Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Žuža: Umjetnost oplemenjuje svoje okruženje

19.12.2010. 23:00
Žuža: Umjetnost oplemenjuje svoje okruženje


Na likovnoj umjetničkoj sceni Zadra djeluju tri veće i značajnije likovne udruge. To su Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Zadar, Zadart i naša Art Forum Zadar. U okviru tih udruga djeluje više od stotinu likovnih umjetnika. Osobno mislim da u djelovanju umjetničkih udruga ne bi trebalo biti nikakve krutosti, a još manje netrpeljivosti jer, barem ja tako smatram, pravo je stvaralaštvo utemeljeno u potpunoj slobodi izražavanja


Prošlog je tjedna u izložbenoj dvorani Državnog arhiva Zadar likovno umjetnička udruga Art Forum Zadar otvorila svoju tradicionalnu izložbu. Izložbom “Art promocija 2010”, koja će, usput rečeno, biti otvorena do 31. prosinca, ova likovna udruga slavi svoju petnaestu godinu rada. To je više nego dovoljan povod za razgovor s njezinim umjetničkim voditeljem, slikarom i dugogodišnjim likovnim pedagogom Borisom Žužom.
Kako i kada je osnovana udruga Art Forum Zadar?
– Likovna je udruga Art Forum Zadar formirana 1995. godine iz Aktiva likovnih pedagoga Zadarske županije. Prvi njezini članovi bili su Petar Franulović, Ljubica Dujić, Senka Radić i Boris Žuža. Tih prvih godina, kao što je i inače u nas čest slučaj, udruga se samofinancirala. Ipak, članovi su udruge svojom djelatnošću dali zanimljiv pečat likovnih ostvarenja na ovom području neposredno iza završetka ratnih razaranja. Osim u Zadru, naša se djelatnost rasprostirala i po drugim centrima Zadarske županije kakvi su, primjerice, Nin, Biograd, Benkovac… U počecima naš je osnovni cilj bio promicanje likovnosti u okviru našeg zavičaja.
Kako su tekle prve godine djelovanja udruge?
– Nakon tih početnih godina djelovanje je s vremenom dobivalo na širini. U rad Art Foruma Zadar uključivali su se novi umjetnici iz Zadra, drugih gradova i mjesta naše županije, ali i iz drugih sredina naše zemlje, kao na primjer Mario Tomas, “zadarski zet” iz Zagreba te umjetnici naše dijaspore poput Zvonka Čuline i Silvije Perović. Radu udruge poseban je pečat dalo sudjelovanje autora iz drugih država koji su svojim djelima pridonijeli komponenti multikulturalnosti i sve prisutnijeg globalnog ozračja utemeljenog na poznatoj sintagmi kako “umjetnost ne poznaje granice”.
S kojim je ciljem udruga osnovana?
– Jedna od naših temeljnih intencija u daljnjem radu Art Foruma Zadar je bila potreba da se umjetnička djela prezentiraju što širem krugu znatiželjnih, ali i da se putem izlagalačkih aktivnosti razvija mogućnost povezivanja i zbližavanja umjetnika različitih sredina i zemalja.
Umjetnost otvorena naspram novih umjetničkih spoznaja
Mnogi se slažu kako je najvrijednije ostvarenje Art Foruma Zadar međunarodni projekt “Interkulturalna ART promocija”. Kako je do njega došlo i u čemu je njegov značaj?
– Iz gore se navedenih naših nastojanja uobličio respektabilni umjetnički projekt već široko afirmiranog naziva “Interkulturalna ART promocija”. Moglo bi se kazati da se u sklopu tog našeg vrlo prihvaćenog projekta prezentira umjetnost koja je otvorena naspram novih umjetničkih spoznaja, inovativnih ideja, ali i naglašene potrebe iskazivanja univerzalnosti ljudske, humane i estetičke poruke. Istinska umjetnost i umjetnička kreacija jesu jedan od najuzvišenijih oblika ljudske komunikacije. U pokretanju projekta “Interkulturalna ART promocija” valja svakako istaknuti dugogodišnju plodnu suradnju s vašim poznatim novinarom i jedno vrijeme predsjednikom naše udruge pokojnim Šefikom Nadarevićem.
Kako Vi kao voditelj umjetničke udruge promišljate ulogu likovnosti i umjetnosti?
– Bitna uloga umjetničkog stvaralaštva je da se sadržajno oplemenjuje životno okruženje ispunjavajući ga novim vrijednostima i na ukazivanju izvjesnosti novih mogućnosti racionalnih spoznaja. Tu svakako valja istaknuti svojevrsno osviješćivanje o besmislu i trivijalnosti kiča i suurogat kvazi umjetničkih formi koji se često nalaze u potrošačkom društvu bez pravih kriterija.
Kako vidite likovnu scenu Zadra?
– Na likovnoj umjetničkoj sceni Zadra djeluju tri veće i značajnije likovne udruge. To su Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Zadar, Zadart i naša Art Forum Zadar. U okviru tih udruga djeluje više od stotinu likovnih umjetnika. Osobno mislim da u djelovanju umjetničkih udruga ne bi trebalo biti nikakve krutosti, a još manje netrpeljivosti jer, barem ja tako smatram, pravo je stvaralaštvo utemeljeno u potpunoj slobodi izražavanja. S obzirom da je djelovanje umjetnika i umjetničkih udruga često ograničeno sredstvima koja pokrivaju uglavnom osnovne potrebe suradnja bi, štoviše, trebala biti imperativ!
Oko 30 stalnih članova
Dugogodišnji ste likovni pedagog. Koja je, po vašem sudu, uloga likovnosti i, općenito, umjetnosti u oblikovanju i odgoju mladih ljudi?
– U tom konekstu, budući da sam više od trideset godina likovni pedagog, mogu kazati kako u razvoju naših najmlađih usvajanje vještina umjetničkog izražavanja kao i razvijanje ljubavi za umjetnost omogućuje razvijanje sposobnosti spoznavanja sebe i svijeta oko sebe. Tu dolazi i potreba za osviješćivanjem o vrijednostima istinske umjetnosti i njezine globalne cjelovitosti.
Što je s članstvom udruge?
– Trenutno Art Forum Zadar na tom polju njeguje izrazitu sklonost fleksibilnosti. Tako uz naše stalno članstvu u radu udruge kontinuirano i konstantno surađuju brojni umjetnici iz drugih sredina, ali i iz inozemstva što je vrlo bitna odrednica našeg rada. Sada imamo oko 30 stalnih članova. No, kao što ste imali priliku vidjeti na ovoj našoj izložbi u izlagalačkim nam se aktivnostima pridružuju naši brojni suradnici kojih je na dosadašnjim našim izložbama sudjelovalo preko 100.
Kojim kriterijima se vodite pri odabiru izloženih radova?
– U svakom slučaju traže se određene umjetničke kvalitete. One prije svega najselektivnije dolaze do izražaja na našim izložbama u okviru projekta “Interkulturalna ART promocija”.
Najzad, kažite nam neka Vaša okvirna, završna razmatranja!
– U povodu ovog značajnog jubileja uz petnaestu godišnjicu postojanja i rada udruge zahvalio bih se svim umjetnicama i umjetnicima koji su nam ustupali svoja djela i na taj način doprinijeli kvaliteti i uspješnosti djelovanja Art Foruma Zadar. Vrijedno je istaknuti da su brojni naši članovi sudjelovali u nizu projekata i likovnih kolonija humanitarnog karatktera u Zadru i drugim sredinama naše domovine. Također je potrebno istaknuti materijalnu potporu koju nam pružaju Grad Zadar i Zadarska županija. Oni su prepoznali vrijednost i značaj izloženih projekata Art Foruma Zadar. Ovom prigodom u ime udruge i svih umjetnika koje ona okuplja čitateljima vašeg lista i našim sugrađanima želim ugodne nadolazeće blagdane.


 BORIS ŽUŽA




Boris Žuža rođen je 1953. godine u Podgradini, mjestu kod Zadra. Od druge godine živi u Rijeci gdje se školovao i 1973. završio studij likovnih umjetnosti na Pedagoškoj akademiji. U to vrijeme zalazi u atelje poznatog riječkog slikara Romula Venuccija gdje stječe nova likovna saznanja. Na Filozofskom fakultetu u Zadru studij povijesti umjetnosti i filozofije završava 1979. godine. Nakon studija živi i radi u Zadru, baveći se slikarstvom i likovno pedagoškim radom. Recenzent je i medijator brojnih likovnih izložbi. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Dugogodišnji je umjetnički voditelj likovne udruge Art Forum Zadar, a član je i udruge HDLU Zadar.