Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Dvoje Zadrana sami se »zatočili« u restoranu koji vode

21.12.2019. 06:45


Kad sam prije četiri godine prvi put došla u Zadar, u koji sam se zaljubila na prvi pogled, nisam ni slutila kakva mafija i korupcija ovdje vladaju, počela je svoju priču Mihaela Novac, suvlasnica restorana Nostalgie na početku zadarske Kalelarge, koja je sa svojim partnerom Ivanom Koljaninom tri dana već zatvorena unutar restorana kako bi spriječili, prema njihovim riječima, izbacivanje iz njega i novu promjenu brava.
Mi smo jučer uspjeli razgovarati s Novac i Koljaninom, kao i njihovim trećim ortakom Ivanom Ercegom kako bismo pokušali rasplesti »gordijski čvor« ove složene vlasničko- pravne zavrzlame u kojoj su se nagomilali dugovi, blokade, a sve je eskaliralo promjenom brava, ulaskom u restoran, prijetnjama i pozivanjem zaštitara od strane vlasnika najma i trećeg ortaka koji se smatra oštećenim.
Ivan Koljanin i Michaela Novac, državljanka Njemačke, prije pet godina putovali su prvi put u Dalmaciju te su se zaljubili u Zadar i razmišljali su kako bi mogli doseliti u Zadar.


Od polovice do cijelog prostora
– Htjeli smo otvoriti nekakav restorančić ili tako nešto i ukazala nam se prilika u ovom prostoru vlasnika Milana Miletića i njegove tvrtke Milo d.o.o. Vlasnik prostora tada nam je nudio samo polovicu ovoga prostora, jer je u drugi dio trebala ući banka, na što smo mi pristali i potpisali ugovor. Međutim, nakon dva tjedna banka se povukla. Erceg nam je potom rekao kako bi se u tom drugom dijelu prostora mogao otvoriti burger bar, što bi nama bila izravna konkurencija. Zbog toga smo mu rekli da to nije korektno te nam je ponuđeno da uzmemo cijeli prostor u najam. Mi smo, naivni, pristali na to i htjeli smo napraviti nešto drugačije, započela je svoju priču Mihaela Novac vidno uzrujana. Dodala je kako su počeli projekt 2017. godine u vrijeme kada je propao Agrokor i kada su banke imale jako stroge uvjete te je njihova konzultantica, kako je rekla, napravila grešku te nisu mogli dobiti sredstva za pokretanje posla.
– Cjelokupni iznos novca koji smo imali smo uložili u restoran, ali nismo ga imali dovoljno za uređenje cijelog prostora. Tada smo prodali slastičarnicu Eva sladoled i dalje krenuli s uređivanjem, pojašnjava Novac, a nastavlja Ivan Koljanin:
– Tada nam se javlja Ivan Erceg, a koji inače radi kao obrtnik za Milana Miletića i izvodi radove na uređenju i održavanju hotela, koji se predstavio kao naš spašavatelj te nam nudi da financira do kraja uređenje cijelog prostora u restoran. Međutim, otkad smo mi počeli plaćati najamninu pa do otvaranja prošlo je 15 mjeseci tijekom kojih se nama nagomilao dug – s jedne strane moramo plaćati najam od 1.500 eura mjesečno, a s druge strane nismo još počeli raditi. Vlasnik nas je u više navrata, i prije otvorenja, upozoravao zbog velikog duga koji se nagomilao, rekao je Koljanin.


