Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Uranija: Čačić ima strategiju razvoja industrije u Zadru

19.12.2011. 23:00
Uranija: Čačić ima strategiju razvoja industrije u Zadru


SSSH i nova vladajuća garnitura, na čelu s Milanovićem i Čačićem, na istoj su valnoj dužini kada je u pitanju strategija gospodarskog razvoja Hrvatske


Nova Vlada RH, na čelu s premijerom Zoranom Milanovićem i potpredsjednikom Radomirom Čačićem, koji će biti novi ministar gospodarstva, Hrvatsku će izvući iz krize. Siguran sam u to, SSSH u potpunosti vjeruje novoj Vladi, koja je najavila reindustrijalizaciju Hrvatske i drastične rezove u javnoj potrošnji, ističe Vedran Uranija, pravni zastupnik SSSH, koji će se u siječnju sljedeće godine u Zagrebu sastati s Radimir Čačićem.
Strateg i depresija
Od Čačića, za kojeg Uranija drži da je vrhunski gospodarski strateg, SSSH mnogo očekuje. Prema Uranijinim riječima, vremena više nema jer je Hrvatska u teškoj gospodarskoj depresiji, iz koje je jedino može izvući Milanovićeva vlada. Nova vladajuća garnitura, kako kaže Uranija, ima strategiju razvoja Hrvatske, pa tako i zadarskog područja.
– Tvrtkama na zadarskom području treba konkretna pomoć kako bi se očuvala radna mjesta. Dakako, nije isključeno ni otvaranje novih radnih mjesta, no najprije treba sačuvati postojeća. Tu prije svega mislim na Nauta Lamjanu, Tankerkomerc, odnosno njegove sestrinske tvrtke Donat Boats i Pršutanu, Elku i Kemoplast, navodi Uranija, dodajući da pomoć treba i mala privreda, koja je zamrla te obrtništvo, koje je zaboravljeno.
Nauta Lamjana, koja je prije dva mjeseca zbog blokade računa otišla u stečaj, još uvijek čeka raskid ugovora s investicijskim fondom Jupiter Adrijom, u čijem je vlasništvu brodogradilište. Jupiter Adria, ne poštuje koncesijski ugovor, zbog čega, kako ističe Uranija, treba ga raskinuti.
– Očekujemo od nove Vlade da raskine ugovor s Jupiter Adrijom jer to stara vladajuća garnitura nije uspjela učiniti. Jupiter Adrija, ne koristi koncesiju na odgovarajući način i treba je hitno raskinuti. U pitanju je 75 radnih mjesta koja treba sačuvati, a da bi se tvrtka mogla prodati, nužno je prethodno raskinuti koncesiju. Za Nauta Lamjanu ozbiljno su zaintresirane domaće i strane tvrtke, tako da brodogradilište, koje jedino na Jadranu vrši remont malih brodova, ima budućnost, govori Uranija, ističući da su Milanović i Čačić upoznati sa situacijom u Nauta Lamjani i pokazuju dobru volju za rješavanje spomenute problematike.
Kreditiranje i izvoz
Na sastanku u Zagrebu, kako vjeruje Uranija, pronaći će se rješenje za Nauta Lamjanu, Donat Boats i Pršutanu. Tankerkomercove sestrinske tvrtke, Donat Boats i Pršutana, zapošljavaju ukupno 50-ak radnika. Iako nisu u stečaju, tvrtke nisu aktivne više od godinu dana, a radnici su u različitom statusu. Jedan dio pokrenuo je sudske postupke, drugi su na burzi, a treći na čekanju. Spomenuta radna mjesta, kako ističe Uranija, treba sačuvati, a nije isključeno ni širenje djelatnosti. Da bi se sve to realiziralo, Uranija navodi da je od države potrebna pomoć za konsolidiranje matične tvrtke Tankerkomerc.
– Jačanje industrijske proizvodnje podrazumijeva potporu za Kemoplast i Elku, gdje uz očuvanje radnih mjesta, tvrtke trebaju povoljnije uvjete kreditiranja i istupanja na tržište. Takav državni impuls trebaju mnoge hrvatske tvrtke kako bi se ojačala industrijska proizvodnja što će Hrvatsku izvući iz gospodarske krize, kaže Uranija, dodajući da su SSSH i nova vladajuća garnitura, na čelu s Milanovićem i Čačićem, na istoj valnoj dužini kada je u pitanju strategija gospodarskog razvoja Hrvatske, u kojoj zadarske tvrtke zauzimaju vrlo važno mjesto.


Rezati povlastice




SSSH podržava drastične rezove u sektoru javne potrošnje, koje je najavio budući premijer Zoran Milanović. Uranija vjeruje kako se neće rezati mirovine i socijalna davanja već nepotrebne povlastice, subvencije i potpore, kao i ulaganja u megalomanske projekte.


Traži se Ministarstvo rada i socijalne skrbi


Iz središnjice SSSH, Zoranu Milanoviću upućen je prijedlog za osnivanjem Ministarstva rada i socijalne skrbi, koji je bivša Vlada RH bila ukinula. U kriznim vremenima, kako ističe Uranija, Hrvatska mora imati Ministarstvo rada i socijalne skrbi, koje će štiti prava radnika i najugroženijih društvenih skupina.