Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

USKOK izazvao domino efekt slamanjem osumnjičenika

19.12.2010. 23:00
USKOK izazvao domino efekt slamanjem osumnjičenika


Tekuća istraga poslovanja Fimi-medije s državnim poduzećima, koja traje barem godinu dana, ne bi mogla dovesti i do bivšeg premijera Ive Sanadera, da neki ključni osumnjičenici nisu odlučili pričati, pa i priznati kaznena djela. Na isti način je Sanader završio i u istražnom nalogu zbog pogodovanja HEP-a DIOKI-ju, a i dalje je otvoreno tko bi sve, uz Damira Polančeca, Ivana Mravka i Ivana Koštana, mogao završiti na optuženičkoj klupi za prodaju jeftine struje TLM-u.
Prvi koji se odlučio na priču bio je bivši direktor Croatia Osiguranja Damir Mihanović. Mihanović je najprije pred USKOK-om, a onda ovog siječnja i u javnošću progovorio o famoznom sastanku iz proljeća 2007. godine u Vladi, kad su Ivo Sanader i Mladen Barišić naputili članove uprava državnih poduzeća da surađuju s Fimi-medijom.
Ovog je ljeta progovorio je i Bojan Dimić, vlasnik tvrtki Onida i Komunikator. Kad je USKOK početkom kolovoza uhitio Nevenku Jurak i njenu suradnicu Anitu Papeš Lončar, osumnjičio je i Dimića i to zbog ispostavljanja faktura za neodrađene poslove preko kojih se iz Fimi-medije izvlačio novac. Međutim, Dimiću je dozvoljeno da se brani sa slobode, jer je suočen s prikupljenom dokumentacijom sve priznao.
U istrazi Fimi-medije potom je sve išlo više-manje glatko. I Nevenka Jurak i Mladen Barišić priznali su kaznena djela za koja ih sumnjiči USKOK, te su opisali kako je funkcionirao krak hobotnice oko Fimi-medije. Barišić je k tome optužio Sanadera da je sve radio po njegovom nalogu, te da je primio 28 milijuna kuna novca iz crnog fonda.
U istrazi Fimi-medije na sličan način se branio i bivši predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Darko Beuk, ali i bivši član Uprave HAC-a Josip Sapunar. Beuk je govorio o famoznom sastanku i načinu poslovanja s Fimi-medijom, dok je Sapunar tvrdio da se ministar prometa Božidar Kalmeta raspitivao oko Fimi-medije.
Takvu liniju obrane slijedili su i predsjednici uprava TLM-a i HEP-a Ivan Koštan i Ivan Mravak, koji su, zajedno s Damirom Polančecom, osumnjičeni da su nanijeli štetu od 600 milijuna kuna HEP-u. Mravak i Koštan opisali su sastanke u Vladi na kojima se raspravljalo o poslovnom odnosu TLM-a i HEP-a, naveli tko je sve bio na tim sastancima, ispričali tko im je što naložio, te sve poduprli i osobnim bilješkama. Detaljno su USKOK-u objasnili kakve su uloge u poslu TLM-a i HEP-a imali i bivši premijer Sanader, ali i ministri Branko Vukelić i Damir Polančec, kao i tadašnji član NO HEP-a Krešimir Ćosić.
Koštan je pušten iz pritvora krajem srpnja, zajedno s Polančecom, a Ivana Mravka USKOK je zadržao i dalje. Dotad je USKOK već prikupio golemu količinu dokumentacije iz HEP-a koju je trebalo objasniti. Ukupno je Mravak u USKOK-u proveo više od 100 sati, od čega je na razgovore efektivno utrošeno više od 70 sati. Govorio je djelomično o odnosu HEP-a, TLM-a i Aluminija Mostar, ali navodno i o HEP-ovoj kupovini trafostanica od HAC-a, prodaji HEP-ovih stanova zaposlenicima, te o drugim HEP-ovim poslovima koje je zanimao USKOK.