Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

DDK KALELARGA Božićni duh nesebičnog darivanja

20.12.2018. 14:57
DDK KALELARGA Božićni duh  nesebičnog  darivanja


Jutros je u Hrvatskom narodnom kazalištu održana tradicionalna Božićna akcija darivanja krvi Udruge DDK Kalelarga. Kao i svake  godine od ranog jutra kazalište je bilo prepuno ljudi koji su došli darovati  krv te na taj način doprinijeti širenju božićnog duha darivanja i pomoći  drugima.


Skupi se preko stotinjak doza krvi
Dobri duh i voditelj ove akcije već godinama je svima dobro znani  Venci Jurin koji je ponosno šetao među brojnim darivateljima koji su u  redovima čekali na svoj red, te ih radosno pozdravljao, sa svakim stao na  "ćakulu", a poneke je i bodrio.
Prema dobrom starom običaju, svaka dama koja je darovala krv dobila  je i prekrasnu crvenu ružu, a okupljene je pjesmom zabavljao harmonikaš, dok mu se kasnije pridružio i Bepo Matešić sa svojim kantadurima,  koji su se pobrinuli za božićnu, veselu atmosferu.
– Svake godine radimo ovu akciju i uvijek imamo odličan odaziv. Ove  godine imamo jako velik broj mladih koji sudjeluju u akciji, a što mi je jako drago i na što sam jako ponosan, rekao nam je jučer Jurin dodajući  kako je kroz posljednjih 25 godina, koliko udruga Kalelarga djeluje, bilo  na tisuće članova koji su donirali ukupno 6.400 litara krvi. Ne doza, već  litara!
Dodao je kako obično po akciji skupe preko stotinjak doza krvi čime  značajno pomognu radu zadarske Opće bolnice. Ipak, nije sve tako sjajno i Jurin tvrdi kako s godinama pada broj davatelja. Istaknuo je kako  ipak nije u potpunosti sretan i zadovoljan odnosom države prema dobrovoljnim darivateljima krvi.


Darivatelji imaju pravo na slobodan dan
– U cijeloj Hrvatskoj nedostaje krvi, nitko o nama ne vodi računa. Poslodavci prijete davateljima kako im neće dati slobodne dane, a koji su  im zajamčeni zakonom. Navodno im prijete kako se, ukoliko daruju krv,  ne trebaju vratiti na posao. Naime, svi darivatelji imaju pravo na slobodan dan kada daju krv, te još jedan dan, pojasnio je Jurin dodavši kako je  ova situacija zaista nepovoljna za darivatelje.
– U bolnici je stanje krvi zadovoljavajuće jer su zalihe krvi pod kontrolom, a svaka akcija je dobrodošla. Očekujemo kako ćemo skupiti oko 150  doza krvi, što će dobro doći tijekom ovih blagdanskih dana. Inače, ove su  akcije izuzetno dobro posjećene i uvijek dobijemo izuzetno velik broj  doza, rekla nam je Marijana Nadinić, voditeljica Odjela za transfuziju zadarske bolnice. Istaknula je dobru suradnju s darivateljima te brojnim  udrugama i aktivima, kako bi osigurali dovoljno zaliha krvi.
Među darivateljima je bilo onih koji su već stari znanci te je procedura  darivanja krvi već odavno poznata, ali bilo je i onih koji su se na to  odlučili prvi put. Tako smo sreli i skupinu gimnazijalaca koji su došli zajedno sudjelovati u ovom humanom činu.
 – Profesor nam je govorio o ovoj akciji te smo odlučili doći. Nas je devetero iz Gimnazije Jurja Barakovića i došli smo darovati krv kako bismo  pomogli drugima, rekli su nam kratko učenici koji su pokazatelj kako se  udruga Kalelarga nema razloga bojati za budućnost.