Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Canjuga: Sedmo mjesto je velik rezultat za nas

19.12.2011. 23:00
Canjuga: Sedmo mjesto je velik rezultat za nas


Hrvatska ženska rukometna reprezentacija skrenula je pažnju na sebe uspješnom prezentacijom na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Pobjedom nad Angolom osvojeno je sedmo mjesto što je djevojkama izbornika Vladimira Canjuge omogućilo ostvarenje prvotnog cilja, ulazak u kvalifikacije za Olimpijske igre u Londonu.
– Čestitke curama jer odigrale su devet utakmica, što je veliki napor. U prvih deset dana imali smo kišu i hladnoću u dvoranama, kasnije  je znalo biti i po 35 do 40 stupnjeva Celzijevih. Sve to iziskivalo je velik napor. Uz to, imamo mali broj kvalitetnih igračica koje možemo rotirati – govori hrvatski izbornik Vladimir Canjuga.
– S Angolom je postojao i problem pristupa, no to je sport. Dobro smo proanalizirali Angolke, znali smo da im lopta rijetko ide na krilo, da proigravaju pivota, da vratarka skače u lepezu. Sve smo to analizirali pomno tri puta, ali nije bilo koncentracije. Kasnije, kada smo uspjeli zgusnuti obranu i kada njihov šut nije uspio propucati našu treću, četvrtu igračicu, Penezić, Milanović-Litre i jedno vrijeme Šerić, mi smo se odvajali. Kada bi nam pala koncentracija, pogotovo u nastavku, znali smo primati dva gola s igračicom više i ne zabiti.
Napredak vidljiv
Izbornik je sve u svemu zadovoljan onim što su pružile njegove izabranice.
– Cure su sve izdržale i svaka im čast, ipak smo sedmi – analizira Canjuga.
– Smatram da je to velik rezultat. Kiks je možda samo utakmica s Brazilom koju smo mogli dobiti po onom kako se kretao rezultat. No taj Brazil je nesretno izgubio u četvrtfinalu od Španjolske, a tukao je Rusiju s velikom razlikom. A dobio je i s osam razlike Francusku koja je igrala u finalu. Brazil nije slaba, nego jaka ekipa, a mi smo dobro igrali s njima. Možda smo prerano stvorili zalihu pa pomislili “lako ćemo”. Nismo uspjeli izdržati jer je Brazil napravio pritisak, a ima i dužu klupu.  Za poraze s Norveškom i Danskom ne možemo nikako reći da su katastrofa, pogotovo s Norveškom s kojom smo izgubili s pet golova razlike, a nekada se gubilo s 15 do 17 razlike. Dansku smo “imali”. Od devet utakmica imamo šest pobjeda i tri poraza, vidljiv je uspon i napredak u odnosu na Europsko prvenstvo. U kvalifikacijama smo pak izbacili Srbiju, imamo kontinuitet.
Osvježiti ekipu
Pred izbornikom Canjugom i njegovim izabranicama je novi veliki ispit, kvalifikacije za Olimpijske igre u Engleskoj.
– Već sada možemo maštati o dobroj kvalifikacijskoj skupini. Mogli bismo se “potući” ili s Danskom, ili sa Španjolskom. Žarko želim da uspijemo u onome što nam je svima cilj, a to je prolazak kvalifikacija i plasman na Olimpijske igre – kaže Canjuga.
Igračice su priča za sebe, izbornik je svjestan nekih njihovih ograničenja i najavljuje traženje nekih novih rješenja.
– U ciklusu kvalifikacija za Olimpijske igre osvježit ćemo sastav s jednim ili dva, tri imena – tvrdi Canjuga.
– Plasiramo li se na Olimpijske igre ili ne, mi ćemo u svakom slučaju morati uvesti tri, četiri igračice, da osvježimo i podmladimo ekipu. Imamo osam do deset top igračica koje mogu igrati, ali ostatak ekipe moramo zarotirati, promijeniti.