Nedostajala (samo) publika

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ
Domaćin koncerta, povratnik na scenu - klapa Biograd

U nizu prigodnih priredbi koje su u povodu svetkovine Božića organizirali Grad Biograd na Moru i Turistička Zajednica grada, upriličena je i prva Božićna večer klapa. U čarobnoj scenografiji centralnog gradskog Parka kod autobusne stanice i crkve sv. Roka, prostoru na kojem se održavaju Božićni sajmovi, nastupilo je pet klapa: mješovite klape Školji - otok Pašman/Ugljan i Mirakul iz Vrpolja kod Šibenika, te klape Donat iz Zadra, Bunari iz Vodica i domaćini, klapa Biograd.

Dvosatni koncert

Ovom po izvođačima spektakularnom klapskom koncertu, kojeg je vodila voditeljica i animatorica Branka Pelicarić iz Radio BnM, nedostajala je publika, usprkos mekom vremenu i besplatnom ulazu. "Tepliš dušu i lagodiš srcu, Intrigaješ, i staro, i mlado. Pismo mora, kamena i škoja, dalmatinska lipa pismo moja..", citirala je voditeljica Branka stih iz Šunjićeve i Spalatove legendarne pjesme "Dalmatinsko pismo moja", pogodivši dušu i srce malobrojne publike, koja je gotovo dva sata pjevala zajedno s izvođačima, dojmljivo.

Prvi su na pozornicu izašli članovi klape Biograd, klape povratnika na klapsku scenu voditeljice Tatjane Jergan Botunac. Prije bisa za nadolazeći Božić otpjevali su tečno i milozvučno tri pjesme: "Prevelika radost", "Veseli se majko Božja" i "Kad se Bog čoviku učini".

Mješovita klapa Škoji s otoka Pašmana i Ugljana ove godine je uspješno organizirala 1. Otočni susret klapa Tkon. Dva stalna člana su odustala tako da su u Biograd došli u okrnjenom sastavu. Publika je ipak dobro prihvatila izvedene pjesme, pjesmu s prvog singla "Škrta zemlja" te "Ovega vrimena", "U se vrime godišća" i "Dvi jabuke".

Članovi zadarske muške klape Donat, koja je bez prekida aktivna od davne 1972. godine, kažu da će "pjevati dok dišu". Nastupali su diljem Europe, Amerike i Australije, zabavljali i kraljeve i emire islamskih zemalja, ali i predsjednike država, bez obzira na režim, a Biograđanima su se predstavili pjesmama: "Božić je u mome mistu", "Ako spavaš milo moje" i "Sve na tebi lipo stoji", te "Svim na zemlji".

Oduševljenje "Bunarima"

Mješovita klapa Mirakul iz Vrpolja osnovana je 2004. godine. Klapu su formirali ljubitelji tradicionalne dalmatinske pjesme koju i danas najčešće izvode uz pratnju gitare, mandolina, ali i na "a capella" način koji odlikuje specifični i prepoznatljivi "timbar". Osim bis pjesme pjevali su "Božić je u mome mistu", "Ako spavaš milo moje" i "Sve na tebi lipo stoji".

Iako malobrojna, publika pljeskom i ovacijama nije s pozornice puštala klapu Bunari, koja je otpjevala čak četiri bisa. Bila je to vrhunska izvedba i promocija njihovog novog božićnog albuma "Vesel'mo se ov' čas" koji sadrži 13 pučkih napjeva i kolendi iz Dalmacije te četiri strana božićna evergreena u klapskoj obradi ("The Little Drummer Boy", "O Happy Day", "Transeamus usque Betlehem",  "Feliz navidad"), a po dva pučka napjeva i kolende otpjevali su i biogradskoj publici.

Bunari su ovogodišnji pobjednici Festivala dalmatinskih klapa u Omišu po glasovima publike. Ove je godine klapa pobijedila i na Međunarodnom festivalu klapa u Perastu u Crnoj Gori, uz to je i trostruki pobjednik i osvajač Grand Prixa i zlatne plakete klapskog festivala Školjka u Pakoštanima te trostruki pobjednik Skradinskog susreta klapa.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno