Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Sljedeći tjedan stiže Cibona

19.12.2011. 23:00
Sljedeći tjedan stiže Cibona


Bez problema su Zadrani u svojoj dvorani svladali Riječane i izborili četvrtfinale Kupa Krešimira Ćosića, u kojemu će, u posljednjoj utakmici ove godine, dočekati Cibonu. Pogodili su igrači Aleša Pipana rekordnih 13 trica ove sezone, još jednom (čak dvostruko) nadskakali protivnika i nadigrali ga u svim segmentima igre. Razlika u kvaliteti je jednostavno bila tolika da momčad Aramisa Naglića na Višnjiku nije imala nikakve šanse da ozbiljnije zaprijeti motiviranim Zadranima. Pipan je od prve minute u vatru gurnuo debitanta Antu Krapića, te uz njega Delaša, Vrbanca, Ramljaka i kapetana Ivanova, dok je na drugoj strani bila mlada postava Kvarnera, Surina, Kučan, Jurčić, Cinac, predvođena iskusnim centrom Šimovićem.
Utakmica bez priče
I prije utakmice moglo se naslutiti u kojem će se smjeru stvari odvijati, a to su potvrdile i početne minute. Aleš Pipan dobio je ono, što je u pripremi tražio od svojih igrača, pravi, maksimalno koncentrirani pristup od prve minute. Ivanov je sa sedam poena povukao “bijele” do 11-4, a po dva bacanja dodali su Kaštropil i Delaš. Razigravač Zadra bio je po običaju nepogrešiv s penala, kasnije je pogodio još dva, te je u kombinaciji s košem Batura odveo domaće do prve dvoznamenkaste prednost, 17:6. Zabio je Delaš još četiri poena do kraja prve četvrtine, Šango je dodao tricu, a Radić dvicu za velikih 26:12, nakon deset minuta igre. Bilo je potpuno jasno da se Riječani nemaju kako suprotstaviti Zadranima i da je samo pitanje s kolikom će razlikom utakmica završiti.
Festival trica
Pokušali su gosti zonskom obranom, ali su im Vrbanc i Šango (2) ubrzo utrpali tri trice za +23, 39:16, na sredini druge dionice. Kada su se nakratko pribrali, raspucani Vrbanc je s nova dva dalekometna ubačaja vratio na +23, 47:24. Krapić je postigao prve poene u dresu Zadra, ali je brzo napravio četiri prekršaja pa ga je trener posjeo na klupu. Plus 21 (49:28) na velikom odmoru sugeriralo je da će drugo poluvrijeme biti samo rezultatska formalnost, premda su oba trenera u najavi istaknuli da će tražiti maksimalan angažman svojih igrača od prve do posljednje minute. Vrbanc i Delaš nastavili su pogađati, a kada je pet poena povezao i Batur, Zadar je otišao preko 30 razlike, 67:36. Nedugo zatim, nakon što su Batur i Šango pogodili još dvije trice, i preko 40, 79:37. Preko pedeset, unatoč novim dvjema Baturovim tricama, ipak nije išlo. Bilo kako bilo, Zadar je lako i uvjerljivo odradio ono što se od njega očekivalo i izborio prvi ovosezonski veliki derbi.


KupKrešimira Ćosića


Osmina finala: Zadar – Kvarner 99:58, Jolly – Alkar 75:85. Danas: Šibenik – Zabok (19), Darda – Brod Svjetlost (19).
Četvrtfinale (28./29. prosinca): Zadar – Cibona, Split – Alkar, Šibenik/Zabok – Zagreb, Darda/Brod – Cedevita.




Dario Šarić na tribinama


Među malobrojnom publikom na Višnjiku je bio i Dario Šarić, mladi igrač Zagreba, koji je izrazio želju da drugi dio sezone provede na posudbi u Zadru. Ipak, iako su klub i obitelj Šarić sve dogovorili, iz KK Zagreb još nije stigla službena potvrda da se transfer može realizirati. Hoće li i kada, ostaje nam da vidimo u sljedećim danima. Što se tiče pojačanja na poziciji razigravača i najavljenih odlazaka, jučer novosti nije bilo. Susret su s tribina promatrali Filip Tončinić, Antonio Vlaić i Toni Brnas, koji nisu našli mjesto među dvanaest.


ZADAR – KVARNER 99:58


(26:12, 23:16, 30:9, 20:21)
ZADAR – Dvorana Krešimira Ćosića. Gledatelja: 300. Suci: Radojković, Goleš i Stojić.
ZADAR: Zadnik, Smolić 4, Ivanov 11, Olivari 2, Radić 8, Šango 14, Kaštropil 2, Delaš 15, Ramljak, Krapić 6, Batur 20, Vrbanc 17. Trener: Aleš Pipan.
KVARNER: Češković, Lipovščak 2, Kučan 2, Šimović 18, Surina, Juričić 8, Cinac 5, Pehar 5, Boban 3, Legović 6, Širko 9. Trener: Aramis Naglić.
Šut za dva: Zadar 22-48, 46%; Kvarner 19-44, 43%.
Šut za tri: Zadar 13-20, 65% (Šango 4, Batur 4, Vrbanc 3, Delaš, Smolić); Kvarner 1-16, 6% (Širko).
Slobodna bacanja: Zadar 16-24, 67%; Kvarner 17-34, 50%.
Skokovi: Zadar 52 (38+14); Kvarner 26 (18+8).
Osobne pogreške: Zadar 29; Kvarner 23.


Izjavili su


ALEŠ PIPAN, TRENER ZADRA
– Iako je razlika bila velika, svejedno bih čestitao gostima, koji su došli bez dvojice važnih igrača. Mlada su momčad, kao i mi. Dobro smo se pripremili, jer smo znali da, ako bi se malo opustili, opasnost od Kvarnera prijeti sa svih strana. Veseli me što sam mogao dati priliku svim igračima i onima s klupe i onima koji su imali problema s ozljedama. Svi su odigrali prema svojim mogućnostima. Najvažnije je bilo pobijediti i proći dalje. Sada nas čeka nagrada i test da vidimo gdje smo u ovom trenutku u odnosu na Cibonu. To će biti lijepa prilika da vidim kako će igrači reagirati protiv kvalitetnijeg protivnika. Imamo dovoljno vremena da se pripremimo za njih. Oni su sigurno favoriti u toj utakmici, ali igramo kod kuće i želimo se pokazati pred našim navijačima u dobrom svjetlu i odigrati najbolju utakmicu sezone. Od igrača ću zahtjevati da odigraju maksimalno angažirano, kako u obrani tako i u napadu pa neka pobijedi bolji. Ako ćemo dati sve od sebe i izgubiti, nećemo biti razočarani.
ARAMIS NAGLIĆ, TRENER KVARNERA
– Unatoč visokom porazu, a uvijek je neugodno kada se izgubi tolikom razlikom, mi smo ovdje došli s ciljem da mladi igrači osjete kako je to igrati u ovakvoj dvorani i protiv momčadi kao što je Zadar. Po meni je to momčad s najvećim energetskim učinkom u ligi. To smo i dobili. Znamo otprilike gdje nam je mjesto i mislim da igrači znaju koje su njihove trenutne vrijednosti. Uz to, igrali smo bez ozljeđenog Češkovića i Salamuna (otišao u Jolly, op.a.). Naš cilj je ostanak u A-1 ligi i ovaj poraz nas u tome ne remeti. Čestitam Zadru, koji je još jednom pokazao da je kvalitetniji od nas. Imaju dužu klupu i kvalitetnije igrače, a Vrbanc stvara veliku razliku. Želim im da u Kupu odu što dalje.
ANTE DELAŠ, ZADAR
– Očekivali smo pobjedu, ali trebali smo se potruditi, barem na početku, odigrati agresivno, kako bi što prije došli do velike prednosti. Cijelo vrijeme smo držali visok intenzitet u obrani, a onda nam je bilo lakše i u napadu. Ide to polako na bolje. Svi smo jako željeli utakmicu s Cibonom i sada smo je dobili. Imamo priliku pokazati koliko vrijedimo i vidjeti gdje smo prije Lige za prvaka. Znamo što nas čeka i sigurno ćemo dati sve od sebe, a vjerujem da ćemo imati i još veću podršku s tribina.