Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zadarski Sindikat branitelja traži ostavku ministra Kujundžića

20.12.2018. 08:54
Zadarski Sindikat  branitelja traži  ostavku ministra  Kujundžića


Zahtijevamo u ime članova Podružnice hrvatskih branitelja  (PHB) Zadar, koja djeluje pri Savezu samostalnih sindikata Hrvatske, ostavku tj. smjenu ministra zdravstva dr. Milana Kujundžića. Naime, presudom Općinskog kaznenog sudu u Zagrebu u slučaju Kujundžić – Hebrang, sud je donio pravorijek kojim se ističe da je ratni put dr. Kujundžića lažiran, stoji u priopćenju PHB-a Zadar.
Lažiranje dokumenata spada pod K.Z. članak 278. Krivotvorenje isprava.
– S obzirom da dr. Kujundžić treba odgovarati kazneno radi lažiranja  ratnog puta, pozivamo predsjednicu RH i Vladu RH na čelu s premijerom da postupe sukladno hrvatskim zakonima te smijene dr. Kujundžića  te mu onemoguće u budućnosti bilo kakav rad unutar  državnih institucija, kaže Žan Glavurtić, povjerenik PHB-a Zadar.
Ovaj dopis PHB Zadar uputila je, kako navode, predsjednici i Vladi  RH.
Inače, mediji su zadnjih dana izvijestili o nepravomoćnoj presudi   Općinskog kaznenog sudu u Zagrebu u procesu  ministra zdravstva Milana Kujundžića koji je podignuo privatnu tužbu za klevetu protiv bivšeg  ministra Andrije Hebranga koji je sarkastično govorio o sudjelovanju ministra  Kujundžića u Domovinskom ratu. Hebrang je tvrdio kako je Kujundžićev ratni put lažan. Sud je prvostupanjski utvrdio kako ono što je  Hebrang govorio o Kujundžiću nije kleveta.
U obrazloženju  odluke sudac Nenad Lukić navodi kako je presuda oslobađajuća.
– Nije dokazana namjera klevetanja, nije dokazana prisutnost svijesti  da netko govori neistinu. Premda se u startu odustalo od uvrede i sramoćenja, sud nije našao ni da je postojala namjera uznemiravanja. Okrivljeni nije iz osobnih interesa to govorio, već kako bi informirao javnost,  prenijeli su mediji obrazloženje  odluke suca  Lukića.
Ministar zdravstva Milan Kujundžić je, pak, prije nekoliko dana gostujući u emisiji  ‘Nedjeljom u 2’ komentirao ovu nepravomoćnu presudu  kazavši kako nije  lažni branitelj.
Nezadovoljan odlukom, Kujundžićev odvjetnik Danijel Papak najavio  je žalbu.
– Nakon što dobijemo pisano obrazloženje presude žalit ćemo se jer je  neprihvatljivo obrazloženje da okrivljeni nije bio svjestan da je iznosio  neistine, poručio je Papak.