"Žene s osmijehom" nisu mogle skriti suze...

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ
Članice udruge emocionalno dirnute ispovijedima bivših ovisnika

Članice udruge "Žene s osmijehom" iz Sv. Filipa i Jakova, volonterke čije se osnovno djelovanje temelji na pomaganju ljudima u potrebi, posjetile su i s paketima hrane te kućnim potrepštinama darovale bratovštinu sv. Nikole zajednice "Cenacolo", komunu za liječenje ovisnosti u Jankolovici pokraj Biograda na Moru.

Dirljiv susret

- Sve članice već uobičajeno su dale svoj velik doprinos. Ipak bez dobrih ljudi to ne bi bilo moguće, kazala je Miluška Zelantov predsjednica udruge "Žene s osmijehom" nabrajajući pritom sponzore i donatore poput filipjanske turističke udruge "Napredak", direktoricu AGMAR d.o.o. Zagreb Đurđicu Kelečić, Grad Biograd na Moru, Općinu Sv. Filip i Jakov i druge.

Zajednicu "Cenacolo" je 1983. godine osnovala časna sestra Elvira Petrozzi i pored glavne kuće zajednice u Italiji, danas postoji šezdesetak bratovština u Italiji i diljem svijeta. Od toga je u Hrvatskoj osam podružnica, sedam muških i jedna ženska kod Vrbovca.

- Zajednica je kršćansko udruženje, crkveni pokret priznat od Vatikana, koje prihvaća izgubljene mlade ljude, nezadovoljne, zbunjene, očajne, one koji žele pronaći sami sebe, radost te smisao života, govori štićenik Igor.

U bratovštini sv. Nikole zajednice "Cenacolo" u Jankolovici se trenutačno nalazi 19 štićenika, kaže Niko, bivši ovisnik i voditelj ove zajednice u Jankolovici čiji su iskustvo i život ukorijenjeni u euharistiji, u riječi Božjoj i u svetoj krunici.

Bio je to dirljiv susret, mladići su vidno emotivnim članicama udruge ispričali osobna iskustva, kako su se liječili i prezentirali njihov boravak u komuni. "Žene s osmijehom" nisu mogle sakriti suze, svoje osjećaje.

- Slušajući mladiće zaključili smo, kako vrlo lako svatko od nas može postati ovisan o mnogo čemu, ako ne čuvamo svoj život i ne kontroliramo svoje ponašanje, rekla je dopredsjednica udruge Ljubica Budan.

Mladići su posvjedočili da su imali sreću što su došli u Zajednicu, a mnogi njihovi prijatelji su već umrli od ovisnosti.

Droga nema zadnju riječ

- Dnevni raspored uključuje molitvu, rad, svjedočanstva vlastitog iskustva drugima, slušanje primjedbi o sebi od strane drugih, govori Matija iz Zagreba ističući kako bi bio uspješan, program u zajednici ne bi smio trajati manje od tri, četiri godine.

Bivši ovisnici u "Cenacolu" sami proizvode hranu, šiju odjeću, rade u vrtu, sa životinjama, sve uz puno molitve i razmišljanja. U zajednici nema televizije, radija i interneta, ne puši se i ne pije. No, niti jednom od mladića, kako kažu, to ne nedostaje jer su pronašli nešto više, a to je vjera u Boga.

- Život u zajednici je jednostavan, ali bogat. Živi se konkretna molitva utemeljena na iskrenom prijateljstvu. Učimo voljeti i živjeti život, naglasio je jedan od štićenika dodajući kako se uzdržavaju sami svojim radom i Božjom providnošću.

Tomislav iz Biograda, otac dvoje bivših narkomana, danas sasvim izliječenih ovisnika, otvoreno je ispričao svoja iskustva, upravo kako bi pokazao da ovisnost nije sramota - događa se svima, pa i djeci najbrižnijih roditelja. Danas su članovi Tomine obitelji potpuno novi ljudi, najmlađi sin se i oženio te djedu i baki podario već tri unuka.

- Droga nema zadnju riječ. Ovisnost je velika drama u životu. Ovisnost je problem s kojim se treba suočiti, hrabro, podjednako i ovisnik i roditelji, istaknuo je Tomislav koji je već 13 godina, od osnivanja zajednice u Jankolovici vanjski suradnik, sastavni dio bratovštine, njihov nezamjenjivi član.

Savjet mladića svima nama na odlasku bio je da treba čuvati život i dostojanstvo.

Žive jaslice na Stipanju
Štićenici zajednice "Cenacolo" već će tradicionalno za sv. Stjepana ili Stipanju, 26. prosinca, uprizoriti jedinstvenu predstavu "Žive jaslice". Mladići će u 18 sati uprizoriti rođenje Isusa Krista u Betlehemu na otvorenom, na površini od oko 2.000 četvornih metara. Na susretu ispunjenom duhovnim i evanđeoskim sadržajima uz svjedočanstva već se uobičajeno traži mjesto više. Reprize predstave su odmah nakon Nove godine, 2. i 6. siječnja (Tri kralja).
Udruga - superaktivna beskućnica
Mladići koji su zalutali i ušli u različite ovisnosti pronašli su smisao i spas u zajednici koja je u svima probudila osjećaj nade i vjere da je sve moguće kada postoji podrška i ljubav, rekla je Zelantov nabrojivši pritom ovogodišnje aktivnosti udruge koja uopće nema svojih prostorija - višednevno ugošćavanje 12 obitelji s djecom slabijeg imovinskog stanja iz Osijeka na inicijativu s. Martine Vrkić, proslavu Dana žena, odlazak prijateljskoj udruzi OSI u Kutinu, sudjelovanje na filipjanskom "Sajmu cvijeća", eno-eko-etno-gastro stolu "Spojimo zeleno i plavo" u Biogradu, benkovačkoj "Bukari", u Sinju na 15. rođendanu sestrinske udruge...
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno