Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Raste broj zahtjeva za građevinske dozvole

19.12.2016. 23:00
Raste broj zahtjeva za građevinske dozvole


Odjel Grada Zadra za provedbu dokumenata prostornog uređenja i građenja u ovoj je godini zaprimio čak 255 zahtjeva za izdavanje građevinske dozvole, što je značajno povećanje u odnosu na protekle dvije godine. Naime, kako je rekao pročelnik Hrvoje Baranović, osjeti se po zahtjevima da financijska kriza u društvu jenjava i da se gradnja opet pokrenula, s obzirom da je 2015. bilo 160 zahtjeva za građevinske dozvole, a godinu ranije samo 100.
– Od 255 zahtjeva koje smo zaprimili ove godine, riješeno je već 230. Znakovit je podatak i taj da je 1. srpnja 2014. kad sam stupio na dužnost pročelnika Odjel imao ukupno 11.744 neriješenih predmeta, dok je danas taj broj 6.700 predmeta, s time da se stalno zaprimaju novi predmeti. Samo je lani zaprimljeno oko 4.400 predmeta. Od preostalih neriješenih se 5.600 odnosi samo na legalizaciju, dok u preostalima, osim građevinskih, lokacijskih i uporabnih dozvola, ima i manjih predmeta, poput raznih potvrda, klauzula pravomoćnosti i slično, rekao je Baranović.
Odjel još, osim spomenutog, radi tehničke preglede, parcelacijske elaborate, etažiranje… Pročelnik je izdvojio neke značajnije projekte za koje su izdane dozvole tijekom ove godine.
– Zaprimili smo zahtjev za skup od 14 različitih dozvola za projekte izgradnje sekundarne kanalizacijske mreže Petrčana, Kožina i Zadra, što je projekt vrijedan oko 300 milijuna kuna. Izdavanje dozvola je važno kako bi se mogla tražiti sredstva od Svjetske banke. Preostalo nam je još izdati 2 ili 3 dozvole za to, rekao je Baranović.
Ove i prošle godine je završena rekonstrukcija Lidla i gradnja Bipe kod Bagata, a izdana je i građevinska dozvola za gradnju novog Kauflanda koji će se nalaziti na raskrižju kod Intermoda. Izdana je dozvola i za Tommy na križanje Puta Stanova i Ulice Hrvoja Ćustića, čija je gradnja već pri kraju. Izdane su i građevinske dozvole za nekoliko većih stambenih zgrada.
– Jedna se već gradi na području bivše Tvornice kruha, a izdana je građevinska dozvola i za još dvije zgrade povrh SAS-a. Tamo je tvrtka Sigma već izgradila jednu zgradu, sa zajedničkom podzemnom garažom i tri zasebna kubusa. Sad su tražili još građevinsku dozvolu za izgradnju dviju stambenih zgrada s po dva odvojena kubusa. Prijavili su i uklanjanje skladišta koji se nalaze na tom mjestu gdje bi trebale doći nove zgrade. Između postojeće i tih novih zgrada, uredit će i cestu koja vodi prema Dječjem vrtiću Latica, rekao je Baranović.
Zaprimljen je i zahtjev za građevinsku dozvolu za gradnju hotela Dogus grupe iza zgrade Maraske.
– Zgrada Maraske ostaje u izvornom obliku, samo će se sanirati i urediti, a iza će se još proširiti hotel sa svim svojim sadržajima. Na tom mjestu su bile hale koje su već uklonjene. Radi se o opsežnoj dokumentaciji pa je proces izdavanja građevinske dozvole još u tijeku, naveo je Baranović.