Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zoran Sorić sjest će na optuženičku klupu 16. siječnja

19.12.2011. 23:00
Zoran Sorić sjest će na optuženičku klupu 16. siječnja


Prva rasprava Soriću je zakazana za 16. siječanj iduće godine pred sutkinjom Dijanom Grancarić, a nastavak sudskog postupka planiran je i u naredna dva dana, odnosno 17. i 18. siječnja


Zoranu Soriću (59) koji je prije godinu dana policiji priznao ubojstvo supruge Ljubice Filipović Sorić (37), za nešto manje od mjesec dana započet će suđenje na Županijskom sudu u Zadru.
Prva rasprava Soriću je zakazana za 16. siječanj iduće godine pred sutkinjom Dijanom Grancarić, a nastavak sudskog postupka planiran je i u naredna dva dana, odnosno 17. i 18. siječnja. U ta tri dana, kako saznajemo, planirano je saslušavanje svih ključnih svjedoka, među kojima i 18-godišnje Dolores Filipović, kćeri ubijene, koja je prije dvije godine alarmirala policiju prijavivši im majčin nestanak.
Zadarsko Županijsko državno odvjetništvo protiv umirovljenog pirotehničara Zorana Sorića podiglo je optužnicu još u lipnju ove godine, no početak suđenja odgodila je žalba koju je uložio njegov branitelj po službenoj dužnosti, Frane Grbić. Optužen je da na točno neutvrđen način u prosincu prije dvije godine u podstanarskom stanu u Ulici Benka Benkovića usmrtio svoju 20 godina mlađu suprugu, nakon čega se riješio njezina tijela koje ni do danas nije pronađeno. Upravo ta činjenica zadarsko tužiteljstvo, koje za Sorića traži maksimalnu zatvorsku kaznu u trajanju od 15 godina, stavlja u nezavidan položaj. Naime, Sorić je “pritisnut” dokazima na obavijesnom razgovoru u policiji 4. prosinca prošle godine odlučio “olakšati dušu” priznavši da ga ipak supruga nije napustila kao što je prethodnu godinu dana odlučno tvrdio, već da ju je u žaru prepirke, 18. prosinca 2009. godine, nehotice usmrtio. Prema njegovu priznanju, on se s pokojnom Ljubicom porječkao oko psa Lifea, nakon čega ju je odgurnuo pa je ona u nespretnom padu potiljkom udarila o rub kreveta u spavaćoj sobi. No, iako je vidio kako je ostala bez svijesti, nije pozvao niti policiju niti liječnike, već je osmislio plan i riješio se njezina tijela umotavši ga u karton i deku. Kada se uvjerio da nema svjedoka, njezino je tijelo sa četvrtog kata na ramenu iznio u dvorište zgrade i tamo ga, navodno, spustio u kontejner za kućno smeće, a potom se vratio u stan te pažljivo i detaljno uklonio sve dokaze. Riješio se i svih njezinih osobnih stvari, a svima koji su za Ljubicu pitali, 12 mjeseci kasnije ponavljao je kako ga je napustila.
Nakon što se pred policijom “slomio” Sorić je pritvoren, a istražni sudac Ante Anić pokrenuo je istražni postupak tijekom kojeg je ispitao desetke svjedoka te je policiji dao nalog za pretragu deponija u Diklu gdje se pretpostavlja da je tijelo nesretne žene završilo, no zbog nedostatka novca pretraga je ubrzo bez ikakvih rezultata okončana.