Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Sanader počasni pukovnik bez dana ratovanja

Autor: Danko Radaljac

19.12.2012. 23:00
Sanader počasni pukovnik bez dana ratovanja

Foto: PIXELL



U Registru nema niti jedne od najvećih sivih eminencija tog doba, Ivića Pašalića. Ivo Sanader, iako je bio dobio počasni čin pukovnika, nije upisan niti dana
Objava Registra branitelja očekivano je izazvala navalu pretraživanje svih bitnih političkih i javnih ličnosti, no za sada nije pronađen niti jedan skandal. Zanimljivo je pogledati ratni put dvojice čelnih ljudi HDZ-a, Tomislava Karamarka i Milijana Brkića. Karamarko tako ima 1.131 dan u borbenom sektoru MUP-a, a Brkić 1.966 dana na istom mjestu, što ne čudi obzirom da je rat proveo u Specijalnoj policiji. S druge strane, najistaknutiji iz redova vlasti su sam Predrag Matić-Fred, s 1.127 dana u borbenom i 716 u neborbenom sektoru te Ante Kotromanović, s ukupno 1.854 dana u borbenom sektoru. Trenutačni čelnik MORH-a ima i 132 dana u neborbenom djelu, a za zamjetiti je kako su ministri, za razliku od svojih kolega iz HDZ-a, dali uvid i u ratni put. Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić proveo je pak ukupno 299 dana u borbenim postrojbama.
Ante Gotovina u Registar je upisan u oba sektora, pri čemu je mnogo dulje bio u borbenom, čak 1.740 dana, dok je 117 bio na neborbenim funkcijama. Zanimljiv je podatak za Andriju Hebranga. Iako nije bio pripadnik vojnih postrojbi, u Registru je upisan za čak 2.021 dan. No, sve je to u neborbenom sektoru te se vjerojatno odnosi na njegovo organiziranje ratnog saniteta. Njegov kolega iz stranke Ivan Jarnjak ima 1.766 dana, ali je sve upisano u borbeni sektor.
Kao zanimljivost se ističe i trenutačni savjetnik predsjednika Ive Josipovića, Saša Perković. On je proveo 242 dana u borbenom sektoru MUP-a. Pored ovih koji su upisani, zanimljivo je i koga sve nema. Prije svega, nikoga s čelnih pozicija države danas, dakle niti premijera, niti predsjednika niti predsjednika Sabora. U Registru nema niti jedne od najvećih sivih eminencija tog doba, Ivića Pašalića. Ivo Sanader, iako je bio dobio počasni čin pukovnika, nije upisan niti dana.