Višestruke blokade računa
Činjenica je, ističe Koljanin, da su ih pustili da urede restoran, da mu daju dodanu vrijednost. Naime, potpisali su ugovor u kojem stoji kako sva ulaganja nakon isteka najma ostaju vlasniku prostora.
– Kad smo konačno počeli raditi, nakon dva tjedna su nas blokirali. Onda smo to riješili, pa su nas opet blokirali nakon mjesec i pol dana rada i tako je prošlo ljeto, a svi znamo da ugostitelji jedva prežive zimu. Tada opet dolazi Ivan Erceg te smo s njim dogovorili da uspijemo prebroditi zimu. Sad mi vidimo kako je to sve bio nekakav dogovor između njega i Miletića, ističe Koljanin i dodaje kako su i sljedeće godine, početkom sezone počele blokade. Pojasnio je kako su u proljeće ove godine potpisali ortački ugovor s Ercegom u kojem je on svoje ulaganje u novcu i radu pretvorio u udjele u restoranu te je dogovor bio da će 25 posto neto dobiti njemu isplaćivati tri puta godišnje.
– Nije nam sada jasno zašto je on ovdje poslao zaštitare i onemogućio nam rad jer je i njemu u interesu da mi radimo kako bismo mogli zaraditi i njemu isplatiti novac koji je dogovoren?!, pitaju se Novac i Koljanin istaknuvši kako su sva imovina u restoranu i inventar zajednički te nitko ne smije raspolagati imovinom.
– Iz tvrtke Milo su tada opet počeli raditi pritisak na nas poručivši nam kako smo dobili novac od Zagrebačke banke, za kredit koji Erceg bio jamac, te da ovoj tvrtki od tog iznosa platimo dio duga. U novoj sezoni nas je opet blokiralo i nismo mogli vratiti nijednu ratu. Sezonu smo uspjeli provući, a Milo d.o.o. nam je poslao odvjetnika koji nam je prigovorio na ritam vraćanja duga, s obzirom da ni tijekom sezone nismo mogli smanjiti dug. No riječ je o iznosu koji je nemoguće vratiti kroz jednu godinu. U međuvremenu se pojavila jedna osoba, koju ne želimo imenovati, koja je trebala dati financijsku injekciju te smo s tom osobom obavili preliminarne dogovore da će u restoran uložiti pozamašnu svotu. Međutim, sutradan se ta osoba povukla iz dogovora, rekao nam je Koljanin dodajući kako su iz tvrtke Milo tada rekli kako žele da im vrate cijeli dug, a riječ je, kako je Koljanin kazao, o iznosu od oko 800 tisuća kuna.




Ugovor traje još devet godina
– Dug se vuče dvije godine i druga je strana to stalno tolerirala. Imamo ugovor prema kojem odmah letimo van iz restorana ako ne platimo tri najamnine. Međutim, cijelo ovo vrijeme nisu nam rekli da izađemo. Mi smo im tada rekli da nam daju samo polovicu prostora da nastavimo raditi i da im možemo vratiti dug. Imamo ugovor još devet godina te imamo priliku vratiti taj novac, samo da nam daju da možemo raditi, rekla je Novac, a Koljanin je istaknuo kako Ivanu Ercegu nisu ništa dužni jer je on uložio novac u restoran te je postao ortak s trećinom uloga u iznosu od milijun kuna.
Njemu se godišnje u dva ili tri navrata, pojasnili su, isplaćuje neto dobit restorana. Kad se ovo isplati, naglasio je Koljanin, ugovor se briše. Dodali su kako su čak ponudili i dio zarade najma još jednog poslovnog prostora kojega imaju, a kojim bi ovaj dug, kako pojašnjavaju, vratili u roku od nekoliko godina. U cijeli ovaj posao ušli su, kako kažu, bez odvjetnika i s dobrom vjerom, ali sad se osjećaju da su nasamareni i iskorišteni. Tražili su, kažu, razne načine kako bi smanjili i vratili dugove, ali nisu naišli na pozitivnu reakciju sa suprotne strane. Istaknuli su kako im je u međuvremenu netko i provalio u ured te ukrao računalo sa svim podacima o restoranu, a nedugo nakon toga netko je nožem rasparao krov automobila Mihaele Novac.
– Početkom studenog navodno su nam poslali otkaz o najmu, ali ni ja ni Mihaela nismo potpisali zaprimnicu i nismo ništa potpisali. Mi ne znamo tko je to potpisao, a oni su to uredno predali na sud bez našeg potpisa i bez pečata te su nam otkazali rad restorana, a to nije zakonski napravljeno, ističu Novac i Koljanin dodajući kako im nije jasno zbog čega je Erceg, kako kažu, provalio u restoran i blokirao rad restorana.
– Prošle subote smo još radili, a kada smo došli u ponedjeljak na posao vidjeli smo promjenjene brave, a netko je unutra šetao. Zvali smo ponovno odvjetnika Augustina Sudinju, koji zastupa Miletića. Sudinja nam je rekao kako su dogovorili staviti zaštitare u restoran da bi zaštitili imovinu u njemu, kao i da je Erceg promijenio brave. Tek tada mi unajmljujemo odvjetnika koji nam savjetuje kako mi imamo pravo biti u restoranu te kako nam je najbolje ući u naš prostor, što smo i napravili i od onda smo ovdje, rekla je Novac. Tada su počeli posjeti različitih policajaca koji su ih zvali u sjedište PU zadarske te su i tamo bili na razgovoru. Potom su se, kažu, oko prostora počeli motati neki radnici i zaštitari koje je, kako kažu, poslao Erceg koji im je čak i prijetio, tvrdi Koljanin, te im je poručio kako će njegovi radnici riješiti ovaj problem.


