Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Tata invalid nije mogao u Kazalište

19.12.2011. 23:00
Tata invalid nije mogao u Kazalište


Rečeno mi je da postoji neki lift koji ne radi. Pa da mi je samo znati kako su onda dobili uporabnu dozvolu?! Po ovome ispada da je Kazalište lutaka samo za zdravu djecu ili barem onu koja mogu hodati, kaže ogorčena Zadranka


Kazalište lutaka Zadar prošli se tjedan premijerom predstave “Drago Č i tvornica čokolade” u velikom stilu i gestom punom simbolike preselilo u svoju tvornicu snova – novi velebni objekt. No samo nekoliko dana nakon ulaska publike u prekrasno i vrhunski opremljeno Kazalište pojavili su se novi problemi. Kontroverze koji se pratile novu zgradu KLZ-a od samog početka, od kada je 1977. godine izrađeno idejno rješenje, pa dalje od 1986. godine kada je počela gradnja, a posebno zadnjih godinu dana kada se njeno otvaranje najavljivalo i odgađalo nekoliko puta, kao da ne mogu tek tako prestati.
No ovoga puta, nakon razgovora s obje strane, dolazimo do zaključka da problem nije nerješiv kao što se na prvu činio.
Isprika Pavić Tumpe
Sporna situacija dogodila se u petak kad je nekoliko zadarskih tvrtki u novoj zgradi organiziralo dolazak Djeda Božićnjaka i dijeljenje darova za djecu. No taj događaj ostavio je gorak okus u ustima jednog djeteta čiji tata koji se kreće u invalidskim kolicima zbog tehničkih razloga nije mogao nazočiti dodjeli darova.
Njegova supruga je uočivši da nigdje nema rampe za invalide ušla u zgradu te se raspitala ima li ikakvo drugo rješenje kojim bi se omogućilo da i njen suprug uđe u dvoranu.
– Rečeno mi je da postoji neki lift koji ne radi jer je to stari projekt zgrade. Pa da mi je samo znati kako su onda dobili uporabnu dozvolu?! Po ovome ispada da je Kazalište lutaka samo za zdravu djecu ili barem onu koja mogu hodati. Oni koji se ne mogu samostalno kretati očigledno nisu dobrodošla u ovo Kazalište, ogorčena je ova Zadranka.
Ravnateljica Kazališta lutaka Zadar Iris Pavić Tumpa koja je sa svime upoznata izražava žaljenje zbog ove ružne situacije.
– Da, čula sam za to i mogu reći da mi je jako žao što se to dogodilo. Htjela sam i osobno nazvati gospođu no ne znam tko je ona pa se njoj, njenom suprugu i djetetu i ovim putem ispričavam. Za početak ću odmah reći da nije istina da lift ne radi. Lift radi, a dogodilo se to da nitko koga je gospođa u tom trenutku kontaktirala nije imao sa sobom ključ od lifta, govori Pavić Tumpa pojašnjavajući da lift ne može biti stalno otvoren iz razloga što je dislociran od glavnog ulaza.
Invalidi dobrodošli u Kazalište
– Svih nas 27 koliko nas je zaposleno u Kazalištu lutaka smo ovih dana radili zaista naporno. Za nama su iscrpljujuće probe za predstavu “Drago Č. i tvornica čokolade”, koja je jedna od najsloženijih predstava koju smo ikad imali. I prije dodjele darova trebalo je uklonititi scenu s te prestave i postaviti novu. U trenutku kad se gospođa išla raspitati o načinu na koji bi njen suprug u invalidskim kolicima ušao u zgradu, u foajeu su bile samo dvije cure koje se jednostavno nisu snašle. U ovom je slučaju riječ o najbanalnijem uhodavanju. No najvažnije je da lift radi, da invalidi mogu doći u naše kazalište, za razliku od velike većine kazališta u Hrvatskoj koja nemaju ni lift, niti rampu za invalide, govori Pavić Tumpa ističući da se ovakve situacije više neće ponavljati.
– Zgrada je i za nas nova te se, kao što sam već rekla, i mi s njome još uvijek upoznajemo i uhodavamo. Iz dana u dan uočavamo neke nove situacije te se u skladu s time i organiziramo. Što se tiče ključa za lift on će uvijek biti kod osobe na blagajni te će invalidi na predstavu moći doći kad god to budu željeli. Tim više što novo kazalište ne samo što ima lift, već u gledalištu ima i mjesta za invalide, zaključila je ravnateljica KLZ-a Pavić – Tumpa.