Kosor u petak Milanoviću predaje Banske dvore

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Davor KOVAČEVIĆ

Tročlana izaslanstva SDP-a i HDZ-a jučer su u Saboru dogovorila detalje u vezi s primopredajom vlasti koja će uslijediti u petak odmah nakon što Vlada Zorana Milanovića dobije potvrdu u parlamentu. Premda je proteklih dana bilo proturječnih informacija, pa čak se nagađalo da Jadranka Kosor neće doći na primopredaju, Neven Mimica, Ivan Dragovan i Tomislav Saucha s jedne i Vladimir Šeks, Branko Bačić i Martina banić s druge strane, suglasili su se o svemu za nešto više od pola sata.

- Sukladno demokratskom ozračju i dobroj praksi dogovorili smo da primopredaja vlasti ide kako je zakon propisao, rekao je nakon sastanka novinarima glavni tajnik SDP-a Dragovan. Dodao je kako ih je Bačić, glavni tajnik HDZ-a, obavijestio da će Jadranka Kosor u petak u Banskim dvorima dočekati novog premijera Zorana Milanovića, a paralelno će se u Ministarstvima odvijati primopredaja između odlazećih i dolazećih ministara.

No, planirani raspored mogla bi eventualno pokvariti dugačka rasprava u Saboru koja će prethoditi glasovanju o novoj vladi. Primjerice, druga Sanaderova vlada potvrđena je 12. siječnja 2007. godine tek u 21 sat, nakon petosatne burne rasprave. Teško je vjerovati da bi se primopredaja vlasti u petak mogla obavljati u kasnim večernjim satima.

- Sadašnji ministri i predsjednica Vlade napravili su sve što je trebalo, preglede i izvješća o svemu onome što je napravljeno, rekao je novinarima Bačić.

I dok je, dakle, sve usklađeno kad je riječ o primopredaji vlasti, još je dosta nepoznanica oko konstitiurajuće sjednice Sabora koju je predsjednik Ivo Josipovović sazvao za četvrtak. Na predloženom dnevnom redu su izbor predsjednika i potpredsjednika Sabora, te mnogih saborskih dužnosti. članova Mandatno imunitetnog povjerenstva, prisege zastupnika, izbor članova Odbora za izbor i imenovanja, Ustav te zekonodstavo kao i imenovanje novog tajnika Sabora i njegovog zamjenika. Danas će se na Markovom trgu okupiti predstavnici svih parlamentarnih stranaka kako bi dogovorili kriterije za popunu četiri spomenuta radna tijela nužna za konstituiranje Sabora, ali i ostalih odbora koji će se formirati kasnije. Oporbi neće, kao što je to bilo u prošlom sazivu, pripasti 13 mjesta predsjednika saborskih odbora nego jedan manje, a u odborima će i omjer članova biti nepovoljniji za opoziciji, 8:5 umjesto 7:6 kao dosad. Razlog je činjenica da Kukuriku koalicija kontrolira 88 zastupnika, a parlamentarna većina je u završenom madatu iznosila 83 zastupnika.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno