanje, rekao je Ivo  Gregov (HNS).
– Nije točno da se ne brinemo za  građane; oko 15.000 građana koristi razne oblike potpore iz socijalne skrbi, oko 10.000 umirovljenika koristi pravo na besplatan prijevoz, 250 obitelji koristi  pomoć za ogrjev i podmirenje  troškova električne energije, 700  obitelji pomažemo novčano. Na  Istu, Ižu i Olibu jest organizirana  pomoć u kući, a na Molatu i Silbi  nije, jer nije bilo interesa. Izgradnja  domova umirovljenika nije preduvjet za ulazak u EU jer postoje  oblici skrbi jeftiniji i humaniji, odgovorila je Maja Pletikosa (HDZ),  inače ravnateljica Doma za starije  osobe “Sv. Frane”.


 


700.000 kuna uštede na umirovljenicima


Uskrsnice za umirovljenike ostaju u proračunu za 2011. No, neće  kako je predviđao koalicijski dogovor između HDZ-a i HSU-a iznositi 200  kuna za one čija je mirovina između 2.000 i 3.000 kuna, te 300 kuna za  one s mirovinom ispod 2.000 kuna, već će svi umirovljenici s mirovinom  ispod 3.000 kuna primiti po 200 kuna. Ako se uzme u obzir da je prvotni  plan zahtijevao izdvajanje od 3 milijuna, a da se u 2011. planira izdvojiti  2,3 milijuna kuna, vidljivo je kako je na izjednačavanju uskrsnica gradski  proračun uštedio 700.000 kuna.
Ukupno planirana sredstva za programe socijalne skrbi i zdravstva u  2011. iznose 28,4 milijuna kuna, dok se u 2010. u njih, po rebalansu  donesenom prošlog tjedna, uložilo 26,6 milijuna kuna, što je za osam  milijuna kuna manje od onoga što je planirano prilikom donošenja  proračuna za 2010. godinu.