Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kosor u petak Milanoviću predaje Banske dvore

19.12.2011. 23:00
Kosor u petak Milanoviću predaje Banske dvore


Jadranka Kosor u petak će u Banskim dvorima dočekati novog premijera Zorana Milanovića, a paralelno će se u Ministarstvima odvijati primopredaja između odlazećih i dolazećih ministara


Tročlana izaslanstva SDP-a i HDZ-a jučer su u Saboru dogovorila detalje u vezi s primopredajom vlasti koja će uslijediti u petak odmah nakon što Vlada Zorana Milanovića dobije potvrdu u parlamentu. Premda je proteklih dana bilo proturječnih informacija, pa čak se nagađalo da Jadranka Kosor neće doći na primopredaju, Neven Mimica, Ivan Dragovan i Tomislav Saucha s jedne i Vladimir Šeks, Branko Bačić i Martina banić s druge strane, suglasili su se o svemu za nešto više od pola sata.
– Sukladno demokratskom ozračju i dobroj praksi dogovorili smo da primopredaja vlasti ide kako je zakon propisao, rekao je nakon sastanka novinarima glavni tajnik SDP-a Dragovan. Dodao je kako ih je Bačić, glavni tajnik HDZ-a, obavijestio da će Jadranka Kosor u petak u Banskim dvorima dočekati novog premijera Zorana Milanovića, a paralelno će se u Ministarstvima odvijati primopredaja između odlazećih i dolazećih ministara.
No, planirani raspored mogla bi eventualno pokvariti dugačka rasprava u Saboru koja će prethoditi glasovanju o novoj vladi. Primjerice, druga Sanaderova vlada potvrđena je 12. siječnja 2007. godine tek u 21 sat, nakon petosatne burne rasprave. Teško je vjerovati da bi se primopredaja vlasti u petak mogla obavljati u kasnim večernjim satima.
– Sadašnji ministri i predsjednica Vlade napravili su sve što je trebalo, preglede i izvješća o svemu onome što je napravljeno, rekao je novinarima Bačić.
I dok je, dakle, sve usklađeno kad je riječ o primopredaji vlasti, još je dosta nepoznanica oko konstitiurajuće sjednice Sabora koju je predsjednik Ivo Josipovović sazvao za četvrtak. Na predloženom dnevnom redu su izbor predsjednika i potpredsjednika Sabora, te mnogih saborskih dužnosti. članova Mandatno imunitetnog povjerenstva, prisege zastupnika, izbor članova Odbora za izbor i imenovanja, Ustav te zekonodstavo kao i imenovanje novog tajnika Sabora i njegovog zamjenika. Danas će se na Markovom trgu okupiti predstavnici svih parlamentarnih stranaka kako bi dogovorili kriterije za popunu četiri spomenuta radna tijela nužna za konstituiranje Sabora, ali i ostalih odbora koji će se formirati kasnije. Oporbi neće, kao što je to bilo u prošlom sazivu, pripasti 13 mjesta predsjednika saborskih odbora nego jedan manje, a u odborima će i omjer članova biti nepovoljniji za opoziciji, 8:5 umjesto 7:6 kao dosad. Razlog je činjenica da Kukuriku koalicija kontrolira 88 zastupnika, a parlamentarna većina je u završenom madatu iznosila 83 zastupnika.