Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Kad zazvoni glazba iz duše i ruke se uhvate u kolo…

21.12.2019. 09:00


Deseti po redu božićno-novogodišnji koncert »Osluhni nutarnje zvono« ispunio je sva očekivanja organizatora, sudionika i gledatelja. Kulturno-umjetničko društvo Sv. Roko iz Sv. Filipa i Jakova i prijatelji, pred mještanima, općinskim žiteljima, gostima i uzvanicima u kinodvorani svojim su nastupom na najbolji mogući način pokazali svu vrijednost i bogatstvo hrvatske nematerijalne baštine.
Da se doživi Božić potrebna je i umjetnost, kultura i duhovna glazba. Spektakularna manifestacija i ove godine je doživjela svoje veliko izdanje.
– Ovaj koncert je mali doprinos očuvanju i razvoju pjesme, božićnih napjeva, starih običaja badnjaka, pjesama, kola, plesa i igara našega kraja i Hrvatske sa željom da se to sve prenese na mlađi naraštaj, rekao je Ivan Eškinja Lantana, predsjednik KUD-a
Važno im je, kaže on, da se običaji njihovih predaka ne zaborave, već da mladi naraštaji znaju kako su živjeli njihovi pradjedovi i prabake.
– Posebna gošća je Meri Cetinić, primadona hrvatske estrade, ponosno je najavio Lantana.


Veliki doprinos KUD-a promociji RH
Sa svojim posjetima i nastupima diljem zemlje i u inozemstvu, KUD Sveti Roko ustrajno pridonosi i promociji Republike Hrvatske, ali i izgradnji čvršćih veza Hrvata izvan RH s matičnom domovinom.
– Božić i božićne blagdane proslavljamo onim istim žarom i radošću kojim smo cijele godine stvarali i radili, naglasio je Eškinja pošto je zahvalio Općini i načelniku Zoranu Pelicariću, Udruzi Napredak i timu Denisa Brzića, župniku don Dariju Mataku, časnim sestrama ovdašnjeg Samostana sv. Mihovila Arhanđela, OŠ Sv. Filip i Jakov i ravnateljici Gordani Kurtov, ravnateljici Mirjani Zalović i tetama-odgojiteljicama Dječjeg vrtića Cvit, Turističkoj zajednici, vlasnicima broda Mišel, Miri i Ivici Zorić te svim članovima, mještanima i ostalim ljudima na podršci, a posebice sudionicima Utrke tovara.
Manifestaciju je s pjesmom »Zdravo budi mladi kralju« otvorio pomladak KUD-a Sv. Roko voditeljice Valentine Tolić koja ih je pratila za klavirom te pjesmu »Bijeli Božić« uz instrumentalnu pratnju orkestra Ivice Kinde.


Manifestacija puna emocija i radosti
Manja grupa voditeljice Anice Ivezić, učiteljice, imala je scenski nastup »Mi smo djeca vesela«. Potom je veća grupa voditeljice Valentine Tolić otplesala dio »Starih splitskih plesova«. Koreografiju je postavio Tonči Tadin, a za glazbu su bili zaduženi Kindini instrumentalisti. Nastup su imala i djeca iz DV Cvit.
Odrasli članovi KUD-a Sv. Roko pod vodstvom prof. Pere Prosenice uz pratnju KUD-a Ante Zaninović iz Kaštel Kambelovca otpjevali su »Koledu iz Lubarde« te su otplesali »Trogirsku kvadrilju«.
KUD Ante Zaninović koji već treću godinu zaredom gostuje u Sv. Filipu i Jakovu izveo je splet plesova, dok je KUD Sv. Roko pod vodstvom prof. Prosenice izveo »Koledu iz Splita«. Koreografiju pripisuje Tadin, a glazbu Bibinjac Ivica Kinda.
– KUD Sv. Roko ovom veličanstvenom božićno-novogodišnjom manifestacijom nabijenom emocijama, radošću i veseljem obilježava Božić, blagdan Isusova rođenja, te Stipanju, Ivanju, Mladence, Staru godinu, Novu godinu, Tri kralja, ističe voditeljica programa Branka Pelicarić, novinarka Radio BnM.
Koncert se priveo kraju fascinantnim nastupom doajenice hrvatske glazbene scene, Meri Cetinić koja svojim glasom osvojila mnoga srca.