Zvali Ivana Pernara
– Sve sam ovo prijavila i njemačkom konzulatu, a obavijestili smo i zastupnika Ivana Pernara kako bi nam pomogli u rješavanju ovog problema, a koji nam je rekao kako se sprema deložacija. Imamo dojam da nas se želi zastrašiti i otjerati. Mi samo hoćemo ovo riješiti i izaći iz ovoga posla. Više nikada neću ništa otvarati u Zadru. Mi smo gotovi s ovim gradom, zaključila je Novac ogorčena cijelom ovom situacijom. Dotaknuli su se i priče sa suprugom Ivana Ercega, Maricom Erceg, te tvrde kako nije istina ono što ona priča, već da je Marica Erceg šakom po leđima udarila Mihaelu Novac.


»U cijeli ovaj posao ušli smo bez odvjetnika i s dobrom vjerom, ali sad se osjećamo da smo nasamareni i iskorišteni. Tražili smo razne načine kako bi smanjili i vratili dugove
Mihaela Novac


Ovu situaciju smo provjerili i s Ivanom Ercegom kojega smo uspjeli dobiti na telefon te nam je on iznio svoju stranu priče.
– Novac i Koljanin dobili su otkaz od najmodavca restorana, nisu plaćali najam, ni vodu ni struju, nagomilalo im se dugova. Ja sam im sve dao, u svemu sam im pomogao, a sad mi je blokiran račun jer sam im bio jamac u kreditu, no ovo je kap koja je prelila čašu. Prekjučer sam išao na Državno odvjetništvo. Volio bih da mi oni vrate novac, ali to što oni pričaju nije točno, rekao je Ivan Erceg dodavši kako je dugo čekao da se riješi situacija s Novac i Koljaninom te je imao dovoljno strpljenja, ali sada ga je banka blokirala jer im je bio jamac te sada svojim zaposlenicima ne može isplatiti ni božićnice ni plaće.


»U cijeli ovaj posao ušli smo bez odvjetnika i s dobrom vjerom, ali sad se osjećamo da smo nasamareni i iskorišteni. Tražili smo razne načine kako bi smanjili i vratili dugove
 
Mihaela Novac


– Zaštitare koji su unutar prostora angažirao je Miletić, vlasnik prostora, kako bi zaštitio prostor. Ovi zaštitari koji su unutra trebali su štititi iste interese, a oni koji su unutra iznosili su namještaj s njima i ja sam bio prinuđen angažirati drugu tvrtku. Naime, imovina se nigdje ne smije iznositi dok traje spor, a oni su u noći na petak htjeli iznijeti imovinu. Odnijeli su tri kamiona stvari već iz restorana. Odnijeli su stolove, lustere, rekao nam je Ivan Erceg dodavši kako je prodao dvije kuće u Slavoniji kako bi uložio u restoran.


Tko je koga udario
– Želim zaštiti ono što je unutra da izvučem koliko mogu. Koljanin mi je udario suprugu i to sam prijavio policiji, ali od toga nije bilo ništa. Novac i Koljanin rade što god hoće. Oni su isisali novac na druge račune, rekao je Erceg dodavši kako je on kupio cijeli inventar restorana. Istaknuo je kako ih je tužio i kako je sudski spor u tijeku. Optužio ih je kako su prikazivali da zarađuju jedan iznos novca, a drugi iznos su u stvarnosti zarađivali. Tvrdi i kako prozvani dvojac sve potkupljuje i podmićuje, a među njima i zaštitare, a njemu ne vraćaju novac za dugove.
– Bio sam ih prisiljen tužiti kako bih naplatio svoje dugove, pojasnio je Erceg dodavši kako je čekao do zadnjeg dana i kako mu je žao što je ovako završilo.
Govoreći o slučaju spora oko restorana Nostalgie iz PU zadarske ističu kako su postupali po dojavama i poduzeli sve radnje koje su u njihovoj nadležnosti. Dodaju kako tom prilikom nisu utvrđeni elementi prekršajnog niti kaznenog djela, a o svemu je upoznato i nadležno Državno odvjetništvo. S obzirom da se radi o imovinsko- pravnom sporu, obje stranke upućene su na privatnu parnicu.


800.000
kuna iznosi dug Mihaele Novac i Ivana Koljanina prema vlasniku prostora u kojem je restoran, tvrtki Milo d.o.o.