Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Markulin-Ježina: Ovo nam je za golu egzistenciju!

19.12.2011. 23:00
Markulin-Ježina: Ovo nam je za golu egzistenciju!


Od Zadarske županije Duga dobiva standardno 7.000 kuna, a donacija i pomagača gotovo uopće nema


Prema prijedlogu proračuna Grada Zadra za 2012. Udruga za pomoć ženi i djetetu Duga za rad Male kuće, skloništa i savjetovališta za žrtve obiteljskog nasilja, dobiva 100 tisuća kuna manje nego prošle godine. Sa 400.000 kuna, umjesto prošlogodišnjih 500.000 predsjednica Udruge, Gordana Markulin-Ježina, boji se da će se morati pridružiti prosvjedima za spas hrvatskih sigurnih kuća.
– Ovo nam je za golu egzistenciju i nadam se da do toga ipak neće doći. Uvijek sam ponavljala da bismo bez Grada Zadra odavno bili zatvorili Malu kuću. Za 2010. godinu nam je također bilo smanjeno na 400 tisuća kuna. Onda nam se obećalo da će se vratiti na 500 i prošle godine je tako i bilo, no sada se očito ipak nije moglo, govori Markulin-Ježina.
Kapacitet “Male kuće” – 11 osoba
Kaže da razumije situaciju, krizu i recesiju, ali da ne zna kako će spajati kraj s krajem. Naime, kapacitet “Male kuće” je 11 osoba, a tijekom cijele ove i prošle godine u kući je bilo stalno smješteno više od 20 osoba. Te osobe se izmjenjuju, a čak se dogodi da jedne obitelji čekaju da druge izađu da bi se mogle skloniti. Trenutačno dvije obitelji čekaju svoje mjesto u Maloj kući.
Od Zadarske županije Duga dobiva standardno 7.000 kuna, a donacija i pomagača više gotovo uopće nema.
– Oduševila me uspješnost akcije “Želim život” neki dan. No, mi nemamo osnovnih sredstava da bismo uopće krenuli i u neku manju akciju, a naš entuzijazam, koliki god bio, jednostavno nije dovoljan. Mi stalno lobiramo, pišemo projekte, sada ćemo posebno pisati za europske fondove. No, mi smo premali. Trebalo bi nešto pokrenuti na višem nivou i konačno donijeti zakon kojim bi se uredilo djelovanje skloništa. Kada uđemo u Europsku uniju neće to ići tako nonšalantno jer će djelovanje skloništa biti točno decidirano. Žao mi je da se ljudi u udrugama toliko trude, a tako se sa skloništima zapravo igramo. Otvaramo i zatvaramo, ističe Markulin-Ježina dodajući da je nekoliko skloništa u Hrvatskoj zatvoreno.
Obiteljsko nasilje oko blagdana raste
– Sreća, sklonište u Splitu koje je udruga Mirta morala zatvoriti sada je preuzeo Caritas pa je Mala kuća malo rasterećenija. Ali još postoji pritisak za smještaj žrtava iz Slavonije i Like. Problem je posebno u ovo vrijeme jer obiteljsko nasilje oko blagdana raste. Zbog loše financijske situacije, gubitka posla, neimaštine za osnovne stvari u obitelji nastaju trzavice i svađe, članovi su nezadovoljni i obitelj se raspada iznutra, navodi Markulin-Ježina ovaj veliki problem koji još nije shvaćen dovoljno ozbiljno.
Kaže da savjetovalište za žrtve radi punom parom te prima na dan 4 do 5 poziva i to sve više zbog ekonomskog, emotivnog, psihičkog i seksualnog nasilja, a ne toliko fizičkog.
– Njih prvo osnažujemo s ciljem da same ne dopuste da ih itko vrijeđa. I muškarci sve više zovu i to u pravilu oni čije partnerice zarađuju više od njih. Tada razgovaramo sa svakim partnerom pa s oboje i nastojimo ih dovesti do normalnog dijaloga da komuniciraju bez svađe i riješe probleme. Nedostatak radnih mjesta u Hrvatskoj problem je i za resocijalizaciju osoba koje su dovoljno osnažile da izađu iz skloništa, ali onda bez posla ne mogu stati na noge, govori Markulin-Ježina.
U vrijeme kada recesija i kriza udaraju na temelj društva – obitelj, smanjivanje davanja udrugama koje tu obitelj pokušavaju očuvati, ne ide u prilog socijalnoj politici lokalne i državne vlasti.