Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Lički Samson

19.12.2011. 23:00
Lički Samson


Otkupili smo nekoliko plakata i fotografija iz riječkog antikvarijata Darka Mađarevića i to će prvi put negdje biti izloženo. Postoji inicijativa da se otvori muzej ili zbirka Marijana Matijevića u Gračacu, kazao je Drobac


U povodu 60. godišnjice smrti Marijana Matijevića, Ličanina poznatog po ogromnoj snazi, u knjižnici i čitaonici Gračac sutra će biti otvorena tematska izložba originalnih fotografija i plakata “Ličkog Samsona”. Izložba će biti otvorena u podne, a nastup su potvrdila i djeca iz Osnovne škole Nikole Tesle koja će za ovu prigodu izvesti splet ličkih kola i pjesama.
– Otkupili smo nekoliko plakata i fotografija iz riječkog antikvarijata Darka Mađarevića i to će prvi put negdje biti izloženo. Postoji inicijativa da se otvori muzej ili zbirka Marijana Matijevića u Gračacu, gdje je rođen ili u Županji gdje je sahranjen i gdje je proveo dio života. Ukoliko dođe do otvaranja imamo namjeru ustupiti naše plakate i fotografije, kazao je Božidar Drobac, ravnatelj knjižnice i čitaonice Gračac koji je rekao da postoji mogućnost da izložbu otvori župan Stipe Zrilić.
Za one koji ne znaju legendu o Marijanu Matijeviću dovoljno je reći da je bio poznati hrvač grčko-rimskim stilom, a legenda je postao već za života, kako kažu, što zbog svoje snage, što zbog dobrote i domoljublja.
Nadimci su mu bili Lički Samson, Junak iz Like, Čovjek medvjed i Herkul zlatna srca. Osvajač je mnoštva zlatnih medalja i odlikovanja za prikazanu snagu od kojih se ističe orden velike turske zvijezde od turskog cara Abdula Hamida II. za osvojeno prvenstvo svijeta u hrvanju i drugim teškoatletskim igrama 1904. godine. Radeći u cirkusu prošao je cijeli svijet, a prema pričama, nikad nije izgubio borbu. Neke od stvari kojima je demonstrirao svoju snagu bile su savijanje debele željezne šipke, razbijanje kamena od 150 kilograma na prsima, dizanje teške bačve zubima. Danas kruže priče da je u New Yorku u luci rukama povukao dva trgovačka broda povezana konopom, ali i da je golim rukama držao zrakoplov u polijetanju. Plakati, fotografije, ali i priče o čovjeku kojem je dodijeljena i medalja “World strongest man” samo su dio onoga što će biti predstavljeno u gračačkoj knjižnici i čitaonici.