Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Priznanje arhitektima, Zadru i Narodnom muzeju

19.12.2011. 23:00
Priznanje arhitektima, Zadru i Narodnom muzeju


Nagrada „Bernardo Bernardi” razveselila nas je iz više razloga: prije svega riječ je o nagradi našeg strukovnog udruženja te ona prema tome ima određenu težinu. S druge me strane nagrada veseli kao priznanje Zadru i Narodnom muzeju – Igor Pedišić


Jučer je na konferenciji za medije održanoj u galeriji Narodnog muzeja Zadar u Kneževoj palači svečano i ponosno predstavljena nagrada „Bernardo Bernardi” u kategoriji najuspješnije ostvarenja na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja u 2011. godini koju je prije tri dana Udruženje hrvatskih arhitekata dodijelilo Ivi Letilović i Igoru Pedišiću za privremene izložbene prostore Narodnog muzeja u Kneževoj palači.
Ravnateljica Muzeja Renata Peroš nije krila oduševljenje nagradom:
– Ideja o uređenju ovih prostora rođena je zimus kako bi se barem donekle riješio problem nedostatka izložbenih prostora naše Galerije umjetnina. U svibnju je ovaj prostor prema zamislima i projektima arhitekata Ive Letilović i Igora Pedišića otvoren i predstavljen javnosti. Ovim putem zahvaljujem svima na pomoći, prvenstveno Gradu Zadru i brojnim sponzorima. Bez njihove pomoći projekt ne bismo uspjeli realizirati. Ponosna sam na ovu nagradu tim više što je preuređenje prizemlja Kneževe palače u privremene izložbene prostore u usporedbi s konkurentskim arhitektonskim rješenjima koja je Udruženje hrvatskih arhitekata razmatralo financijski skroman projekt. Pred proslavu naše 180 godišnjice djelovanja ovo je i za Narodni muzej veliko priznanje. No, priča o Kneževoj palači tek počinje. Kao što je i poznato u izradi je projektna dokumentacija za budući tzv. Baštinski muzej koji će uključujući i ove prostore obuhvaćati oko 7.000 četvornih metara.
Igor Pedišić je kazao kako ih je nagrada „Bernardo Bernardi” razveselila iz više razloga:
– Prije svega riječ je o nagradi našeg strukovnog udruženja te ona prema tome ima određenu težinu. S druge me strane nagrada veseli kao priznanje Zadru i Narodnom muzeju. Drago mi je da je naš projekt prepoznat i kao pomak u osmišljavanju i realiziranju unutrašnjih izložbenih prostora. Osim sadržaja ovim smo projektom uspjeli izložiti i unutrašnjost Kneževe palače. Riječ je o minimalnoj investiciji koja je rezultirala dojmljivom snagom i ekspresivnošću prepoznatima i ovom nagradom. Ujedno, nagrada je veliko priznanje Zadru koji na arhitektonskoj karti Hrvatske visoko kotira.
Najzad je Iva Letilović pokazala nagradu, te naglasila da je projekt uspio zbog pozitivne sinergije svih koji su u njega bili uključeni, od Grada i Muzeja, preko konzervatora koji su dopustili intervenciju u prostor do svih poduzetnika koji su pomogli projekt.