Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

I napadi na Dubrovnik bili su unaprijed smišljeni

19.12.2011. 23:00
I napadi na Dubrovnik  bili su unaprijed smišljeni


U drugom dijelu večeri je prikazan Dujelin dokumentarac koji sadrži jedinstvene autentične snimke, što ih je Dujela ulazeći u Dubrovnik kao talijanski novinar i u vrijeme najžešćih napada, uglavnom snimao sam, kao i s dubrovačkim prijateljima


Nakon što je početkom ovoga mjeseca u Zagrebu, a u službenom programu obilježavanja 20. godišnjice stradanja Dubrovnika u Domovinskom ratu prikazan dokumentarni film “Zašto Dubrovnik?” Zadranina Miljenka Dujele, sinoć je održana njegova projekcija i u Dubrovniku. Dubrovčani su željeli da ovaj hvaljeni film snažnih emocija, koji govori istinu o događanjima u tom gradu, vidi što više njihovih građana, pa je Ogranak Matice hrvatske Dubrovnik organizirao projekciju. Naime, u dubrovačkom sveučilišnom Centru za Mediteran organizirana je sinoć večer sjećanja na najstrašnija događanja u tom gradu u prosincu 1991. godine i to u dva dijela.
U prvom je poznati novinar Luko Brailo svoje sugrađane izvijestio o najnovijim dokumentima koje je tražeći istinu o napadima na Dubrovnik, dosad otkrio. Još jednom je potvrdio kako su napadi na ovaj grad kulture bili namjerni i unaprijed smišljeni. U drugom dijelu večeri je prikazan Dujelin dokumentarac koji sadrži jedinstvene autentične snimke, što ih je Dujela ulazeći u Dubrovnik kao talijanski novinar i u vrijeme najžešćih napada, uglavnom snimao sam, kao i s dubrovačkim prijateljima.
I ovoga puta nam je ponovio da ga je na taj pothvat potakla neistina koju je neprijatelj plasirao po svijetu da su svi veliki gradovi u Hrvatskoj puni vojarni i oružja, pa tako i Dubrovnik što, naravno, nije bila istina. Dubrovnik nije imao vojske ni vojarni, ali su ga ipak JNA i crnogorski neprijatelji nemilice razarali. To se lijepo vidi u Dujelinom filmu koji bez riječi i ikakvoga teksta, snažno govori o tragediji jednoga grada i njegovih građana i svjedoči istinu o događanjima u Domovinskom ratu. Dujela je inserte ili u cjelini taj film više puta prikazivao na matičnoj televiziji i tako objašnjavao što se to zapravo događalo u Hrvatskoj.
Podsjetimo da je Miljenko Dujela kao novinar i režiser talijanske nacionalne televizije RAI tijekom rata i nakon njega snimio tri zapažena dokumentarna filma o ratnim strahotama u Hrvatskoj. Prvi je snimio u rodnom gradu, o stradanjima Zadra također 1991. godine, “Zadre moj galebe, moja slobodo”, potom “Zašto Dubrovnik?” i zadnjeg o Vukovaru, “Vukovar, petnaesta postaja križnog puta”. Zadnji film govori o ispovijedima majki i očeva poginulih i nestalih Vukovaraca, kada su posjetili papu Ivana Pavla II.